Startlaphoz Csatlakozz!

Nagyon kevés helyén jöttek létre helyi szakszervezetek

Több ponton változott az elmúlt években a Munka törvénykönyve

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 27. szerda, 08:17

 Meglehet e szüntetni azonnali hatállyal, fegyelmi nélkül a munkaviszonyt, van -e védett kor az új Munka törvénykönyve szerint? – ezekre a kérdésekre is kereste a választ a Napközben keddi adása. Több ponton változott az elmúlt években a Munka törvénykönyve (Mt.), amelyről elmondható, hogy logikáját tekintve sokat közelített a Polgári törvénykönyvhöz (Ptk.), amelynek új változata idén március közepén lépett hatályba. Ezáltal az Mt. a korábbinál sokkal nagyobb lehetőséget adott a munkáltatóknak arra, hogy rugalmasabban irányíthassák vállaltuk életét – mondta a Napközben keddi adásában Tóth András, az MTA Politikai Tudományok Intézetének főmunkatársa.

   Hozzátette: a másik oldalról nézve ez azt jelenti, hogy a munkavállalók jogi szempontból nehezebb helyzetbe kerültek, könnyebben átszervezhető a munkahelyi életük, feladataik, amelyhez igazodniuk kell. Cselédi Zsolt munkajogász elmondta, természetesen a 2012-es Mt. is biztosítja a felmondással kapcsolatos jogokat a dolgozónak és foglalkoztatónak is, mindkét fél élvez bizonyos jogokat, illetve terhelik őket bizonyos kötelezettségek. A munkáltatónak, akár rendes, akár rendkívüli felmondásról van szó, indokolnia kell a lépését, előbbi esetén pedig felmondási időt kell biztosítania. Az azonnali hatályú felmondás kapcsán hangsúlyozta, a fő szabály az, hogy ha valakinek határozatlan idejű munkaviszonya van, akkor azt csak fegyelmi alapon és megfelelő indoklás mellett lehet rögtön megszüntetni.

   A munkajogásza arról is beszélt, hogy az Mt. szerint van védett kor a munkáltató szempontjából, ez azonban nem objektív felmondási tilalmat jelent, hanem egyfajta felmondási védelmet. Az adott munkavállaló esetében irányadó öregségi nyugdíj elérését megelőző öt éven belül, a dolgozótól csak nyomatékos indokkal lehet megválni, vagyis a jogalkotó picit nehezíti az ilyen életkorú munkavállalók elküldését.

   A szakszervezetek kapcsán Tóth András azt mondta, új világ van, az Mt. a tömörülések létezéséhez szükséges minimális feltételeket biztosítja, ami a korábban élvezett jogoknál kevesebbet. Ha a dolgozók úgy érzik, ki vannak zsákmányolva, a munkáltató „kiszúr” velük, igazságtalan, csak két dolgot tehetnek: más munkát keresnek maguknak vagy összefognak, utóbbi azonban küzdelmes vállalkozás. Az egyik feladatuk, olyan vezetőt találni, aki össze tudja egyeztetni a tárgyalóképességet a keménységgel. A dolgozóknak nincs kire várniuk, maguknak kell felismerniük, hogy ha egyenként nem tudják megváltoztatni a sorsukat, akkor közösen kell fellépniük.

   Tóth András szerint nagyon kevés szakszervezet van Magyarországon, és jellemzően azok is azoknál a nagyvállalatoknál működnek, amelyeknél nincs igazán sok problémák. Ellenben a kisebb cégekénél, ahol nagyon nagy gondok vannak munkavállalói szempontból, jellemzően nincs érdekképviselet.

  A munkaerő-piaci változásokkal foglalkozó tudományos szakember arról is beszélt, óriási különbség van a magyar és a legtöbb nyugat-európai állam munkajogának logikája között. Vitás esetekben a magyar munkajog a bírósági utat nyitja meg, míg nyugaton a vállalatoknak jellemzően létezik belső eljárásrendjük. Ennek nagyon gyakorta nem a munkaügyi bíróság a vége, hanem a felek esetleg megegyeznek abban, hogy arbitrátort (döntőbírót) hívnak, aki ismeri a vállalati hagyományokat, szokásjogot, régóta ott dolgozik. Mivel Magyarországon nincs ilyen belső céges jogfórum, „igazságszolgáltató”, ezért minden ügy a munkaügyi bírósághoz kerül.

   Cselédi Zsolt szerint a jogalkotó úgy tervezte meg az Mt-t, hogy az abban lefektetett szabályokat ki kellene egészítenie a cégeknél a munkáltató és a munkavállalók között kötött kollektív szerződések rendelkezéseinek. Egy ilyen megállapodásban a mediációs, közvetítői eljárást is szabályozni lehetne. Nagyon kevés helyén jöttek létre azonban helyi szakszervezetek és köttettek kollektív, még kevésbé ágazati szerződések – tette hozzá.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több ponton változott az elmúlt években a Munka törvénykönyve.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector