Startlaphoz Csatlakozz!

Az európai bevándorláspolitika álszent?

Bevándorlók helyett a romáknak adna munkát Orbán

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 27. szerda, 18:55

„A bevándorlást nem támogató politikát fogunk folytatni” – mondta Orbán Viktor hétfőn a nagykövetek éves eligazításán, amikor kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a bevándorlók helyett inkább a cigányságnak adna munkát – olvasható az Origón.
 
   A bevándorláspolitika kérdésében Magyarország markáns álláspontot képvisel, és ez is olyan téma, amelyben „elválnak a liberális és a nem liberális szemléletű államok” – fejtette ki a miniszterelnök nyitóbeszédében hétfőn a külképviselet-vezetők szokásos éves fórumán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.
 
Kőkeményen bevándorlásellenes
 
  A bevándorlás témáját Szabadhegyi Péter londoni magyar nagykövet vetette fel, akinek kérdésére Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország „kőkemény”, a bevándorlást legkevésbé sem támogató politikát képvisel, „mert nem tekinti értéknek egy homogén közösség megbontását”. Meglátása szerint az európai bevándorláspolitika álszent, hipokrita, nincsenek erkölcsi alapjai, és semmilyen célszerűség nincs benne.
 
   Ezt a gondolatot folytatva a kormányfő kitért a cigányság helyzetére is, ám ezek a mondatok az MTI tudósításából éppúgy kimaradtak, mint a hivatalos miniszterelnöki honlapon közölt összefoglalóból. Orbán Viktor ugyanis a bevándorlás kérdésével összefüggésben elmondta azt is: „A 10 milliós európai cigánysággal szemben felelőtlenség lenne nem őket segíteni abban, hogy otthon jussanak munkához, hanem máshonnan érkezett bevándorlókkal elvégeztetni ezeket a munkákat.”
 
Külföldön is visszhangot keltett
 
   A miniszterelnök bevándorlással kapcsolatos megjegyzéseire a Wall Street Journal tudósítója is felfigyelt, az amerikai üzleti napilap hosszan idézi Orbán Viktor említett mondatait. Külön kiemelték, hogy a miniszterelnök a kérdésre válaszolva visszautalt a franciaországi Ypres-ben, a júniusi világháborús centenáriumon, illetve a közvetlenül utána rendezett uniós csúcson kifejtett álláspontjára.
 
   „Az uniónak világossá kell tennie, hogy meg akarja állítani a migrációt. (...) A migrációt nem tartjuk menedzselendő, jól irányítandó folyamatnak, hanem le kell állítani” – mondta akkor a kormányfő, aki a nagyköveteknek elárulta, kétféle reakció érkezett erre a mondatra.
 
  „Volt olyan, aki irigykedett, mert bár szeretné, nem mondhat ki ilyeneket, míg mások – akiknek nem sikerült megfordítani a demográfiai trendeket a családpolitikával – nem értettek ezzel egyet” – idézte a miniszterelnököt a WSJ, amely beszámolt a családalapítást ösztönző magyar jogszabályokról is: a többi között a háromgyermekes családoknak nyújtott támogatásokról, illetve az Emmi üdvözlőlapjairól.
 
Magyarország alig érintett
 
   Az amerikai lap ugyanakkor, világbanki adatokat idézve, arra is utal, hogy Magyarországot a migrációs problémák – abszolút értékben legalábbis – nem érintik annyira, mint az Európai Unió nyugati tagállamait. Ugyanerről tanúskodik az Eurostat legfrissebb elérhető adatsora is.
 
   Magyarország valóban nem elsődleges célország, sokkal többen mennek innen külföldre. Az uniós statisztikai hivatal az adatokat a KSH-tól kapta, amely az Origo kérdésére közölte, hogy a hivatkozott tábla a 2012-ben hazánkba bevándorlókat tartalmazza, 2012. január 1. és december 31. között tehát összesen 33 700 ember költözött Magyarországra.
 
   Ebből 20 300 fő külföldi állampolgár, míg 13 400 fő magyar állampolgár volt – utóbbiak lehetnek régebben Magyarországról kivándorolt emberek, akik most visszatértek, vagy akár külföldön honosítottak, kettős állampolgárok is. Ugyanakkor – folytatódik a tájékoztatás – 2014. január 1-jén 140 536 külföldi állampolgárt tartottak nyilván.
 
Teleki: Orbán hárítja a felelősséget
  
Nem az a kérdés ma Magyarországon, hogy a bevándorlók elveszik-e a munkát a romáktól, hanem az, hogy mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a munkaadók nyitottabbak legyenek a romák foglalkoztatására – mondta az Origónak Teleki László.
 
  A Gyurcsány-kormány egykori esélyegyenlőségi államtitkára, jelenlegi MSZP-s országgyűlési képviselő szerint az Orbán-kormány nem tudott érdemben javítani ezen a helyzeten. Jelezte, hogy a közmunkaprogramot nem tartja ilyen, a valódi munkaerő-piaci lehetőségeket bővítő intézkedésnek.
 
   Ami a bevándorláspolitikát illeti, Teleki szerint a vonatkozó uniós direktívákat be kellene tartani, még ha Orbán Viktor nem is ért velük egyet. Vagyis szerinte nem a bevándorlókra kellene hárítania a kormányfőnek a felelősséget azért, mert a kabinet nem képes javítani a helyzeten.
 
Átképzés vezetne a munkához
 
  Az ellenzéki politikus a problémák közt említette, hogy a munkaadók a megfelelő végzettség nélkül „nyilván nem is kapkodnak” a cigány emberekért, de a korábban szerinte jól működő regionális átképző központokat éppen az Orbán-kormány szüntette meg még 2011-ben.
 
  Ezek helyett a közmunkaprogramokkal is foglalkozó Türr István Képző- és Kutatóintézet (TKKI) ugyan kiépített egy országos hálózatot, de ez Teleki szerint nem tudja hatékonyan ellátni a korábbi átképző központok szerepét.
 
Várjuk Farkas Flórián válaszát
 
  Kíváncsiak voltunk, hogyan látja az Orbán Viktor által felvázolt helyzetet egy fideszes politikus. Megkerestük Farkas Flóriánt – a kormánypárti országgyűlési képviselő egyúttal az Országos Roma Önkormányzat elnöke is –, ám az e-mailben feltett kérdéseinkre eddig nem kaptunk tőle választ. Cikkünket frissítjük, amint megérkezik a reakciója.
 
Forrás: origo

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bevándorlók helyett a romáknak adna munkát Orbán.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector