Startlaphoz Csatlakozz!

Bámula­tosnak mondható munkanélküli­ségi adatot ismertetett a KSH

Közmunkával faragják a statisztikákat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 28. csütörtök, 14:30

Hat éve nem látott, akár bámula­tosnak mondható munkanélküli­ségi adatot ismertetett a KSH. A kép azonban nem tiszta: a mutatón sokat szépít a köz­munkaprogram és a statisztikai módszertan – írja a Népszabadság.

   Átlagosan ötezerrel dolgoztak többen a májustól júliusig tartó időszakban, mint az előző három hónapban, és már ennyi elég volt ahhoz, hogy ha paraszthajszállal is, de nyolc százalék alá, 7,9 százalékra süllyedjen a hazai munkanélküliségi ráta. A szám a jelenlegi nemzetközi összevetésben akár bámulatosnak is nevezhető, a részletek azonban elfednivaló állapotokat takarnak.
 
   Idehaza a foglalkoztatottsági mutatók „töretlenül kedvezően" alakulnak – legalábbis a statisztikából ezt a következtetést olvasta ki a nemzetgazdasági tárca. A munkanélküliségi ráta hatéves mélypontonra ért, hiszen 8 százalék alatt utoljára 2008 harmadik negyedévében volt a mutató. Magyarán a válság előtti kiindulási szintre ért vissza, megelőzve a magyar gazdaság teljesítményét, amely csak jövőre ér el ugyanoda. A versenyszférában foglalkoztatottak száma is a válság előtti szinten van, a mutatók javulása elemzők szerint egyértelműen a közmunkaprogramoknak köszönhető, bár a konjunktúra felfejlődésével a vállalkozások is aktivizálták magukat a munkaerőpiacon.
 
   A 7,9 százalékos adat 354 ezer állástalant „mutat", akiknek átlagosan több mint másfél évük megy el arra, hogy elhelyezkedjenek. Ez az átlag ráadásul alig változik, mint ahogy a lassan reménytelenül, azaz a legalább egy éven át állást nem találók részaránya sem tud stabilan 50 százalék alá menni. Sokkal szebb lenne a kép – vagy inkább a statisztika –, ha minél többen jelentkeznének közülük az említett közmunkára.
 
   Az átmeneti pénzkeresetre ez megoldás lehet, de onnan visszatérni a termelőmunka világába csak a legelszántabbaknak sikerül. Aligha meglepő, de arról nem vezet statisztikát a KSH, hogy hány ember tud felkapaszkodni a közmunkából. Amit tudni lehet, hogy az országgyűlési választások után májusban, a győzelem mámorában hazaküldtek 113 ezer közmunkást, majd a közfelháborodás nyomán 55 ezret visszavettek, így a nyár elején 154 ezren dolgoztak a havi bruttó 78 ezres fizetésért.
 
   A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) nyilvántartása szerint július végén 414 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, kereken százezerrel kevesebb, mint két hónappal ezelőtt. Ehhez képest a munkanélküliek tábora a hivatalos statisztikában, azaz a KSH-nál mindössze négyezer fővel apadt ugyanebben az időszakban, így erős a gyanú, hogy százezer ember elhelyezkedhetett valahol: vagy idehaza, vagy külföldön. A közmunkába visszatérített, s már említett 55 ezer fő mellett durván húszezren helyezkedhettek el a versenyszférában, s ugyanennyien vettek vándorbotot a kezükbe. A KSH és az NMH adatsorai közötti kirívó különbség jobbára abból fakad, hogy amíg az NMH konkrétan nyilvántartja az álláskeresőket, addig a KSH – az uniós módszertannak megfelelő – kikérdezéses vizsgálat alapján becsüli meg a munkaerőpiacot jellemző mutatókat.
 
   A kiválasztott mintában szereplőktől azt kérdezik, hogy a családtagok az elmúlt egy héten dolgoztak-e akár egyetlen órát is valahol, illetve kerestek-e munkát maguknak, avagy felkészülten fogadnának-e egy esetleges ajánlatot. Akkor pedig, ha valakinél olyanra akadnak, hogy egy évnél régebben dolgozik külföldön, arról eleve lemond a statisztika. Csak azokat tartják számon, azt is más statisztikában, akik egy évnél nem régebben vannak külföldön, de azokat sem havi rendszerességgel. Így e témában csupán akad egy első negyedévi adat a KSH-nál, eszerint csupán 94 ezren dolgoztak külföldön, ami azonban a tapasztalatok szerint nyilvánvaló képtelenség.
 
   Ami a konkrét számokat illeti, a jú­liussal zárult negyedév átlagában 4,127 millióan töltöttek munkával legalább egy órát a megkérdezést megelőző hét napban, a 15–64 éves korosztály foglalkoztatási aránya 61,8 százalékra emelkedett, ami 3,1 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit.
 
   Az előző Orbán-kormány hivatalba lépése óta a nyilvántartási adatok szerint 380 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, közülük tehát durván százezren a közmunkaprogramokban tevékenykednek. Azóta a versenyszférában és a közszférában egyaránt mintegy 50-50 ezerrel nőtt az alkalmazottak száma, a fennmaradó 180 ezer fő sorsáról viszont csak találgatni lehet, hogy merrefelé járnak a világban, vagy esetleg kényszervállalkozókként próbálnak felszínen maradni.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunkával faragják a statisztikákat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector