Startlaphoz Csatlakozz!

Több pénz vagy kevesebb kórház

Már a hálapénzért sem lehet normális ellátást nyújtani

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 18. csütörtök, 10:37

– Naponta három orvos és két szakdolgozó száll repülőre. Mennek, mert az intézményekben már az elviselhetetlenségig fokozódott a terhelés, olykor már az eszközök is hiányoznak a gyógyításhoz – nyilatkozta a Népszabadságnak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. – A távozók helyére viszont – tette hozzá – nem jön senki, vagyis tovább romlik a helyzet. Már a hálapénzért sem lehet normális ellátást nyújtani.

  Valóban, még ha csak közvetett módon lehet is megbecsülni az országot hosszabb-rövidebb időre elhagyó egészségügyi szakemberek számát – nyilvántartás csak arról van, hogy hányan kérnek a végzettségükről szóló igazolást a külföldi munkavállaláshoz –, tény, hogy egyáltalán nem csökken az orvosok elvándorlása, s a 25–29 évesek többsége még a szakvizsgamegszerzése előtt távozik az országból. Úgy tűnik, a kormány hiába adott az előző ciklusban ösztöndíjat a rezidenseknek, mert a szakvizsgával vége a plusz száz vagy kétszázezer forintos állami támogatásnak, és az addig csaknem 300 ezer forintos jövedelem kezdő szakorvosi bérként alig több mint 160 ezer forintra olvad. Ha meg valaki elmegy, akkor a célországban az itthon megkereshető pénz tízszerese várja.
 
  Bélteczki János szerint nem halogatható tovább, hogy pénzt tegyenek az egészségügybe, és változtassanak, máskülönben még esetlegesebbé válik az ellátás. Azt, hogy a kormány kész-e változtatásokra az orvosok elvándorlásának megállításáért, személyesen szeretnék tisztázni az egészségügyért felelős államtitkárral, Zombor Gáborral.
 
  Bélteczki Jánostól megtudtuk, hogy öt ágazati érdekvédő (a FAKOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Magyar Rezidens Szövetség és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége) „Őszintén az Egészségügyről Szövetség” néven közös szervezetet alapított és már tárgyalásra is hívta a kormányt. Az egészségügyért felelős államtitkár azt ígérte, a jövő héten fogadja őket. Ezen a találkozón azt tisztáznák, hogy valójában mit is akar a kormány tenni az egészségügyben.
 
  Fönntartják-e mind a 175 kórházat, mert azt mostanra mindenkinek látnia kell, hogy ekkora rendszert a meglévő forrásokból bizonyosan nem lehet működtetni; Bélteczki János szerint vagy több költségvetési forrásra, vagy kevesebb intézményre van szükség. Választ várnak arra is, hogy a kormány folytatja-e a Szócska Miklós hivatali ideje alatt megkezdett béremelést. Az eddig megkapott többletpénz beépül-e az ügyeleti díjakba, a túlórákba. Az eddigi két emeléssel összesen 110 ezer forintos jövedelemtöbblethez jutottak az orvosok, s ezzel akár elégedettek is lehetnének, ha a teljes havi keresményük harmadát nem a túlóráikból nyernék. A túlóráért kapott összeget viszont az alapbérből számolják ki, az pedig nem emelkedett 2011 óta.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Már a hálapénzért sem lehet normális ellátást nyújtani.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector