Startlaphoz Csatlakozz!

Nem az internetadó fog a legjobban fájni

Akár tízezer forintot is bukhatunk havonta az adótervezet nyomán

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 29. szerda, 10:09

Egy átlagos család akár tízezer forintot is bukhat havonta a múlt héten benyújtott adótervezet nyomán. Jön az internetadó, a cafeteriaelemek magasabb adóterhet kapnak, és még a sampon sem ússza meg. Így adózunk 2015-ben – írja az Origo.
 
  Nem az internetadó fog a legjobban fájni. Több cafeteriaelem 2015-től nem 35,7 százalékkal, hanem 51,17 százalékkal adózik. Ez azt jelenti, hogy egy 8000 forintos étkezési utalvány nem 10 856 forintba, hanem 12 094 forintba kerül 2015-től a munkáltatóknak. Fata László cafeteria-szakértő szerint a gyakorlatban a cégek nem fogják a juttatások keretösszegét növelni, így a munkavállalók vihetnek majd haza kevesebb béren kívüli juttatást. A keretösszeg csökkenésével számolva ezer forintonként nem 737 forintot, hanem 661 forintot vihetnek majd haza a munkavállalók.
 
   A foglalkoztatottak átlagos cafeteriakerete 285 ezer forint – mondta Fata László. Ebből a bruttó összegből most 210 ezret vihetnek haza, ami jövőre 188 500 forintra csökkenhet. Ez havi szinten és keresőnként 1792 forint jövedelemkiesés. 
 
Az internetadó a nagycsaládosoknak fáj jobban
 
   Minél több eszközön rendelkezünk interneteléréssel, annál többet fizethetünk. Az otthoni internetkapcsolaton könnyű elérni a Fidesz által javasolt 700 forintos adólimitet, ehhez elég 5 gigabájtot letölteni, ami csak 2-3 jobb minőségű filmet jelent. Feltételezhetjük tehát, hogy a fő internetkapcsolatért szinte mindenki ennyit fog fizetni. Persze ez nettó összeg, ha a szolgáltatók áthárítják – amire a tapasztalatok szerint nagy az esély –, akkor még áfát is kell fizetni, ami tovább növelheti az árat 889 forintra.
 
   Emellett még a különböző mobileszközök interneteléréséért is fizetnünk kell, minden megkezdett gigabyte után 150 forintot. Tehát ha egy 4 fős család mindegyik tagjának van okostelefonja, amihez tartozik mobilinternet is, akkor ez még minimális adatforgalommal számolva is további 600 forintot jelent. Egy kicsit aktívabb nethasználattal már mobilon is könnyen el lehet érni a több gigabájtos adatforgalmat.
 
A hajmosás is drágább lesz
 
   Termékdíjas körbe kerülnek az „egyéb vegyipari termékek" is. Ez az jelenti, hogy nőhet az ára számos hétköznapi használati cikknek is, mint a szappan, a sampon, a mosószer, a kozmetikai szerek, a dezodorok, de még a lakásillatosítók, sőt a művirágok is.
 
   A szappanok, felületaktív anyagok, mosószerek után kilogrammonként 11 forintot, a szépség- és testápoló készítmények esetében kilogrammonként 57 forintot, az irodai papír kilogrammjai után pedig 19 forintos termékdíjat vetnek ki, de a művirág járt a legrosszabbul: egy kilogramm után 1900 forintot kell fizetni. Ezt számszerűsíteni a legnehezebb a mostani adóváltozások sorából. Egy átlagos család fogyasztását figyelembe véve ezek a díjak néhány száz forintos többletköltséget jelenthetnek.
 

Rezsicsökkentés off
 
   Az alapvető adóváltozások hatásaként tehát havi szinten 10 ezer forintot veszíthetnek a családok összesen, éves szinten tehát 120 ezer forintot. Németh Szilárd szerint a tavalyi rezsicsökkentések nyomán egy átlagos család 100 ezer forintot spórolhatott.

Forrás: Origo

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Akár tízezer forintot is bukhatunk havonta az adótervezet nyomán.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector