Startlaphoz Csatlakozz!

Nem nyerő érv a lebetonozás

Továbbra is a korábbi feltételekkel vállalhatnak munkát Svájcban magyarok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 02. kedd, 18:30

Egyelőre nem a külföldi, köztük a magyar munkavállalók helyzete forog kockán az idei bevándorlásellenes referendumkezdeményezések nyomán, hanem Svájc és az EU kapcsolata – állították lapunknak svájci szakemberek. A most vasárnapi népszavazás annyira röhejesre sikeredett, hogy még a bevándorlásellenes populisták is a további korlátozás ellen voltak – olvasható a Népszabadságban.

  Nincs ok az aggodalomra: továbbra is a korábbi feltételekkel vállalhatnak munkát Svájcban a több ezer eddigi magyar nyomán mások is. Ezt állította megkeresésünkre Szalai Zoltán, az Etter & Szalai genfi ügyvédi iroda munkavállalási kérdésekkel foglalkozó partnere, aki arra számít: akár négy évbe is telhet, amíg a svájci jogalkotás megszüli a bevándorlás korlátozását szabályozó új törvényt.
 
   Mármint a februári népszavazás nyomán. A most vasárnapi ugyanis meglehetősen szánalmasra sikeredett: még a (francia és olasz nyelvterületen) Centrum Demokratikus Uniója (UDC, a német nyelvű kantonokban: Svájci Néppárt, SVP) populista formáció is úgy gondolta, hogy ez már sok a jóból. – Abban az ütemben, ahogy jelenleg lebetonozzák az országot, azaz másodpercenként 1,1 négyzetméterrel, 2050-re az egész ország nem hegyvidéki része eltűnik, ha nem teszünk ellene semmit – fejtegette Anita Messere, a népszavazást kezdeményező környezetvédő szervezet, az Ecopop részéről.
 
   Ám a bornírtság nem győzedelmeskedett, a svájci választók háromnegyedes, 74:26 arányban nem adtak hitelt a lebetonozás „érvének”. Hiszen ezzel az ürüggyel a környezetvédők az őshonos svájciakat is felkérhették volna, hogy ne szüljenek sok gyereket, mert ők is csak felületet vesznek el az országtól.
 
  – A dolog magyarázata abban rejlik, hogy a mostani, illetve a februári népszavazás kiírását egyaránt jóval korábban kezdeményezték –magyarázta kérdésünkre Francois Cherix francia svájci író, a Svájci Új Európai Mozgalom civil szervezet alelnöke, a svájci Szocialista Párt tagja. Szerinte inkább az a fő gond, hogy már a februári népszavazás kikezdte az EU és Svájc viszonyát. Bern ezzel gyakorlatilag felmondta a kétoldalú kapcsolatoknak a további bevándorlás korlátozására vonatkozó részét.
 
   Ám mind Cherix, mind pedig Szalai elképzelhetőnek tartja: ha már egyszer a közvetlen demokrácia mintaállamában, Svájcban mindenre a népszavazás a gyógyír, akkor lehet új referendum Bern és Brüsszel viszonyának tisztázásáról is. Elvégre például a svájci kivitel kétharmada az unióba irányul, Brüsszelnek pedig az USA és Kína után a harmadik külkereskedelmi partnere az alpesi ország. Viviane Reding európai bizottsági alelnök korábban, Bernt bírálva úgy fogalmazott: az egységes piac nem svájci sajt...Mármint, hogy lyukak tátonganának rajta.
 
  – Az unió megszorongathatja Svájcot azzal, hogy a peremre szorítja kutatásfejlesztési kérdésekben vagy csereprogramokban – állította Cherix, a La Suisse ou la Peur? Die
   Angstgenossenschaft? (Svájc vagy a félelem? A Félelemszövetség?) szerzője, aki szerint a kétoldalú viszony megromlása senkinek nem érdeke. Elképzelhetőnek tartja, hogy a szabad munkavállalás lehetőségének megtartása mellett a szociális juttatásokra vezetnek be korlátozásokat.
 
  A statisztika arról árulkodik, hogy 2012-ben 144 ezer letelepedő érkezett Svájcba, csaknem háromnegyedes arányban az unión belülről, főleg Németországból és Portugáliából.
 
  Az összesen kétmillió külföldön született a lakosság több mint ötödét, de kevesebb mint negyedét teszi ki. Ám évi 66 ezer ember el is hagyja az országot, a nettó bevándorlók tehát 80 ezren vannak csak évente, és a lakosság egy százalékát teszik ki. Ezt akarta a vasárnapi referendum tovább, a népesség 0,2 százalékára, 16-17 ezer főre, abszurd szintre korlátozni.
 
  Magyarországról is ezres nagyságrendben települtek már munkavállalók Svájcba a jobb élet reményében. Miközben a Viktória című mozifilm a zürichi prostituáltak kiszolgáltatott helyzetét örökítette meg, sokan közülük magasan képzett, nyelveket jól beszélő magyar munkavállalók. Ám honlapján a Svájcban Élő Magyarok Baráti Társasága is figyelmeztet: „Itt lényegesebben szigorúbbak (magyarokra nézve) a munkavállalás feltételei, mintha egy EU-s országban próbálkoznál.”

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Továbbra is a korábbi feltételekkel vállalhatnak munkát Svájcban magyarok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector