Startlaphoz Csatlakozz!

A rászorulók mindenképpen rosszul járnak

Új adókat fizethetünk a segélyek leépítése miatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 10. szerda, 13:58

Több milliárd forintnyi új adót kellene kivetniük a fővárosi önkormányzatoknak ahhoz, hogy fedezni tudják a szociális rendszer átalakításával rájuk háruló segélyezést. De a rászorulók akkor is rosszul járnak, ha a kerületek netán előteremtik a támogatások fedezetét – írja a Népszabadság.
 
  Jövő januártól nem állapíthatnak meg méltányossági ápolási díjat a családtagjukat ápolóknak az önkormányzatok. Ezt a támogatási formát ugyanis három másik mellett egyszerűen eltörölte a kormány a szociális segélyezési rendszer átalakításával. Így az esetlegesen saját munkáját feladó ápoló elesik a napi 24 órás ellátásért eddig adható havi bruttó 23 600 forinttól. Ha szerencsés, akkor a kerületi képviselő-testület beemeli ezt a jövő évtől adható települési támogatások körébe.
 
   De még akkor is rosszul jár, ha megkapná a korábbi segély teljes összegét. Kétszeresen is. Egyrészt elesik az ápolási díjhoz korábban kapcsolódó szolgálati időtől, így nem lesz nyugdíja. Ezt ugyanis az önkormányzati támogatás nem biztosíthatja. Másrészt jogviszony nélkül társadalombiztosításra sem jogosult, így havi 6810 forint megfizetésére kötelezik őt.

   S ez csupán a hátrányok egyike. Csak a XIII. kerületben több, mint 6000 családot érint hátrányosan a szociális rendszer módosítása. Angyalföld már korábban is kiegészítette az állami támogatásokat. Az állam kivonulása a rendszerből tovább növeli a szegénységi kockázatot – válaszolta a Népszabadságnak az új települési adókat és segélyeket firtató körkérdésére a XIII. kerület. Az angyalföldi önkormányzat egyébként azon kevesek közé tartozik, amely már megvizsgálta a változások hatását az ott élőkre és a költségvetésére egyaránt. Új rendeletet alkotnak, amelyben megerősítik a lakhatási támogatást, egyes juttatások esetében pedig bevezetik a pályázati formát, meghagyva a méltányossági lehetőséget. Számításaik szerint a központi elvonás meghaladja a 450 millió forintot. Új adó kivetését mégsem tervezik. Angyalföldön úgy vélik, hogy a segélyezés átalakításával még a jól gazdálkodó településeken is szűkül a támogatottak köre, és csökken segélyek összege.
 
  Az önkormányzatok nagyon nehéz helyzetbe kerülnek jövőre, hiszen a rájuk testált kiadáskompenzáció sokkal szélesebb kört érint, mint a kormány által vállalt támogatások. Ráadásul pénzben is több – szögezi le a XVIII. kerületi önkormányzat. A rendszer szerintük nem lesz sem átláthatóbb, sem hatékonyabb attól, hogy az aktívkorúak ellátásának megállapítását a jegyzőtől a járási hivatalokhoz telepítik, a települési támogatások feltételrendszerének kidolgozását viszont az önkormányzatokra bízzák. Így annyi megoldás születhet, ahány testület. De bizonytalannak tartják a finanszírozási oldalt is, ami arra kényszeríthet sok önkormányzatot, hogy különféle adókat vessen ki. A kerület eddig évi 500 milliót fordított segélyezésre, amelyből tízezer alkalommal tudott támogatást adni. Ezt szeretnék tartani jövőre is, de még az előkészítésnél tartanak.
 
  Hasonló cipőben jár a többi kerület is. Többségük – vélhetőleg azért, mert fogalmuk sincs arról, mi is lesz ez ügyben jövőre – nem is válaszolt lapunk kérdéseire. A válaszolók közül a II. és a VI. kerület azzal hárította érdeklődésünket, hogy a kérdéssel csak a költségvetés jövő évi tervezésekor foglalkoznak. Bár Terézváros úgy számol, hogy az eddigi szolgáltatások változatlan fenntartása csak többletforrások bevonásával lehetséges. Belváros-Lipótvárosban már tudják, hogy a módosítások összesen 738 főt érintenek a kerületben, de azt még nem tudják, hogy milyen lesz az új rendelet. Óbuda-Békásmegyer a kötelezőkön túl főként a gyerekeknek és a speciális élethelyzetben lévőknek juttatott extra támogatásokat, ezt a jövőben is szeretnék megtartani, de egyelőre várnak az ágazati jogszabályokra.
 
  Az önkormányzati válaszadók közül egyedül a Kocsis Máté vezette Józsefváros üdvözölte a módosításokat: „Véget kell vetni a segélyekkel való visszaéléseknek. Az embereknek joggal van elegük abból, hogy egyesek luxusterepjárókkal mennek segélyért”. Arról nem írtak, hogy hány ilyen esetről tudnak, mint ahogy az új „igazságos segélyezés” részleteiről sem. Válaszukban kérdésünk ellenére sem ejtettek szót arról az új, 28 140 forintos adóról, amelyről a HVG számolt be kedden. A kommunális adót januártól szednék a kerületben bérbe adott lakások, de akár csak egy szoba után is. A díj egységes.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Új adókat fizethetünk a segélyek leépítése miatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector