Startlaphoz Csatlakozz!

December 19-ig kellene tető alá hozni a megállapodást

Útlezárás közben egyeztetés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 13. szombat, 10:20

Félpályás útlezárást rendeznek hétfőn országszerte a szakszervezetek, tiltakozásul a kormány bérpolitikája és a dolgozói szegénység ellen. Közben a tárgyalóasztal mellett is igyekeznek érvényt szerezni követeléseiknek, amelyek közül egyedül a jövő évi minimálbér-emelésre látszik némi esély, bár annak mértékéről egyelőre nagyon mást gondol a munkavállalói, illetve a munkaadói oldal – írja a Világgazdaság.

   Miközben a mostani kormányzati ciklus egyik fő célja a „segély helyett munka” olyan szintű kiterjesztése, hogy 2018-ra Magyarországon megvalósuljon a teljes foglalkoztatottság, a felmérések szerint a bérből és fizetésből élők között is egyre több a szegény. A Policy Agenda számításai szerint ma Magyarországon körülbelül egymillió dolgozó keres a létminimumnál kevesebbet. Ez azt jelenti, hogy havonta 87510 forintot sem visz haza a mintegy négymillió munkavállaló negyede.
 
   Munkáltatóként az állam sem mutat jó példát: a közszférában foglalkoztatott mintegy 660 ezer munkavállaló közül nagyjából 40 ezren minimálbért (101 500 forint) dolgoznak, 145–150 ezren a szakmunkás bérminimumot (118 ezer forint) keresik meg csupán. Nem véletlenül tüntettek „Tele a puttony” feliratú táblákkal december 6-án a közszolgálati dolgozók. Az Európai Szakszervezeti Szövetség, szintén a közelmúltban azt hangsúlyozta: jelentős reálbér-növekedésére van szükség ahhoz, hogy a gazdaságot erős növekedési pályára lehessen állítani, és növelni lehessen a fizetőképes keresletet.
 
   A Magyar Szakszervezeti Szövetség idén ősszel elkészített, a dolgozói szegénység elleni programja szerint Magyarországon ehhez mindenki számára átlátható, középtávú és garanciákkal övezett bérfelzárkóztatási programra van szükség. Ennek részeként egységesíteni kell a minimálbér és a közfoglalkoztatotti bér összegét, meg kell őrizni a minimálbér és a garantált bérminimum közötti arányt, illetve fokozatosan közelíteni kell a minimálbért és a létminimumot. Jelenleg a nettó minimálbér összege (a gyermekek után járó adókedvezmény nélkül) a létminimum 76 százaléka, 2018-ban a két összeg közötti távolságnak nullának kellene lennie.
 
   A bérfelzárkóztatásra azonban egyelőre semmi esély, ezért is tart országszerte félpályás útlezárást hétfőn reggel 7 és délután 4 óra között a LIGA Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). A szakszervezetek a bérfelzárkóztatási program mellett a Munka törvénykönyve, a sztrájktörvény, a cafeteriarendszer és a korkedvezményes nyugdíj újratárgyalását sürgetik, ám a kormány egyelőre kizárólag a jövő évi minimálbérekről hajlandó egyeztetni, a többit későbbre halasztaná.
 
  Az MSZOSZ-nél viszont, miként Pataky Péter elnök fogalmazott, már régen „elszakadt a bizalomcérna”, a kormány évek óta nem tekinti őket tárgyalópartnernek, most is már csak az adótörvények elfogadása után volt hajlandó egyeztetni, kész tények elé állítva ezzel a tárgyalófeleket.
 
   „Ebben a helyzetben már csak bruttó minimálbér-emelésről beszélhetünk, aminek évente 10 százalék felett kellene lennie. Az emelés alsó határát a szakszervezetek 5 százalékban határozták meg, ami ez alatt van, az már nem felzárkóztatás” – mondta Pataky Péter. A szakszervezeti vezető szerint ennél kisebb mértékű minimálbér-emelésről csak akkor lehet szó, ha a többi munkavállalói követelésről is érdemben hajlandó tárgyalni a kormány. 
 
   Miután a kormány erre egyelőre nem hajlandó, a munkaadói oldalnak kellene engednie, mégpedig igen csak sokat az eredeti 1,8 százalékos ajánlathoz képest. Ez csütörtökön részben meg is történt: a munkáltatók a minimálbért és a garantált (szakmunkás) minimálbért 3 százalékkal emelnék, míg az ajánlott bér esetébe is 3-4 százalékos emelést javasolnak – közölte lapunkkal Dávid Ferenc . A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára úgy fogalmazott: „nagyon tovább nincs, mert ennek már van reáltartalma is”. Hozzátette: mindenkinek a megegyezés az érdeke, de a jelenlegi feszült helyzet nem a szakszervezetek és a munkáltatók miatt alakult ki. „Nyilván a kormány is egyezséget akar, csak az egyezséghez vezető út fáradalmait megspórolta, így most vesztesek alkudoznak az esendők bérén” – mondta.
 
   Egy biztos, a hétfői demonstráció ideje alatt is folytatódnak a kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók közötti egyeztetések. Közben december 19-ére már összehívták a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot, amelyen hivatalosan be szokták jelenteni a megállapodás tartalmát. Ha addig mégsem születne meg az egyezség, a kormánynak joga kihirdetni a jövő évi minimálbért, ilyenre egyébként éppen az első Orbán-kormány idején, 2000-ben volt már példa. Akkor emelkedett egyébként a legnagyobb mértékben, 20-ról 40 ezer forintra a minimálbér. Három évre rá viszont nem volt minimálbér-emelés.

Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Útlezárás közben egyeztetés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector