Startlaphoz Csatlakozz!

Nem csak attól függ a kereset, hogy milyen munkát végzünk

Óriási eltérések a magyar fizetések között

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 14. vasárnap, 17:46

 Valamivel nőtt a magyarországi átlagkereset, de a fizetésükkel még mindig sokan elégedetlenek – derül ki a KSH adataiból. Nem csak attól függ a kereset, hogy milyen munkát végzünk, azon is, hogy hol, hiszen a régiók között több tízezer forint lehet az eltérés.

   Idén az első három negyedévben (január-szeptember) a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezetnél 234 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, ami 153,3 ezres nettó fizetésnek felel meg. Amennyiben hozzáadjuk a családi kedvezményeket, úgy valamivel magasabb, 160 ezres nettó összeget kapunk.
 
   Amennyiben a részterületeket nézzük, azt látjuk, hogy a céges alkalmazottak nettó átlagkeresete 4,5 százalékkal nőtt egy év alatt, így 163,1 ezer forintot tett ki, a közszféra dolgozói bár nagyobb, 6,4 százalékos emelést kaptak, összességében kevesebb pénzt vihettek haza, pontosan 155,4 ezer forintot. Természetesen ettől is jelentősen elmarad a közfoglalkoztatottak havi bére, ami 1,2 százalékkal emelkedett egy év alatt, így is csak bruttó 78 ezret ért el.
 
  A legnagyobb fizetésben továbbra is azok reménykedhetnek, akik a pénzügyi, biztosítási területen dolgoznak (318 ezer), de nem panaszkodhatnak az információ és kommunikáció ágazat szakemberei sem, ők ugyanis 294 ezres bérnek örülhetnek. A lista másik végén, 93 és 100 ezer forintos fizetéssel az egészségügyet, valamint a szálláshely-szolgáltatást és vendéglátást találjuk, náluk a bérhátrány az átlaghoz képest 35-39 százalékos volt.
 
   Amíg az egészségügyben, valamint a víz- és hulladékgazdálkodásban csökkentek egy év alatt a nettó bérek, addig a többi nemzetgazdasági ágban kisebb-nagyobb mértékű növekedés volt megfigyelhető. Leginkább az oktatásban - döntően a pedagógusbér-emelések következtében - alkalmazottak nettó átlagkeresete nőtt (17 százalék), emellett az adminisztratív és szolgáltató tevékenység területén dolgozók bére múlta felül jelentősen (10 százalék) a nemzetgazdasági átlagot.
 

A keresetek regionális jellemzői, 2014. I-III. negyedév 
Forrás: KSH


   Változatlanul Közép-Magyarországon volt a legmagasabb, Észak-Alföldön pedig a legalacsonyabb a nettó átlagbér összege. A keresetek regionális különbsége egy év alatt valamelyest nőtt, a legmagasabb és a legalacsonyabb keresetű régió közötti különbség közel 4 ezer forinttal, 66 ezer forintra emelkedett.
 
Nem elég
 
   Hiába az átlagban mért emelkedés, a háztartások nem nagyon elégedettek az anyagi helyzetükkel, egy korábbi KSH felmérés szerint a 0-tól 10-ig tartó skálán ez mindössze 5,21 pontot tesz ki. A skála felső három értékével (8, 9 vagy 10 válaszérték) a felnőtt lakosság csupán 18,7 százaléka jellemezte az anyagi helyzetével való elégedettségét. Közel ugyanilyen arányban (14,8 százalék) voltak azok, akik nagyon elégedetlenek (0, 1 vagy 2 válaszértéket adók) anyagi helyzetükkel.
 
   Az anyagi helyzetre vonatkozóan szembetűnő a középkorú, 35-64 éves korosztály alacsony elégedettsége. Az anyagi helyzetükkel nagyon elégedettek aránya a két szélső korcsoport kivételével nem érte el a 20 százalékot. Ezzel szemben a 45-54 évesek közül minden ötödik (20 százalék) megkérdezett nagyon elégedetlen volt az anyagi helyzetével. Míg a fiatalabb generációk esetén a magasabb elégedettség mellett nincsenek különbségek a nemek között, addig a 64 évnél idősebbek esetén a férfiak lényegesen elégedettebbek anyagi helyzetükkel, mint a nők.
 
Ennyi kéne
 
  Idén tavasszal a magyar háztartások az átlagos megélhetési szinthez fejenként és havonta 127 ezer forint jövedelmet tartottak volna elegendőnek, a nagyon jó szinthez 229 ezer forintra lett volna szükségük. Ezek az összegek 6, illetve 7 százalékkal haladták meg a megelőző évit - olvasható a KSH egy, novemberben publikált felméréséből.
 
   A legfelső jövedelmi ötödben élők havi 170 ezer forintot társítottak az átlagos színvonalú megélhetéshez, míg a legszegényebb réteg ennek kevesebb mint a felével (81 ezer forinttal) beérte volna. Mivel azonban az alsó jövedelmi ötödbe tartozó háztartások átlagos taglétszáma kétszerese a felső jövedelmi ötödének, ezért a fenti összegekben a méretgazdaságosság is kifejeződött.
 
   A lakosság leggazdagabb 20 százalékához tartozó háztartások fejenként 310 ezer forintot tartottak minimálisan elegendőnek a nagyon jónak minősített élethez, míg a legszegényebbek ennek 47 százalékából (147 ezer forintból) is el tudták képzelni ugyanezt.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Óriási eltérések a magyar fizetések között.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector