Startlaphoz Csatlakozz!

20–24 évesek közül 70 900-an voltak munkanélküliek

Állást keresni egész napos munka

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 26. péntek, 16:54

Állást keresni önmagában egész napos munka, csak nem jár érte fizetés és béren kívüli juttatás. A – lássuk be, nem túl kellemes – keresgélős-önéletrajzküldős időszakot azonban le lehet rövidíteni egy-egy jól összerakott motivációs levéllel és CV-vel – idézi a Campus Plusz 2014 cikkét az eduline.hu.

  Mire elég 15 másodperc? Egy HR-es átlagosan ennyi időt szán arra, hogy eldöntse, behívja-e a pályázót állásinterjúra. Ha 15 másodpercben nem tudjátok meggyőzni arról, hogy tökéletesebb jelöltet nem is találhat, vége a dalnak – az önéletrajzotok a kukában végzi. Márpedig az állásokért egyre nagyobb a harc. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 20–24 évesek közül 70 900-an, a 25–29 évesek közül 64 ezren voltak munkanélküliek, vagyis pályakezdőként sem könnyű a helyzet. Pláne ha az egyetem vagy a főiskola mellett nem szereztetek szakmai gyakorlatot – így a legnehezebb szakmába illő munkához jutni. Egy jól megszerkesztett, a szakmai tudásotokat és a kompetenciákat hangsúlyozó önéletrajz persze így is sokat javíthat esélyeiteken.
 
A tökéletes CV
 
  Mit mondanátok magatokról, ha tíz sms-ben kellene bemutatkoznotok? A tökéletes önéletrajz ugyanis legfeljebb egy-két oldalas. Ennél hosszabb irományt csak akkor érdemes gyártani, ha a kiválasztott cég részletes szakmai CV-t kér, és ezt az álláshirdetésben külön kiemeli. Az önéletrajz legfontosabb része a szakmai tapasztalatok részletezése: a korábbi munkáltatók, gyakornoki helyek és az időtartam mellett érdemes leírni azt a hat-hét fontosabb feladatot, amelyet elláttatok. Ha például csak annyit írtok, hogy az XY Kiadónál voltatok gyakornokok, a HR-es alighanem arra következtet majd, hogy csak kávét főztetek. De ha azt is leírjátok, hogy a marketingosztályon készítettetek elő hirdetéseket, sőt piackutatást is végeztetek, rögtön jobb lesz az összkép.
 
   Az iskolai végzettségek mellett tüntessétek fel a nyelvtudást is. Mivel a tíz éve letett nyelvvizsga már nem bizonyít semmit, érdemes hozzátenni, hogy aktív a nyelvtudásotok – már ha tényleg így van. Az „egyéb” rovatnál se legyetek szégyenlősek: írjátok be, ha az egyetemen például a hallgatói önkormányzat tagjai voltatok, ha Erasmusszal egy-két félévet külföldön töltöttetek (így legalább mindenkinek tiszta lesz, miért négy év alatt végeztétek el a hároméves alapszakot), vagy ha évek óta önkénteskedtek.
 
A tökéletes motivációs levél
 
  Tévedtek, ha azt gondolnátok, hogy a CV megírása után végre fellélegezhettek – a motivációs levél elkészítése sok esetben ugyanannyi macerával és kihívással jár, sőt lehet, hogy többel is. Aligha túlzás: mindenki utál motivációs levelet írni, a HR-esek viszont szeretik ezt a műfajt, ezért majdnem mindenkitől kérik. Azoktól is, akik határozott idejű állásra, és azoktól is, akik gyakornoki munkára jelentkeznek.
 
   A motivációs levelet ráadásul nem lehet elintézni annyival, hogy összefüggő szöveggé alakítjátok önéletrajzotokat, vagy ha szűkszavúan csak annyit írtok le, hogy kell a pénz (még ha ez is az igazság), illetve ha mindenről írtok, csak arról nem, hogy mi motivál benneteket abban, hogy éppen erre az állásra jelentkezzetek. Mivel a motivációs levél a munkavégzéshez szükséges tudás bemutatására szolgál, pontosan meg kell fogalmaznotok, mért ti vagytok a legalkalmasabbak a cégnél meghirdetett pozícióra, milyen szakmai tapasztalatokkal rendelkeztek, miért ennél a vállalatnál szeretnétek dolgozni, és mivel tudnátok hozzájárulni leendő munkaadótok sikereihez.
 
  Mielőtt hozzákezdenétek a jól tagolt, legfeljebb egyoldalas levél megírásához, érdemes újra elolvasni az álláshirdetésben felsorolt követelményeket, az elvárt kompetenciákat, és utána kell olvasni a cég történetének is. Ha például a vállalat számára fontos a társadalmi felelősségvállalás vagy a környezetvédelem, érdemes hangsúlyozni, hogy önkénteskedtek – már ha tényleg így van.
 
Facebook és LinkedIn
 
   Ha a jó önéletrajz már megvan, elérkezett a nagytakarítás ideje: nincs több halogatás, át kell fésülnötök a Facebook-posztjaitokat, le kell szedni az összes bulifotót, és eljött a pillanat, hogy változtassatok a biztonsági beállításokon. Ne engedjétek, hogy bárki megnézhesse a képeiteket és a posztjaitokat, és azt se engedélyezzétek, hogy bárki megjelölhessen titeket a képeken. Arra ugyanis mérget vehettek, hogy nemcsak ismerősök, hanem HR-esek is böngészik majd a profilotokat – és elég egyetlen kompromittáló fotó ahhoz, hogy önéletrajzotok a kukában landoljon.
 
   Ugyanakkor a közösségi oldalakat álláskeresésre is lehet használni: a LinkedIn egyes jóslatok szerint néhány év múlva a legnépszerűbb álláskereső portálokat is lesöpörheti. A világ legnagyobb üzleti közösségi oldalán senkit sem érdekel, mit ettetek ebédre, hány selfie-t töltöttetek fel aznap, vagy hol csekkoltatok be, az viszont annál inkább, hogy milyen szakmai hálóval rendelkeztek, milyen tapasztalatokat, illetve referenciákat tudtok felmutatni. Egy jól felépített LinkedIn-profil – amely tele van ajánlásokkal, használható üzleti információkkal – ugyanis nagyon gyorsan felkeltheti a szakmabeliek és a HR-esek figyelmét, akár külföldön is.
 
Forrás: Campus Plusz 2014 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Állást keresni egész napos munka.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector