Startlaphoz Csatlakozz!

Szaktudás aranyáron: milliókat költenek a hallgatók képzésére

Kevés az esély a szakemberhiány csökkenésére Somogyban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 05. csütörtök, 10:40

Mérnök, szerkezetlakatos, ács-állványozó, esztergályos – csak néhány azok közül a szakmák közül, amelyekben betöltetlen álláshelyek sora várja a jelentkezőket a nagy munkanélküliséggel küzdő Somogyban. Az állandósult mérnökhiány megoldására nemrég összefogott több vezetői ipari cég, de a többi területen kevés az esély a szakemberhiány csökkenésére – olvasható a sonline.hu oldalán.

  Egyfelől kevésbé csábítóak a hiányszakmák, másfelől a pályakezdő szakemberek sem maradnak itt, hanem az iparilag fejlettebb régiókban, vagy mindjárt külföldön kamatoztatják az itt megszerzett tudást. Lényegesen több pénzért, mint amennyit a régió cégei kínálhatnának.

  – Most 5-6 mérnököt tudnánk alkalmazni, de hosszabb távon akár 15 szakembert is felvehetnénk – mondta lapunknak Gerber András, a Kaposvári Videoton igazgatója. – A somogyi iparnak szüksége lenne a jól felkészült, tehetséges szakemberekre. Cégünk ezért is vállalta, hogy bekapcsolódik a gépészmérnökképzésbe.

    A Videotonnál az első körben várhatóan 2-3 gépészmérnök-hallgatót fogadnak, akik a tanulás mellett a cégnél dolgoznak majd, s kezdetben a végzettségüknek megfelelő munkát kapnak. A diákok tandíját, utazási költségét és internetnet-előfizetését is a cég állja, s laptopot biztosítanak számukra. Személyenként félévente közel 300-400 ezer forint kiadást jelent a vállalatnak, így a hét féléves oktatás közel három millió forintba kerülhet.

   – A hiányszakmák között tartják számot az ács-állványozót, a bádogost, de kevés az esztergályos és a szerkezetlakatos is – emelte ki Agócs Attila, a kaposvári építőipari szakközépiskola igazgatója. – Nemcsak a szakmunkásképzés erősítésére, hanem a felsőfokú oktatás bővítésére is nagy szükség van. Sokan reménykednek abban, hogysikeres lesz a gépészmérnökképzés. Ha Somogy ezen a téren is biztosítja a humánerőforrást, akkor egyre többen helyi cégeknél próbálnak majd elhelyezkedni.

  A mérnökök esetében nagy a csábítás, ismerte el Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár tulajdonos-ügyvezető igazgatója. S nem pusztán anyagi okok miatt telepednek le más városokban a somogyi pályakezdők, lényeges szempont a bizonyítási lehetőség. Ha egy kezdő szakembernek van munkája, látja a fejlődés lehetőségét – s nem mellesleg tisztességesen megfizetik a munkáját – úgy sokan egészen bizonyosan nem térnek vissza megyénkbe. Budapest, Győr, Kecskemét, Veszprém és Székesfehérvár a gyakori úticél, Szalai szerint a kaposvári gépészmérnökképzés remélhetően ebben hozhat elmozdulást.

    – Mi három hallgató támogatásával számolunk – hangoztatta. – Úgy állítjuk össze a programot, hogy a nálunk töltött időt minél tartalmasabban töltsék el. A lakatos-, a forgácsoló-, illetve az alkatrészgyártó-üzemben is tapasztalatot szerezhetnek majd a fiatalok, s a tanulmány végén lehetőséget kínálunk nekik: az üzemirányításban vagy a tervezésnél kaphatnak munkalehetőséget. Lehetőséget ajánlunk, abban bízom, hogy ezzel minél többen élni kívánnak majd.

   Lucz Géza, a megyei mérnökkamara elnöke kifejtette: lényeges, hogy a hallgatók megfelelő gyakorlati oktatást is kapjanak. A közel 250 főt foglalkoztató, tavaly mintegy 4,7 milliárd forint bevételt elkönyvelő nagyatádi Büttner Kft. is bekapcsolódott a somogyi gépészmérnökképzésbe. Büttner Tamás ügyvezető igazgató – a kezdeményezés fontosságára utalva – aláhúzta:  a szakember utánpótlás biztosításában meghatározó kezdeményezésről van szó. A program sarkalatos eleme, hogy a hallgatók már az első pillanattól fogva egy-egy céggel állnak kapcsolatban, s helyi körülmények között ismerhetik meg az adott iparág jellemzőit. Az atádi cégnél három leendő mérnököt tudnak fogadni.

Forrás: sonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kevés az esély a szakemberhiány csökkenésére Somogyban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector