Startlaphoz Csatlakozz!

„Fokozatváltás a felsőoktatásban”

DOSZ: emelni kell a doktori ösztöndíjakat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 14. szombat, 16:20

A Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) új elnöke szerint bizonyos feltételek mellett támogatható a doktori ösztöndíjas képzés időszakának emelése. Erről Keresztes Gábor beszélt az MTI-nek adott interjúban, amelyben arra is kitért: szociális célkitűzéseik közül a legfontosabb a doktori ösztöndíjak mértékének emelése.

    Az év elején hivatalba lépett elnök tájékoztatása szerint a felsőoktatási államtitkársággal folyamatosan egyeztetnek a hazai doktoranduszok helyzetéről, érdekeiről. Az elmúlt év végén két javaslatcsomagot is benyújtottak, amelyek közül több témafelvetést a „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című stratégiaanyagban is viszontláthattak. Szociális célkitűzéseik közül a legfontosabbak a doktori ösztöndíjak mértékének emelése és a PhD vagy DLA hallgatói időszak beszámítása a nyugdíjjogosultság megállapítása során.

    Közölte: Palkovics László felsőoktatási államtitkár tájékoztatása szerint mindkét kérdésben tárcaközi egyeztetések zajlanak. Reményeik szerint ezek eredményét a doktoranduszok hamarosan személyesen is megtapasztalhatják.

    Hozzátette: több fórumon is komolyan felmerült, a doktorképzés ösztöndíjas időszakát háromról négy évre kellene emelni, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy a jelenlegi képzési időszak alatt nagyon kevesen tudnak fokozatot szerezni. Ezt a koncepciót a DOSZ bizonyos feltételek mellett támogatni tudja. Jelezték, hogy a képzés reformját akkor tudják elfogadni, ha a fokozatszerzés jelenlegi rendszere is változik - mutatott rá Keresztes Gábor.

    Jelezte: a DOSZ kiemelt célja a hazai doktorképzés minőségének emelése, egy egységes doktorképzési minőségbiztosítási rendszer bevezetése. Ennek megvalósítása érdekében szervezetük egyeztetést kezdett az Országos Doktori Tanáccsal és további felsőoktatási szervezetekkel. A hazai doktorképzés nem csupán az egyetemek számára nyújt oktatói utánpótlást, hanem jelentős potenciált jelent a hazai kutatási, fejlesztési, innovációs ágazatokban. Jelentősége azonban az ország határán is messze túlmutat, hiszen tudománydiplomáciai szempontból is kiemelkedő szerepe lehet a fiatal kutatóknak. A hazai PhD-képzés végső soron tehát egyfajta országmárka is, amelynek fejlesztésében jelentős potenciált látunk - fogalmazott.

    Az elnök szerint a DOSZ egy nagyon jól működő struktúrával vághat neki az idei évnek, működése kiegyensúlyozott, szerteágazó gazdálkodását stabilitás jellemzi.

    A szervezet, amely mintegy nyolcezer doktoranduszt képvisel, továbbra is aktívan részt vesz a felsőoktatási reform döntés előkészítő folyamataiban, erősíteni kívánja az intézményi tagönkormányzatok működését és fejleszti az utóbbi években létrejött tudományos osztályainak tevékenységét. Idén kiemelten fontos a szervezet számára a társadalmi, kormányzati és vállalati szektor felé történő nyitás, valamint a nemzetközi szervezetekben történő újrapozícionálás. A DOSZ a hazai és határon túli doktoranduszok számára szeretné a kutatási, mobilitási és szolgáltatási lehetőségeket kitárni - jelezte.

    Keresztes Gábor az első félév legfontosabb rendezvényeként a Tavaszi Szél Konferenciát említette, amely ismereteik szerint Kelet-Közép-Európa legnagyobb, több szakterületet érintő doktorandusz eseménye. A rendezvényt idén Egerben, az Eszterházy Károly Főiskolán rendezik meg.

    A konferenciát követően az évet a hagyományos nyári táborral és a Mérföldkő találkozóval folytatják. Mindezzel párhuzamosan a tudományos osztályok is magasabb sebességfokozatra kapcsolnak: megkezdik „Kávéházi Tudós Estek” című rendezvénysorozatukat, amelynek estjein egy-egy tudományos osztály jeles képviselői mutatják be az általuk kutatott szakterület legújabb, legérdekesebb fejleményeit. Az estek mindenki számára ingyenesen látogathatók.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - DOSZ: emelni kell a doktori ösztöndíjakat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector