Startlaphoz Csatlakozz!

Sokan kimaradtak a rezsicsökkentésből

A szegények jártak pórul

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 07. kedd, 15:07

Hiába csökkentek tavaly átlagosan 0,2 százalékkal a fogyasztói árak, ennek a szegények nem örülhettek annyira. A magas és az átlagos jövedelműek az árak stagnálásával vagy szerény csökkenésével szembesülhettek, de az alacsony jövedelműek közül nem mindenkihez jutott el a rezsicsökkentés, ezért az ő fogyasztói kosarukra számított árindex kissé növekedett. Mivel ők többet cigiznek és több szeszes italt fogyasztanak az átlagnál, még ez is sújtotta őket – írja a Világgazdaság.

  Az árváltozások hatása másként érvényesül az egyes társadalmi rétegek esetében, tekintve, hogy fogyasztási szerkezetük, amit a fogyasztóiár-index számításán belül a súlyarányok tükröznek, eltér az országos lakossági átlagtól.
 
  A Központi Statisztikai Hivatal 2014-es árváltozásokat vizsgáló kiadványa szerint a fogyasztói kosárban a jövedelmekhez mérten igen jelentős az élelmiszerek és a háztartási energiahordozók súlya. A társadalmi rétegek közül e két termékcsoport súlya a nyugdíjas háztartások esetében megközelítőleg 37 százalék, az alacsony jövedelmű háztartásoknál mintegy 40 százalék, azaz magasabb, mint a lakosság egészének esetében (33százalék).
 
   A nagyobb súlyarány miatt a 2014. évi újabb rezsicsökkentő árintézkedések, valamint a csökkenő élelmiszerárak hatása erőteljesebben húzta lefelé a fogyasztóiár-indexüket. Alapvetően ez az oka annak, hogy 2014-ben a nyugdíjasok körében az éves átlagos fogyasztóiár-csökkenés nagyobb volt, mint a lakosság egészénél – magyarázza a KSH.
 
   2014-ben a fogyasztói árak a nyugdíjas háztartásoknál 0,6, a lakosság egészénél 0,2 százalékkal csökkentek az előző évhez képest. Tavaly csak az alacsony jövedelmű háztartások esetében emelkedtek a fogyasztói árak (0,2 százalékkal), ugyanis e háztartások nagyobb arányban fűtik házaikat egyéb fűtőanyaggal (fával, illetve szénnel), amelyek fogyasztói ára 2,6, illetve 1,9 százalékkal emelkedett. Ezen kívül esetükben a szeszes italok, dohányáruk árának jelentős emelkedése – a fogyasztási szerkezetükben képviselt magasabb arányuk miatt – nagyobb mértékben érintette őket.


Forrás: Világgazdaság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szegények jártak pórul.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector