Startlaphoz Csatlakozz!

A Tárki legutóbbi felmérése alapján csökkent a szegénység

Tudta, hogy jobban él, mint két éve?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 13. hétfő, 17:27

Csökkent az elmúlt két évben a szegénység, mérséklődtek az egyenlőtlenségek – legalábbis a Tárki legutóbbi felmérése alapján. No de mihez képest? Az elmúlt két esztendőhöz viszonyítva biztosan, de a válság előtti állapotokat összességében kiegyensúlyozottabb szociális viszonyok jellemezték – olvasható a HVG-ben.

  Két ellentétes félidőt produkált a második Orbán-kormány – derül ki a Háztartás Monitor most megjelent kötetéből. Az első szakaszban, 2010 és 2012 között markánsan nőttek a jövedelmi különbségek, durván megugrott a szegénységben élők és a nélkülözők aránya. Ennek evidens gazdaságpolitikai magyarázata van: a kirajzolódó recesszió ellenére az egykulcsos adó áterőltetése, az adójóváírás megszüntetése, a munkanélküliségi segély három hónapra csökkentése, egyes szociális kiadások megnyirbálása, mások értékének befagyasztása vastagon hozzájárult ahhoz, hogy a szegények még szegényebben lettek, a gazdagok pedig tovább gyarapodtak. Ez - a szociálpolitikai szempontokat félretéve - tisztán közgazdasági szempontból sem volt szerencsés, mivel az összkeresletet épp akkor szűkítették ezek az intézkedések, amikor az euróövezet is bajba sodródott, vagyis a kormány maga is hozzájárult a recesszióhoz.
 
  A politika később is folytatódott, de már az ellenkező irányban erősítették egymást a külső és a belső hatások. Amint az euróövezet kissé magához tért, és nőtt a kereslet a Magyarországon megtelepült, gyártásukat felfuttató globális cégek termékei iránt, akkor léptek be a választások elé időzített keresletbővítő intézkedések is, köztük a nélkülöző háztartások jövedelmi helyzetén enyhítő rezsicsökkentés, a legszegényebbek tízezreinek segítséget jelentő közmunka kiterjesztése, illetve több százezer devizaadós adósságterheinek csökkentése. Mindez tükröződik a fogyasztási adatokban. A Gyurcsány-kormány 2006-ban kezdett stabilizációs politikája után és az Orbán-kormány első periódusának megszorításai következtében a háztartások fogyasztása – összehasonlítható árakon – egyaránt négy-négy százalékkal csökkent, a 2013–2014 közti időszakban azonban csaknem öt százalékkal nőtt. Vagyis még jócskán elmarad a válság előtti időszak színvonalától.
 
  Ami a politikai ellenzék adu ászát, a szegénységet illeti, a pokolban is két félidős játszma folyt. A szegénységi küszöböt jelentő, 2014-ben évi nettó 935 ezer forintos jövedelem alatt él a népesség 16,5 százaléka, több mint 1,5 millió ember. Két évvel korábban 17 százalék élt jövedelmi szegénységben, amiből legfeljebb azt a következtetést lehet levonni, hogy a helyzet 2013-ban és 2014-ben nem romlott tovább. Összehasonlításképpen, a szegénységi ráta a válság előtt 12-13 százalék között ingadozott, a válság mélypontján, 2009-ben pedig 14 százalékon állt.
 


  Látványosan javult viszont az anyagi depriváció mutatója. Ennek mérése során egyebek mellett azt vizsgálják, hogy a háztartás milyen alapvető javakban szenved hiányt. anyagi okok miatt nincs autója, tévéje, mosógépje, telefonja, nem tudja fűteni a lakását, nem engedhet meg magának egyetlen hét nyaralást sem, nem eszik legalább kétnaponta húst, képtelen egy váratlan kiadást kigazdálkodni, és előfordul, hogy a számláit nem tudja kifizetni. Akik a kilencből hármat is nélkülözni kényszerülnek, anyagilag depriváltnak, akik négyet, azok súlyosan depriváltnak számítanak. A magyar népesség 45 százaléka az előbbi, 28 százaléka pedig az utóbbi kategóriába tartozott 2014-ben. Ez a két évvel korábbihoz viszonyítva markáns, de még 2009-hez képest is némi javulást mutat.
 
  A 2011 háztartás több mint 3500 tagját elérő felméréséből kiderült, hogy főleg a fűtésről kell kevesebb háztartásnak lemondania, illetve, érzékelhetően kevesebben fizetik késve az esedékes számlákat, mint korábban, és valamivel többen jutnak, vagy jutnának el nyaralni. Egy váratlan kiadás fedezésére a háztartások 73 százaléka képtelen, két évvel korábban még 81 százalék volt ilyen súlyos helyzetben. A kutatás alapján összességében a népesség 34,7 százaléka élt szegénységben és társadalmi kirekesztettségben, szemben a 2009-es 41,7, illetve a 2012-es 43,1 százalékkal. A képen a deprivációs mutatók sokat szépítenek, de tovább árnyalja a helyzetet, hogy az úgynevezett alacsony munkaintenzitású háztartásban élők aránya is csökkent. Ez szintén a közmunkaprogram kiterjesztésével hozható összefüggésbe.
 
  Az pedig kifejezetten meglepő, hogy a Tárki felmérése szerint a háztartások jövedelmének vásárlóereje az utóbbi két esztendőben 16 százalékkal nőtt, jóval meghaladva azt a mértéket, amit az egyes részstatisztikák mutatnak; például a reálkeresetek három év alatt hozhatnak nagyjából 9 százalék pluszt, de csak az idei esztendő várakozásait is figyelembe véve, és feltéve, hogy a defláció (a fogyasztói árak csökkenése) még egy ideig jellemző marad. „Mi nem a jövedelmeket, nem a kereseteket mértük, hanem a megkérdezett háztartások szintjén rögzítettük az adatokat” – magyarázza Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója, aki arra számít, hogy a később publikálandó fogyasztás-statisztikai adatok erre nem cáfolnak rá.
 
  „A magyar népességnek csupán 25-30 százaléka él igazából Európában, a tömeges szegénység, az anyagi nélkülözés, a leszakadás a magyar társadalom legnagyobb problémája” – szűrte le Kolosi Tamás, a Tárki alapítója és elnöke.  
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tudta, hogy jobban él, mint két éve?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector