Startlaphoz Csatlakozz!

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai

Hirtelen 31 ezer magyar lett állástalan

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 22. szerda, 17:24

Egy hónap alatt 31 ezer fővel emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma márciusban a legfrissebb adatok szerint – írja az mfor.hu.

  A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) márciusra vonatkozó adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 462 ezer fő volt, ami kicsit több mint 31 ezer fős növekedés eredménye. Utoljára ilyen mértékű, vagyis ennél nagyobb megugrás legutóbb 2013 januárjában történt.
 
  A mostani megugrás - és az akkori is - lényegében a piac sajátosságaiból fakad, hiszen az év ebben a szakaszában még nincsenek szezonális mezőgazdasági és építőipari munkalehetőségek, melyek felszívhatnák a munkanélkülieket. Sőt, a közfoglalkoztatási programok is csak ilyenkor szoktak beindulni, melyek csökkenteni tudják az állástalanok számát.
 


  Tavaly ilyenre azért nem volt példa, mert ezt az „átmeneti” időszakot, amikor a munkaerőpiac a „csúnyábbik” oldalát mutatja, a kormány a novembertől-áprilisig tartó téli közfoglakoztatással ellensúlyozta. Ezzel pedig megtörte a korábbi trendet és teljesen felborította a statisztikákat.
 
  Az álláskeresőkön belül egyébként a szakképzetlen állástalanok száma is megugrott, a most közölt 226 ezer fő 11 ezerrel magasabb a januárinál. Arányuk az álláskeresőkön belül 52,6-ról 53,3 százalékra emelkedett, ami megegyezik a korábbi, 2014 májusában regisztrált történelmi csúccsal.
 
Soha ennyi közmunka
 
  Ahogy arra a cikkünk elején is utaltunk, a közfoglalkoztatás hagyományosan az év ezen szakaszában szokott beindulni, és ennek nyoma is van a friss adatokban. A foglalkoztatási szolgálat tájékoztatása szerint összesen 179 ezer munkahely jött létre állami támogatással, és ebből 177,8 ezer a közfoglakoztatás valamely eszközére vonatkozik. Ez a szám történelmi rekordnak számít, hiszen soha ennyi közmunkás pozíciót még nem nyitottak meg egy hónap alatt. Mindez egyébként azt is jelenti egyben, hogy a következő - április - havi statisztika már minden bizonnyal csökkenő álláskeresői létszámról fog beszámolni.
 


  A közfoglakoztatási pozíciók mellett a piac önerejéből a munkaerő-igénye alapján 16 700 új munkahelyet jelentett be. Ez kicsivel több a februárinál, viszont közel 4000-rel kevesebb az egy évvel korábbi szintnél.
 


  Összesen tehát 195,7 ezer új munkahely jött létre márciusban, melynek 90,8 százaléka közmunkás állást jelent.

Forrás: mfor.hu

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hirtelen 31 ezer magyar lett állástalan.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector