Startlaphoz Csatlakozz!

Nincs kollektív szerződésük

Nyomorognak a szegedi színház dolgozói

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 05. kedd, 12:06

Hiába kérik, évek óta nincs a műszaki dolgozóknak kollektív szerződésük a Szegedi Nemzeti Színházban. Nyomorúságos a fizetésük, nem biztosítják a szakszervezet működéséhez szükséges feltételeket sem - panaszolja Pusztai Katalin érdekvédő a delmagyar.hu oldalán.
    Két éve próbálunk sok kérdésben, így a kollektív szerződés ügyében is dűlőre jutni, de nem sikerül. Van olyan hivatalos levelünk, amire már 5 éve nem kapunk választ Gyüdi Sándor főigazgató úrtól – mondja a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezetének helyi képviselője, Pusztai Katalin. Közel 30 éve dolgozik öltöztetőként a Szegedi Nemzeti Színházban, most azért kereste meg lapunkat, mert felháborította a direktor színházi fizetésekkel kapcsolatos legutóbbi nyilatkozata.

  – 2009 óta úgy kapjuk a fizetésünket, mintha hétfőtől péntekig reggel 8-tól délután 4-ig tartana a munkaidőnk, miközben havonta három vasárnapot ingyen kell dolgoznunk. A színpadot kiszolgáló tárak dolgozói, a fodrászok és az öltöztetők vannak a legrosszabb helyzetben. A legtöbb közalkalmazottal aláírattak egy papírt, hogy a munkaidőnk osztott és egyenlőtlen. Azóta azt gondolják, bármit megtehetnek. Heteken át nincs egyetlen szabadnapunk sem. A főigazgató úr azt mondja: nincs rá forrása, hogy pótlékokat fizessen. Többen is havonta nyolcvanezer forintot kapunk, szinte éhezünk. A direktor úr a szakszervezet működését sem biztosítja, nem ad irodát, telefonvonalat, mindent a saját fizetésemből kell állnom – panaszolja Katalin, aki a LIGA segítségét is kérte az egyeztetésekhez. A szakszervezet három évvel ezelőtt tíz taggal alakult meg, de ma már 25 tagja van a színházban; van köztük fodrász, lakatos, asztalos, festő, takarító, ügyelő. – Nem látom a kompromisszumkészséget. Mindenre kapunk valami jól hangzó „matekos" választ. Előfordult, hogy megjelent a színházban a munkaügyi felügyelet, és azt kezdték el kutatni, hogy ki volt, aki kihívta őket, mert az az állásával játszik. Ez megengedhetetlen! Jeleztem is: legközelebb névvel vállalva én fogom őket kihívni, ha szükségét látom. Nem hagyom, hogy megfélemlítsenek! Amikor egymás utáni napokon vannak előadások, az öltöztetőknek másnapra rendbe kell tenniük a ruhákat. Például a Frankensteinben művérben tocsognak a jelmezek; amikor a főpróbahéten reggel 10-től is voltak próbák, este 10 után is ott kellett maradnunk, hogy kimossuk. Ezért a „kényszermosásért" bruttó 500 forintot kapunk előadásonként. Ha 12 órás műszak után éjjel még másfél órán át az egyik áztatóból a másikba kell húsz inget rakosgatni, ez a pénz akkor is ugyanannyi. Nem kapjuk meg a műszakpótlékot a vasárnapokért, mert azt mondják, ez a színház munkarendjéből adódik. A törvényben előírt 48 órás pihenőidőket sem biztosítják. Előfordul, hogy főpróbahéten akár 70 órát is kell dolgoznunk, amit a törvények nem tesznek lehetővé. A munkafeltételek is rosszak. Az öltöztetőknek nem biztosítanak olyan előkészítő helyiséget, ahol normális fényviszonyok között tudnánk vasalni, varrni. A folyosó homályos végében a rossz neonfény alatt vasalunk. Ezért is kaphattam makuladegenerációt, és romlott el a szemem. Imádom a munkámat, a színházat, azért dolgozom itt már lassan harminc éve. Soha nem volt ilyen rossz a helyzet, mint az utóbbi években, korábban az illetménypótlékokat is rendben megkaptuk – hangsúlyozza Katalin, aki szerint kisebb költségvetésből gazdálkodó színházaknál ezeket most is kifizetik a műszaki dolgozóknak.

  – A fizetésemből úgy sem tudunk kijönni, hogy soha nem vettem fel egyetlen fillér hitelt sem. Inkább zsíros kenyéren élünk. Így nevelem a középiskolás fiamat is. 

  A főigazgató álláspontja

  – A kollektív szerződés előkészítése folyamatosan halad előre. A „nem sikerül dűlőre jutni" azt jelenti, hogy még nem jutottunk a végére. A forrásaink évről évre 10-20 milliós nagyságrendben szűkülnek, számos költségünk növekszik. A közalkalmazotti bértábla hosszú évek óta befagyott, a fenntartónk nem tud a garantált minimumok feletti béreket finanszírozni. Dolgozóinkkal egyetértve magam is a munkatársaim siralmas jövedelmi helyzetét, ennek a helyzetnek a tarthatatlanságát hangsúlyoztam a lap korábbi számában – reagál a felvetésekre Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója. – Vasárnapi munkavégzésre akkor jár bérpótlék, ha a vasárnap a közalkalmazottnak heti pihenőnapjaként rögzítve van. Mi – a nézői igényekhez, szokásokhoz, színházi hagyományokhoz igazodva – gyakran előadásokat játszunk vasárnap. Ehhez a jellegzetességhez igazodva a színpadi tevékenységhez igazodó munkakörökben dolgozók – a jogszabályok adta lehetőséggel élve, fenntartónk revizorainak kifejezett ajánlására – munkaidőkeretben dolgoznak, azaz heti pihenőnapjaikat általában nem vasárnapon kapják meg. A pihenőidő értelmezésében különböző jogi álláspontok ütköznek. A főpróbahét időbeosztása – minden színházban, mióta világ a világ – valóban feszegeti a szabályok adta határokat. A súlyos kérdés az, hogy bizonyos színpad körüli munkákat ezen szabályok maradéktalan betartásával lehet-e egyáltalán közalkalmazotti keretben végezni? 
 
Forrás: delmagyar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyomorognak a szegedi színház dolgozói.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector