Startlaphoz Csatlakozz!

Nagy bajban a házi segítség

A szociális ágazat vidéken is elvesztette a vonzását

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 06. szerda, 15:32

Áldatlan és hálátlan munkakörülmények és mindehhez arcpirítóan kevés bér. A szociális ágazat vidéken is elvesztette a vonzását. Sok a távozó, újak alig jelentkeznek – írja a kisalfold.hu.
 
   Alig találni embert a vidéki szociális ágazatban. A megalázóan kevés bér mellett áldatlan és hálátlan munkakörülményekkel szembesül a dolgozó.

  – Gondok vannak a szakellátással – jelentette ki a beledi képviselő-testület legutóbbi ülésén Odoricsné Buthi Krisztina, a helyi Egyesített Szociális Központ (ESZK) vezetője. Mellbevágó az adat, a szociális ellátásból egy év alatt 12 dolgozójuk távozott. Területükön volt olyan település, ahol hónapokig nem találtak embert a házi gondozásra. Amúgy ez utóbbiból a legerőteljesebb az elvándorlás. Esetenként családi perpatvarok közepette a betegek pénzét, gyógyszereit és bizalmát kell kezelni. – Egy szociális gondozó középfokú végzettséggel a közalkalmazotti minimálbért kapja. Ez nettó hetvenöt-nyolcvanezer forint körüli. A diplomásoknak ehhez bruttó négy-ötezer forint, háromévenkénti emelés jár – mondta az ESZK vezetője. Utóbbi kiegészítésre a középfokú végzettségűeknek esélyük sincs.

  – A szakfőiskolák konganak az ürességtől, ennyi pénzért felsőfokú tanulmányokat nem vállal senki – tette hozzá Odoricsné Krisztina. Hangsúlyozta, a béreket nem tudják minőségi pótlékkal kiegészíteni, az étkezési jegyeket a beledi önkormányzat jóindulatából kapják. A béremelést évek óta ígérgetik. Tavaly volt is némi pótlék, a diplomások esetében bruttó tízezer forint.

  Odoricsné szerint ha ez nem lenne elég, még a hazai jogszabályi környezet is rátesz egy lapáttal. – A családi viták, veszélyeztetett gyermekek esetében kollégáimat nem védik kidolgozott jogszabályok. Sokszor csak saját belátásukra, intelligenciájukra hagyatkozhatnak egy-egy súlyosabb probléma megoldásánál. Mindehhez még az osztrák munkaerőpiac elszívó hatásával is meg kellene küzdenünk. Ám eszköztelenek vagyunk – fogalmazott Odoricsné Buthi Krisztina.

  Kollégája mondandóját megerősítette a legutóbb a kapuvári képviselők előtt Garabné Gulyás Mária, a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ vezetője is. A kapuvári intézményben csak idén három gondozó van hosszabb táppénzen, ketten pedig felmondtak. Kapuváron öt év alatt tizennyolcan tettek ugyanígy.

  – 2013-ban például hatan hagyták el az alacsony bér miatt az intézményt – tette hozzá Garabné.

  – Ma verejtékezve, de még megoldjuk a házi gondozást, ám már várólisták vannak – fogalmazott az intézményvezető, kiemelve: az öt évvel ezelőtti nyitáskor egy családgondozói helyre húsz jelentkezőjük volt. Ma egy vezetői helyre is csak egy van, az sem szakirányú végzettségű.

  – A házi segítségnyújtás bajban van. Jelenleg négy munkatárs hiányzik csak a mi területünkről. Egyelőre nem is látom a kiutat ebből a helyzetből – mondta Garabné Gulyás Mária.

Forrás: kisalfold.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szociális ágazat vidéken is elvesztette a vonzását.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector