Startlaphoz Csatlakozz!

A Kúria döntése

Felmondás: nem mindig jön be, ha a munkáltató átszervezésre hivatkozik

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 11. hétfő, 13:07

Átszervezésre hivatkozva mondta fel munkavállalója munkaviszonyát a munkáltató. A peres ügy a Kúrián kötött ki – olvasható az adozona.hu oldalán.

  A felperes az alperesei jogelőd alkalmazásában állt liftkezelő munkakörben. A munkáltató rendes felmondással megszüntette a felperes munkaviszonyát. Intézkedését azzal indokolta, hogy a munkavállalót a munkarend átszervezése miatt a továbbiakban nem áll módjában foglalkoztatni – olvasható a Kúria közleményében.
 
  A felperes az intézkedést sérelmezve keresetet nyújtott be, melyben vitatta a felmondási indok valóságát és okszerűségét, és kifogásolta, hogy a munkakörében helyette később más munkavállalót vettek fel és alkalmaztak.

  Az alperes a kereset elutasítását kérte.

  A közigazgatási és munkaügyi bíróság a felperes keresetét elutasította, indokolásában kifejtette, hogy a munkáltató mérlegelési körébe tartozik az, hogy a munkafeladatok ellátását miként oldja meg, a munka szervezetét és ennek során a létszámot csökkentheti, és a munkafeladatok átadására, kiszervezésére is sor kerülhet. Ezek a munkaügyi perben nem vitathatók.

 A törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta és megállapította, hogy az alperes jogelődje által kiadott felmondás indoka nem volt valós, az alperesnél nem munkarend átszervezés valósult meg, hanem a munkakörök összevonása.

  A  alperes által előterjesztett felülvizsgálati kérelem alapján eljárt Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta.

  A perbeli esetben az alperes a felmondás indokát abban jelölte meg, hogy a munkáltatónál a munkarend átszervezésre került, azonban abból a tényből, hogy a munkáltató a jogszabályban biztosított lehetőségével élve módosította a munkarendet, még nem vonható le az a következtetés, hogy a felperes foglalkoztatására ebből adódóan a továbbiakban nem lesz szükség.

  Fentiekből következően az alperes által közölt felmondási indok – amely utóbb nem volt kiegészíthető – nem tartalmazott olyan tényt, körülményt, amely okszerűen vezethetett volna a felperes munkaviszonya megszüntetésére.

  A Kúria az alábbi elvi kérdésben döntött:

  A felmondás indoka akkor tekinthető okszerűnek, ha abból megalapozottan lehet arra következtetni, hogy az adott munkáltatónál a munkavállaló munkájára a továbbiakban miért nincs szükség. Nem elegendő tehát a felmondáskor egyébként tényszerűen fennálló indok, ha abból ilyen következtetés nem vonható le.

Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Felmondás: nem mindig jön be, ha a munkáltató átszervezésre hivatkozik.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector