Startlaphoz Csatlakozz!

Leginkább a jól képzett szakmunkásokból van hiány

Ezek idén a legkeresettebb szakmák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 20. szerda, 17:37

Informatikusokat, pénzügyi munkatársakat és szakmunkásokat keresnek leginkább külföldön. A szakképzéssel rendelkezők közül a szakácsok, pékek, hentesek és villanyszerelők találnak a legkönnyebben munkát – írja az Origo.

  Közzétette a 2015-ös, globális felmérését a Manpower Group humánerőforrás-cég. A kutatásban arra keresték a választ, mely szakmákra van világszinten a legnagyobb kereslet. A felmérésből kiderült, leginkább a jól képzett szakmunkásokból van hiány: különösen szakácsokból, pékekből, hentesekből, gépészekből és villanyszerelőkből.

Sok betöltetlen munkahely
 
  Szintén könnyen elhelyezkedhetnek azok, akik üzletkötői, mérnöki (főleg gépész-, villamos- és építőmérnök), technikusi, és gépjármű-vezetői (különösen kamionsofőr, futár és építkezési munkagép-vezető) végzettséggel rendelkeznek. A menedzserek, könyvelők és pénzügyi elemzők, adminisztrátorok, informatikusok (fejlesztők és programozók, adatbázis-adminisztrátorok, IT-menedzserek), és a munkagépkezelők szintén hiányszakmának számítanak.
 
  2014-hez képest a sofőrök iránti kereslet nőtt a leginkább. Tavaly még csak a tízedik legkeresettebb szakma volt, idén viszont már az ötödik. A munkagép-kezelői szakma szintén új elem az első tízben, tavaly csak a tizenkettedik volt. A Manpower Group szerint a hiányszakmákat igénylő munkahelyek 35 százalékát nem tudják betölteni. Ha sikerül, ott gyakran hiányoznak a szakmai kompetenciák, vagy a szakmai tapasztalat.
 
  Magyarországon az OKJ-s képzések közül a mérlegképes könyvelői képzésre jelentkeztek a legtöbben – ez szintén hiányszakmának számít, emellett viszonylag jól fizetik is. Ezt követi a a társadalombiztosítási ügyintéző és a bérügyintéző képzés, valamint a raktáros és a targoncavezető tanfolyamok.

Egyre kevesebb szakmunkás
 
  Az Eduline-on idézett felmérés szerint az Európai Unióban évről évre kevesebb szakmunkást képeznek. Az European Job Mobility Bulletin az EURES nevű álláshirdető oldalon közzétett hirdetések alapján állította össze a legkeresettebb szakmák toplistáját. Eszerint 2014 első negyedévében a legtöbb álláshirdetésben pénzügyi és értékesítési, vagy szálloda- és vendéglátóipari dolgozókat, bolti eladókat, háztartási alkalmazottakat, elektronikai és mérnök technikusokat, gépszerelőket, sofőröket, építészeket és mérnököket, valamint építőmunkásokat kerestek.
 
Boltos, szakács, kamionsofőr
 
  Az EURES oldalán emellett valós időben is követhető, melyek épp a legkeresettebb szakmák: jelenleg leginkább bolti eladókat, telefonos ügyfélszolgálatosokat, ápolókat, kamion- és teherautósofőröket, szoftverfejlesztőket, értékesítőket, felszolgálókat és szakácsokat, fémmegmunkáló szerszámgépészeket, illetve képesítés nélküli ipari dolgozókat keresnek. A tagállamok adatai szintén elérhetőek, Nagy-Britanniában például telefonos ügyfélszolgálatosokból, szoftverfejlesztőkből és bolti eladókból van a legnagyobb hiány, míg Ausztriában főleg felszolgálókat, szakácsokat, bolti eladókat, és takarítókat keresnek leginkább.
 
  Magyarországon szintén a szakmunkások vezetik a listát: jelenleg beosztott eladókat, szakácsokat, kamion- és teherautósofőröket, valamint szerszámkészítőket keresnek a legtöbben.

Forrás: Origo

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ezek idén a legkeresettebb szakmák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector