Startlaphoz Csatlakozz!

A Belügyminisztérium szerint a szabadságolás miatt csúsznak a vizsgák

Súlyos késedelemben a közfoglalkoztatotti képzések

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 29. péntek, 09:43

Bár a téli közfoglalkoztatotti képzéseket március végéig le kellett volna zárni, a tanulók több mint 15 százaléka csak májusban állhat a vizsgabizottság elé, további 6 százalékuk pedig lemorzsolódott. A Belügyminisztérium „a szabadságok kiadásával és a vizsgaidőpontok elhúzódásával” indokolta a csúszást. Kiderült, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében huszonháromszor annyian élnek közmunkából, mint a nyugati határszélen, nyáron pedig a közfoglalkoztatottak is elmehetnek szabadságra – írja a Magyar Nemzet.

 Huszonnyolcezer ember ült iskolapadba az idei téli közfoglalkoztatás keretében. A képzések március 31-ig tartottak volna, hogy az emberek a tavasszal beinduló, nagy, földműveléssel, kertészettel, betakarítással kapcsolatos közfoglalkoztatási programokba is be tudjanak kapcsolódni. Bár az idén a tavalyi százezer helyett csupán harmincezer embert iskoláztak be, a jóval kisebb létszám ellenére is súlyos késedelembe esett a program.
 
 A Belügyminisztérium megkeresésünkre küldött adatai szerint a téli képzések után, április 30-ig – vagyis egy hónappal az eredeti, március végi határidő utánig – csupán 21 938-an tettek sikeres vizsgát, illetve szereztek bizonyítványt, ez az összes beiskolázott közmunkás 78 százaléka. További 4667 ember képzése csak májusban fejeződik be, amit a belügyi tárca „a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó szabadságok kiadásával és a vizsgaidőpontok elhúzódásával” indokolt. A beiskolázottak további hat százaléka – mintegy 1400 ember – pedig el sem jutott a bizonyítvány megszerzéséig.
 
  Az eddig végzettek közül a legtöbben – több mint 3100-an – mezőgazdasági munkás végzettséget szereztek. Parkgondozói képesítést 2600, motorfűrész-kezelői papírt pedig több mint 1800 ember szerzett. Csaknem hatszázan jutottak például családellátó, és több mint 500-an gyermek- és ifjúsági felügyelői képesítéshez. Még be sem fejeződött a téli program, máris újabb ezrek ülnek iskolapadba. Az Újra tanulok! címet viselő, európai uniós támogatású projekt maradványából több mint hétezer embert iskoláznak be a napokban.

Borsod a listavezető

 Kiderült az is, hogy a döntéshozók nem egyenlő mértékben osztják el a megyék között a közfoglalkoztatásra szánt forrásokat, a pénzt oda koncentrálják, ahol arra a legnagyobb szükség van. A közfoglalkoztatásban részt vevők havi átlagos létszáma a BM szerint a nagyobb munkanélküliséggel sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében huszonháromszor, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig csaknem hússzor akkora, mint a legkedvezőbb foglalkoztatási mutatójú nyugati határszélen. Borsodban átlagosan 26,4 ezer, Szabolcsban 21 ezer ember dolgozik közfoglalkoztatottként. További két olyan megye van (Hajdú-Bihar és Békés), ahol a közfoglalkoztatottak száma meghaladja a tízezret. Ezzel szemben a közmunkások havi átlagos létszáma Győr-Moson-Sopron megyében volt a legalacsonyabb: 1135.

Újabb programok indulnak

  Idén áprilisban majdnem 194 ezer ember dolgozott közfoglalkoztatottként, a létszám májusban is közel azonos mértékű lesz. Május végéig újabb programok indulnak el, így például a szociális földprogram, amelynek keretében további egy évig művelhetik az államtól ingyenes használatra kapott földeket a hátrányos helyzetű települések. Tavaly 39 település kapott támogatást, idén azonban már csak 31, a többieknek vélhetően önerőből kell előteremteniük a forrást a földek megművelésére. A kiosztott mintegy 60 millió forint 509 ember közfoglalkoztatására elegendő. A közmunkások a zöldséget, gyümölcsöt a település közkonyhájának termelik, a többletmennyiséget szét kell osztani a helyben élő rászorulók között.
 
  Idén a legtöbb nyertes település (kilenc) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, de Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is az átlagnál magasabb a földprogramban részt vevő települések száma. A Földművelésügyi Minisztérium eközben parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos eszközbeszerzésre írt ki pályázatot, amelyhez a belügyi tárca plusztámogatást ajánlott fel azoknak a szervezeteknek, amelyek a parlagfűirtást közfoglalkoztatottak bevonásával végzik.

Évente húsz pihenőnap jár

  Annak is utánajártunk, mi helyzet a közfoglalkoztatottak szabadságolásával. A belügyi tárca közölte: a közfoglalkoztatottat megillető szabadság mértéke naptári évenként húsz munkanap. Ha a jogviszony év közben kezdődött vagy szűnt meg, a szabadság arányos része jár, pótszabadságot viszont nem kapnak a közmunkások.
 
  A közfoglalkoztatottat szabadsága idejére a közfoglalkoztatási bér, illetve a közfoglalkoztatási garantált bér átlaga illeti meg. Fizetés nélküli szabadságra a közfoglalkoztatottak is ugyanazon feltételek fennállása esetén jogosultak, mint a rendes munkavállalók: így gondozás céljából a gyermek hároméves koráig; hozzátartozó tartós ápolásakor az ápolás időtartamára, de maximum két évre; valamint az önkéntes tartalékos katonai szolgálat időtartamára. A közmunkásokra vonatkozik egy speciális rendelkezés is, amelynek célja, hogy az érintettek bekapcsolódhassanak az idénymunkákba az elsődleges munkaerőpiacon. E szerint a közfoglalkoztató köteles fizetés nélküli szabadságot engedélyezni a közfoglalkoztatottnak, ha az illető egy munkáltatónál legalább három-, legfeljebb kilencvennapos határozott idejű munkaviszonyt létesít. Az új szabályozás szerint ugyanakkor a képzés ideje alatt nem engedélyezhető a fizetés nélküli szabadság.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Súlyos késedelemben a közfoglalkoztatotti képzések.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector