Startlaphoz Csatlakozz!

Lakhatási szegénység

Kevesebb jut az önkormányzatok szociális segélyezésének kiegészítésére

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 23. kedd, 14:16

Jövőre 25 milliárddal kevesebb jut lakástámogatásokra, ennek nagy részét is magántulajdon megszerzésének vagy megtartásának segítésére szánja a kormány. Nincs bérlakás-program és senki nem tudja, a központi lakásfenntartási támogatás márciusi megszüntetése óta a legszegényebbek hány településen kapják meg a pár ezer forintos segélyt – írja a Népszava.

  A parlament ma elfogadja a jövő évi költségvetést, amely az idei majdnem 130 milliárd forinttal szemben már csak 104 milliárdot tartalmaz lakástámogatás címén. A keret az utóbbi években fokozatosan csökken és a központi lakásfenntartási támogatás márciusi megszüntetése óta nincs pontos adat arról, vajon hány önkormányzat hozott olyan helyi rendeletet, amely a polgármester személyes döntésére bízza a segély folyósítását, vagy megszüntette ezt a lehetőséget, netán megalázó feltételek teljesítéséhez, például az illemhely rendszeres ellenőrzéséhez köti a pár ezer forint elnyerését. A lakhatási szegénység ellen a világ 80 országában dolgozó Habitat for Humanity Magyarország munkatársai részletes elemzést készítettek a 2016-os költségvetés lakhatást érintő részéhez, júliusban pedig közreadják az önkormányzatokhoz telepített lakásfenntartási segélyezés hatásainak első értékelését.
 
  Szekér András, a szervezet ügyvezetője kiemelte, hogy több mint kétmillió ember él az országban, aki vélhetően anyagi okok miatt késve fizeti be a közüzemi számlákat, másfél millióan pedig bizonytalan jogi hátterű lakásban, vagy rossz, sokszor emberhez méltatlan körülmények között laknak. Nekik lenne kiemelkedően fontos a rászorultsági alapon járó támogatás, amit a gazdagabb városoknak most már maguknak kell előteremteniük, a szegény települések azonban kiegészítést kérhetnek. Nem érthető viszont, hogy az összeg megítélésekor a lélekszám és az év elején ilyen segélyben részesült lakosok száma mellett miért számít, hogy hány közmunkás és 60 év feletti ember él a településen. Ami biztos: arányaiban kevesebb jut jövőre az önkormányzatok szociális segélyezésének kiegészítésére, idén márciustól 30 milliárdot tartalmaz a költségvetés, jövőre viszont egész évre jut 35 milliárd.
 
  A legszegényebbek és a bizonytalan helyzetben élők segélyezését megnehezíti, ugyanakkor a tulajdonszerzést és a tulajdon megtartását segíti a kormány egyoldalú lakástámogatási politikája – foglalta össze megállapításaikat Szekér András. Több tízezer devizahiteles utcára kerülését sikerrel akadályozta meg a Nemzeti Eszközkezelő, nekik segít majd a magáncsőd intézménye is. A júliustól életbe lépő családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) a saját lakás vásárlására és gyermekvállalásra készülő fiatal párok vehetik majd igénybe – ha van megfelelő tartalékuk a támogatás kiegészítésére vagy hitelképesek. Ugyanakkor tömegek nem tudják megfizetni a piaci alapon kínált lakások árát és nagyon nehezen tudják fenntartani az otthonukat.
 
  A Habitat for Humanity munkatársai a költségvetéshez készített elemzésben és a szociális államtitkárság szervezésében megrendezett „Kiút a szegénységből” konferenciasorozat múlt heti, lakhatással foglalkozó vitanapján is kiemelték, hogy veszélyesnek tartják a központi lakásfenntartási támogatás megszüntetését, továbbá hogy nem lehet halogatni egy olyan országos lakáspolitika kidolgozását, amely nem a tulajdonszerzést, hanem a bérlést ösztönző eszközöket tartalmaz. A szervezet szeptemberben hozza nyilvánosságra a lakhatás magyarországi helyzetének változásait átfogóan elemző szokásos éves jelentését, de addig is hajléktalanokat segítenek lakások felújításában, más civil szervezetekkel együttműködve pedig roma telepek megújításán is dolgoznak.

Forrás: Népszava
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kevesebb jut az önkormányzatok szociális segélyezésének kiegészítésére.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector