Startlaphoz Csatlakozz!

Szlovákia

A pénzügyi tárca csökkentené a munkanélküliségi segélyek maximumát

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 12. csütörtök, 15:07

Szlovákiában véget ér a magas összegű munkanélküliségi segélyek korszaka, a szlovák pénzügyminisztérium csökkentené a juttatás felső küszöbét  - adta hírül saját forrásokra hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap.

    Szlovákiában jelenleg az átlagos munkanélküli segély 289 eurót tesz ki, a juttatás legmagasabb lehetséges összege pedig 1175 euró. A pozsonyi lap szerint ez utóbbi összeget szeretné csökkenteni a pénzügyi tárca. Az elképzelés kapcsán a szlovák pénzügyminiszter tanácsadója, Radko Kuruc abban az értelemben nyilatkozott, hogy a segélyek osztásánál megszorítások várhatóak.

    A legmagasabb, 1175 eurós munkanélküli segélyre a tavalyi évben több mint 1500 munkanélküli volt jogosult. Közülük mintegy 600 éppen a legalacsonyabb munkanélküliségi aránnyal rendelkező Pozsonyban él. Szakértők ezekből az adatokból arra következnek, hogy a legmagasabb összegű munkanélküli segélyek esetében sokszor visszaélésekre kerülhet sor, oly módon, hogy a kedvezményezettek a magas összegű állami juttatást afféle szabadságolás céljaira használják fel.

    Az elképzelésről egyelőre megoszlik a szakértők véleménye. Vladimír Baláz, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) közgazdásza szerint a segélyeknek célirányosnak kell lenniük: „Racionális elképzelésnek tartom a segélyek plafonjának csökkentését” - vélekedett. Ezzel ellentétes véleményen van a Foglalkoztatási Intézet vezetője, Michal Páleník, aki a munkanélkülieket aktívabb együttműködésre ösztönözné, és ha ebben nem vesznek részt, akkor a segély egész összegét megvonná tőlük.

    2012 februárjában több mint 45 ezren részesültek munkanélküli segélyben Szlovákiában. A hatályos előírások szerint a munkanélküli segélyre való jogosultság megszerzéséhez a kedvezményezettnek az segély odaítélése előtti három évben legalább két évet munkaviszonyban kell töltenie. A munkanélküli segély összegét legfeljebb fél éven át folyósítják a jogosult személynek. Összegét a kedvezményezett előző munkaviszonyából származó bruttó béréből számolják ki, amelynek megközelítőleg a felét teszi ki. Erre a célra a 2011-ben 163,5 millió eurót fizetett ki az állam.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A pénzügyi tárca csökkentené a munkanélküliségi segélyek maximumát.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector