Startlaphoz Csatlakozz!

Nagyberuházások helyett kisebb projektekben bíznak a befektetők

Külföldi tőke teremthet új munkahelyeket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 11. szerda, 13:01

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) közreműködésével tavaly 24 pozitív befektetői döntés született összesen 924,3 millió euró értékben, amelyek közvetlen eredményeként a közeljövőben több mint 5700 munkahely jöhet létre. A projektek többsége az Egyesült Államokból, Németországból és a Távol-Keletről ered, de Egyiptom, Brazília és India is felkerült a listára – olvasható a privatbankar.hu oldalán.

18 ezer új munkahely a láthatáron?

    Tavaly a projektmenedzsment osztályok 83 projektet, illetve 70 megkeresést kezeltek. A projektek elsősorban a járműipart és az elektronikát érintik, feltörekvő szektornak tekinthető az élelmiszeripar és a logisztika - közölte Kerekes György, a HITA elnökhelyettese sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a projektek többsége az Egyesült Államokból, Németországból és a Távol-Keletről ered.

    A HITA tájékoztatása szerint tavaly 13 olyan beruházást kezelt, amely egyedi kormánydöntésen alapuló támogatást kap. A 2011-es nagyberuházások összesített volumene meghaladja a 210 milliárd forintot és közvetlenül mintegy 4 500 új munkahelyet teremtenek.

    A hivatal által 2011-től kezelt portfólió összértéke meghaladja az ötmilliárd eurót és ezáltal akár 18 ezer új munkahely jöhet létre pozitív befektetői döntés esetén.

Már Brazíliából is érdeklődnek

    Kerekes György elmondta: korábban leginkább Nyugat-Európából, az Egyesült Államokból, Japánból és Koreából érkeztek a projektek. Ma már Egyiptom, Brazília, India is szerepel ezen a listán. A befektetők ma már kevésbé keresik a zöldmezős nagyberuházásokat, inkább több, kisebb projektet kezelnek.

    Az elnökhelyettes szavai szerint ezek a cégek sokszor családi tulajdonban lévő, nemzetközi szinten közepesnek mondott vállalkozások, amelyek a válságot jól átvészelték, megfelelő forrással rendelkeznek és a nagyokhoz képest elkötelezettebbek is a döntéseik mellett. Kerekes György szerint ezeknek a cégeknek fontosak a beszállítói lehetőségek, ezért a beszállítói oldallal kiemelten kell foglalkozni.

Felkészítik a településeket a befektetőkre

    A HITA kiemelt feladata a hazai kis- és középvállalkozások (KKV) külpiaci megjelenésének támogatása. A hivatal révén a hazai KKV-k összesen 29 multiszektorális kiállításon, emellett 74 ágazati rendezvényen és 40, szintén multiszektorális üzleti programon vehettek részt.

   A proaktivitás érdekében a HITA az idén elindította a Befektetőbarát Települések Programját, amelynek célja, hogy felkészítse Magyarország önkormányzatait a befektetők fogadására. A program során a résztvevő települések segítséget kapnak ahhoz, hogyan tegyék vonzóvá a térséget a befektetők számára. A hivatal az idén meghirdette a Reinvest nevű programját is. Ennek célja, hogy a HITA felmérje a cégek elégedettségét a szabályozási és befektetési környezetről, munkaügyi kérdésekről, életszínvonalról.
 
Forrás: Privátbankár

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Külföldi tőke teremthet új munkahelyeket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector