Startlaphoz Csatlakozz!

A munkavállalók csalódottan és hitetlenkedve fogadták a nem jogerős döntést

A Malév GH üzemi tanácsa fellebbezett a bírósági döntése ellen

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 10. kedd, 22:00

Fellebbezett a Malév GH üzemi tanácsa a Fővárosi Munkaügyi Bíróság döntése ellen, mert továbbra is úgy véli, hogy a cégnél szabálytalan volt a létszámleépítés.
  
    A bíróság múlt heti döntésében megalapozatlannak találta az üzemi tanácsnak a csoportos létszámcsökkentéssel kapcsolatos konzultációs joga megsértése megállapítására irányuló kérelmét.

    Az üzemi tanács közleményben reagált kedden. Azt írták, a munkavállalók csalódottan és hitetlenkedve fogadták a Fővárosi Munkaügyi Bíróság nem jogerős döntését, amely szerint - értelmezésük alapján - a Munka törvénykönyve csak általánosságban beszél a cégek konzultációs kötelezettségéről csoportos leépítések idején, így nem jelent problémát, ha a munkaadó nem szolgáltat érdemi információkat. Az ÜT az európai jogra is hivatkozva fellebbezett a végzés ellen.

    Emlékeztetnek arra: a Malév GH, a Malév-csoport földi kiszolgálócégének üzemi tanácsa (ÜT) a közelmúltban megkezdett csoportos leépítések ügyében fordult nem peres eljárásban a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz, annak kimondását kérve, hogy a leépítés szabálytalan volt. A cégvezetés határidőre, illetve egyáltalán nem szolgáltatott érdemben használható adatokat a konzultációhoz - írják. Hiába várta az üzemi tanács például a csoportos létszámcsökkentésben érintettek kiválasztási kritériumait, illetve az érintett, és korábban foglalkoztatott munkavállalók létszámát, foglalkoztatási csoportok szerint. Az ÜT álláspontja szerint ezzel a menedzsment megsértette a Munka törvénykönyve egyes bekezdéseit.

    A bíróság ezzel szemben az elsőfokú döntésben azt állítja, hogy a Mt. csak az előzetes adatközlés, a tájékoztatás és konzultáció kezdeményezését, illetve annak folytatását írja elő, de az ezekkel összefüggő részletszabályokat nem határozza meg pontosan. Így az első fokon eljáró bíróság szerint a cég eljárása szabályos volt.

    Az ÜT fellebbezett a döntés ellen, mert véleményük szerint az eljáró bíróság nem vette figyelembe a munkaügyi konzultáció, mint jogintézmény célját. Mivel állami tulajdonban lévő vállalatról van szó, az ÜT szerint közvetlenül alkalmazandó az Európai Tanács irányelve a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről. Ugyanígy alkalmazni kell az Európai Parlament és a Tanács irányelvét az Európai Közösség munkavállalóinak tájékoztatása és a velük folytatott konzultáció általános keretének létrehozásáról is az ÜT szerint. Ezek alapján - még ha a bíróság szerint a magyar Munka törvénykönyvének rendelkezései nem is alkalmazhatóak megfelelően a konkrét gyakorlatban - egyértelmű, hogy a munkáltatónak minden olyan információt meg kell adnia az üzemi tanács részére, amely konstruktív javaslatok tételéhez, az érdemi konzultációhoz szükséges - fogalmaznak.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Malév GH üzemi tanácsa fellebbezett a bírósági döntése ellen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector