Startlaphoz Csatlakozz!

Külföldi sajtó Magyarországról

A La Libre Belgique a kötelezettségszegési eljárásokról, a Le Monde Baráth Zsolt beszédéről

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 09. hétfő, 12:30

A Magyarország ellen év eleje óta folyó, európai uniós kötelezettségszegési eljárásokról írt szombati számában a La Libre Belgique című brüsszeli napilap, annak kapcsán, hogy aznap járt le az a határidő, amelyet az Európai Bizottság az eljárás második szakaszában szabott ki a válaszadásra.
   
    Stéphanie Grofils budapesti tudósítása szerint a kormány „fogadókésznek mutatkozott" a kifogásokra, és jelezte, hogy az uniós végrehajtó szerv számára is kielégítő megoldásokat kíván találni azokra. Megjegyezte, hogy az Európai Bizottság várhatóan gyorsan bejelenti viszontválaszait.

    A középtől némileg jobbra állónak tekintett lap cikke idézte Győri Enikő uniós ügyi államtitkárt, aki az igazságügyi rendszerrel kapcsolatos problémákról elmondta, hogy a törvényből kikerültek azok az elemek, amelyeket a bizottság diszkriminatív jellegűnek tartott. Az adatvédelmi hatósággal kapcsolatban a lap azt idézte magyar forrásból, hogy a vonatkozó törvény bizonyos elemeinek módosítása már szintén a parlament elé került.

    A nemzeti bank függetlenségével kapcsolatban pedig Győri Enikő egyebek között ezt emelte ki: már az is világos jel volt, hogy a bizottság e témában nem folytatta a kötelezettségszegési eljárást; szerinte itt nem látni nagy nehézségeket. A bizottság véleményének megismerése után a módosításokat hivatalosan beterjesztik a parlament elé - tette hozzá.

    Külön rövid cikkben foglalkozott a lap a kormány és a nemzetközi szervezetek közötti hiteltárgyalásokkal, úgy vélve, hogy „bizonyos garanciák nélkül Magyarország nem juthat pénzügyi támogatáshoz". Idézte ugyanakkor Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkárt is, aki hangoztatta, hogy a magyar „központi bank független volt, ma is az és marad is", hiszen „ez az érdeke magyarok százezreinek" is.

    A magyar szélsőjobboldal feltépi a magyar Dreyfus-ügy sebeit címmel közölt tudósítást a Le Monde Baráth Zsoltnak, a Jobbik képviselőjének a tiszaeszlári vérvádat felemlegető parlamenti beszédéről.

    A mértékadó francia liberális lap példátlannak nevezte, hogy egy ilyen felszólalás elhangozhatott „egy európai uniós ország parlamentjében". Az újság szerint a felszólalás arra világít rá, hogy Magyarországon „mennyire kitolódtak a megengedett beszédmód határai". Idézte a lap Fónagy János államtitkárt, aki szerint a Jobbik évszázados sebeket tép fel, s azt is megemlítette, hogyan reagált a kormánytag néhány hónapja egy másik jobbikos képviselő, Novák Előd megjegyzésére, aki azt kifogásolta, hogy számarányukhoz képest túl sok zsidó hitközség kaphatja meg az egyházi státuszt.

    A tudósító, Joelle Stolz szerint Baráth felszólalását megelőzően más olyan incidensek is történtek, amelyek arra utalnak, hogy vannak „antiszemita előítéletek katolikus körökben". Példaként említette, hogy a KDNP tatabányai szervezete párhuzamot vont Schmitt Pál lemondása és Jézus Krisztus nagypénteki elítélése között, valamint Márfi Gyula veszprémi érseknek Orbán Viktor védelmében írt levelét.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A La Libre Belgique a kötelezettségszegési eljárásokról, a Le Monde Baráth Zsolt beszédéről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector