Startlaphoz Csatlakozz!

Fővárosi Munkaügyi Bíróság

Első fokon elutasították a Malév üzemi tanácsának munkaügyi keresetét

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 07. szombat, 06:38

Megalapozatlannak találta a Fővárosi Munkaügyi Bíróság a Malév üzemi tanácsának beadványát, amelyben a testület a csoportos létszámcsökkentéssel kapcsolatos konzultációs joga megsértésének megállapítását kérte.
    A Fővárosi Törvényszék honlapján megjelent pénteki tájékoztató szerint a nemperes eljárásban hozott végzés nem jogerős.

    Az üzemi tanács (üt) szerint a Malév azzal, hogy nem adta ki a csoportos létszámcsökkentésben érintett munkavállalók foglalkoztatási csoportok szerinti megosztását, valamint nem közölte kellő időben a kiválasztás szempontjait, nem megfelelő tájékoztatást adott a létszámleépítés elveivel kapcsolatban, így nem konzultált érdemben. Ezzel megsértette az üt létszámcsökkentést megelőző konzultációval kapcsolatos jogait.

    Kérte az üt annak megállapítását is, hogy Malévnak a csoportos létszámcsökkentés kérdésében hozott döntése jogellenes, mert nem tett eleget az ezzel kapcsolatos kötelezettségének.

    A Malév szerint a társaság eleget tett a Munka törvénykönyve (Mt.) által meghatározott kötelezettségeknek. Hivatkozott arra is, hogy az üzemi tanács kizárólag a konzultációval kapcsolatos jogai megsértésének megállapítása miatt fordulhat bírósághoz. Jogainak esetleges megsértése azonban nem érinti a munkáltató döntésének jogszerűségét.

    A bíróság végzésében megállapította, hogy a Mt. csak az előzetes adatközlés, a tájékoztatás és konzultáció kezdeményezését, illetve annak folytatását írja elő a munkáltatónak. Az ezekkel összefüggő részletszabályokat nem határozza meg pontosan. A végzés szerint a Malév a rá irányadó jogszabályi kötelezettségeknek eleget tett.

    A bíróság elutasította a csoportos létszámcsökkentés jogellenességének megállapításáról szóló kérelmet is. A csoportos létszámleépítés kapcsán ugyanis az üzemi tanácsnak nincs lehetősége a jogellenességgel kapcsolatos kérelem előterjesztésére. Ugyanígy a bíróságnak sincs ezen a jogalapon lehetősége annak megállapítására, hogy a csoportos létszámcsökkentés jogellenes.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Első fokon elutasították a Malév üzemi tanácsának munkaügyi keresetét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector