Startlaphoz Csatlakozz!

Művészeti Szakszervezetek Szövetsége

Ellehetetleníthetik a középfokú művészeti szakképzést

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 02. hétfő, 20:56

A Művészeti Szakszervezetek Szövetsége (MSZSZ) aggodalommal figyeli azokat a terveket, amelyek a sajátos művészeti szakképzést a szakképzés általános munkaerőpiaci és gazdasági szempontjai alapján olyan keretek közé kívánja beszorítani, amelyek ellehetetleníthetik a kulturális és művészeti élet középfokú oktatási rendszerét - olvasható az MSZSZ állásfoglalásban.

    Mint írják, sajnálattal vették tudomásul, hogy sem az új szakképzési törvény előkészítésébe, sem az új Országos Képzési Jegyzék (OKJ) kialakításába nem vonta be sem az MSZSZ-t, sem más művészeti szakmai, érdekvédelmi szervezetet a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az új OKJ-ra vonatkozó információkat kizárólag a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által felkért szakértőktől, illetve a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárságának művészeti szakképzésért elkötelezett szakembereitől kaptak.

    „Ezek alapján megdöbbenve és aggodalommal figyeljük azokat a szakmailag érthetetlen és értelmezhetetlen gondolatokat, terveket, amelyek a művészeti szakképzés egyértelműen megfogalmazott cél- és feladatrendszerét figyelmen kívül hagyva, e sajátos szakképzést a szakképzés általános munkaerőpiaci és gazdasági szempontjai alapján kívánják beszorítani olyan keretek közé, amelyekkel ellehetetleníthetik a kulturális és művészeti élet oly fontos középfokú oktatási rendszerét" - fogalmaznak.

    Kiemelik, hogy a művészeti szakképzésben a munkaerőpiaci szempontoknál lényegesen fontosabbak a nemzeti hagyomány és kultúra ápolásának, továbbvitelének szempontjai. E képzések a művészeti nevelésről, a tehetséggondozásról, az értékmegőrzésről és az alkotásról szólnak. Ennek tagadása vagy akár mellőzése, háttérbe szorítása helyrehozhatatlan károkat okozhat a kulturális hagyományok őrzésében és a művészeti felsőoktatás legfontosabb hazai bázisainak további működésében - véli a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége.

    Álláspontjuk szerint olyan jogi megoldást kell keresni, amely akár az OKJ keretein belül, akár más szakmai jogszabályban rögzítve külön rendelkezik a kulturális, művészeti szakképzés sajátosságait elfogadó szabályozásról, miközben nem bontja meg a szakképzés egészére vonatkozó szabályozási elveket.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ellehetetleníthetik a középfokú művészeti szakképzést.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector