Startlaphoz Csatlakozz!

Számháború a munkaerőpiacon

A teljes munkaidőben dolgozók száma csökkent

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. március 31. szombat, 13:26

A foglalkoztatottak száma 51 ezerrel növekedett 2011. decembere és 2012. februárja között – jelentette ki a miniszterelnök a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. A hivatal közleménye szerint ugyanis a múlt hónapban 3 millió 794 ezren dolgoztak a köz-, illetve a magánszférában. Az ágazati szereplők viszont úgy vélik: csalókák a számok, és nem osztják a kormányfő bizakodását.

    A megkérdezettek szerint a növekedést a közfoglalkoztatottak, illetve az egyre több részfoglalkoztatott produkálta, miközben a teljes munkaidőben dolgozók száma nem emelkedett, hanem csökkent.

    A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint nagyon nehéznek ígérkezik a 2012-es év a munkavállalók számára. A munkahelyek számában, a foglalkoztatásban visszaesés várható. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke rámutatott: a jövedelem csökkenés is fenyegeti az elsősorban amúgy is alacsonyabb jövedelműeket.

    Székely Tamás, a több mint 79 ezer dolgozót képviselő Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke a Népszavának hangsúlyozta: miközben egyes területeken, például a Hankook Tyres fejlesztése miatt valóban nőtt a foglalkoztatottság, de az elmúlt három évben összességében mintegy 12 százalékkal kevesebben dolgoznak az ágazatban. Székely hozzátette: jócskán megnövekedett a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma a versenyszférában a kormányzat bérpolitikája, a jelentős minimálbér, illetve a kötelező bérminimum emelése miatt.

    A részmunkaidővel ugyanis „kicselezhető" a minimálbér. A szakszervezeti elnök határozottan cáfolta, hogy a versenyszférában növekedett a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma. Mint mondta, a VDSZ hatáskörébe tartozó területeken 2009. óta 10 ezerrel kevesebben dolgoznak és a munkahelyek gyarapodására idén sem lehet számítani. A vegyipar is nagyon erősen kötődik a német gazdasághoz, amely az elemzői előrejelzések szerint idén valamelyest lassulhat. A hazai építőipar zsugorodása pedig az alumíniumipart hozta nehéz helyzetbe. Székely kifejtette, a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájának következményeként leálltak a beruházások, visszaesett a működő tőke beáramlása.

    Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Népszavának megerősítette: a kereskedelemben is csökkent a foglalkoztatottak száma. A csúcsidőszakban 260 ezren dolgoztak az ötnél több főt alkalmazó vállalkozásnál. Jelenleg ez 245 ezer, de a szám az elnök szerint idén tovább zsugorodik. A plázastop, a kötelező béremelés, a különadó, a termék-egészségügyi vizsgálat díja is fojtogatja a vállalkozásokat. A láncok a részmunkaidős, illetve a diákmunkával igyekeznek levegőhöz jutni.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A teljes munkaidőben dolgozók száma csökkent.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector