Startlaphoz Csatlakozz!

Németország

Minden korábbinál jobban él a jelenlegi idős nemzedék

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 30. péntek, 09:18

Németországban minden korábbi idős generációnál jobb körülmények között él a 60 éven felüliek jelenlegi nemzedéke, a 21,5 millió fős tömeg összesített vagyona tavaly elérte a 400 milliárd eurót.

    A GfK piackutató társaság adatai szerint a „60+ generációban” a háztartások átlagos megtakarítása 30 ezer euró, a saját tulajdonban lévő lakásban élők aránya pedig 60 százalék, ami messze meghaladja a 45 százalék körüli országos átlagot.

    Az idős nemzedék tagjai a 400 milliárd eurós vagyon ellenére egyre szívesebben vesznek fel hitelt, a 60-64 éves korosztályban az utóbbi tíz évben 41 százalékkal, a 70 éven felüliek körében több mint 60 százalékkal nőtt a hitelt felvevők aránya a Schufa hitelinformációs társaság felmérése szerint.

    A Schufa adatai szerint az idősek még a kiemelkedő német átlagnál is jobb adósok: a késedelem nélkül törlesztett hitelek aránya tavaly 98 százalék volt a 60 éven felülieknél, míg az országos átlag 97,5 százalék volt. Az idősek a hitelt jellemzően autóvásárlásra vagy lakásfelújításra fordítják, a felvett összeg átlagosan 8.800 euró volt tavaly, több mint ezer euróval meghaladta a 7.712 eurós országos átlagot.

    A 82 milliós országban 2030-ban már a lakosság csaknem egyharmada, 28,5 millió fő tartozik majd a 60+ nemzedékbe. Az idősek arányának gyors növekedése szakértők szerint egy sor változást indíthat el vagy gyorsíthat fel, így például átalakíthatja a reklámszakmát, amely jelenleg a 18-49 éves korosztályt tekinti a legfontosabb kereskedelmi célcsoportnak. Ugyanakkor a jómód mellett az időskori szegénység is meghatározó társadalmi jelenség lehet 10-15 éven belül.

    Mindenekelőtt a részmunkaidőben dolgozók - a minijob elnevezésű, havi legfeljebb 400 eurós jövedelmet jelentő foglalkoztatási formában alkalmazottak - tömegét fenyegeti ez a veszély. Az ebbe a csoportba tartozó, csaknem 7,5 millió munkavállaló ugyan nem fizet jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot, viszont aki tartósan részmunkaidős állásban dolgozik, igen alacsony nyugdíjra számíthat - írták csütörtökön német lapok a szociális minisztérium kimutatására hivatkozva. E szerint aki munkaképes korában végig részmunkaidőben dolgozik - vagyis 45 éven keresztül kizárólag minijob típusú munkaviszonyban áll-, az nagyjából havi 200 euró nyugdíjra számíthat, ami a mélyszegénység kilátását jelenti, ha nincs egyéb bevételi forrás, hiszen jelenleg a hivatalos szegénységi küszöb egyszemélyes háztartás esetén havi 826 euró adózás utáni jövedelem.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Minden korábbinál jobban él a jelenlegi idős nemzedék.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector