Startlaphoz Csatlakozz!

Társaság a Szabadságjogokért

Az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat egyes elemei korlátozzák a nyilvánosságot

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 28. szerda, 08:06

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Országgyűlés működéséről szóló törvényjavaslat egyes törekvéseit üdvözli, néhány eleme azonban a civil szervezet szerint indokolatlanul korlátozza a parlamenti nyilvánosságot és a sajtószabadságot.

    A törvényjavaslat általános vitája kedden kezdődött meg az Országgyűlésben. A 158 paragrafusból álló előterjesztés újraszabályozza a Ház szervezetét, működését és ülésezését, a képviselők jogállását és javadalmazását, továbbá létrehozza az Országgyűlési Őrséget, amely a házelnök irányítása alatt álló fegyveres szerv lesz. A javaslat szerint az új tisztségviselőket, így a házelnök politikai helyettesének számító háznagyot, valamint a főigazgatót, aki a közigazgatási helyettese lesz az elnöknek, első alkalommal ez év végéig kell megválasztani, illetve kinevezni.

    A TASZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: az Országgyűlés működéséről szóló javaslatban üdvözli például a „közjogi szervezetszabályozó eszköz formában hatályos Házszabály fontos rendelkezéseinek törvényi, azaz jogszabályi szintű szabályozását"; az országgyűlési képviselők javadalmazásának újbóli rendezését; a képviselőknek a megbízatásukkal összefüggésben nyújtott ingyenes juttatások szabályozását.

    Ugyanakkor a TASZ véleménye szerint a javaslat egyes elemei indokolatlanul korlátozzák a parlamenti nyilvánosságot és a sajtószabadságot, ezzel együtt a képviselők megbízatásával összefüggő személyes adatok (például a vagyonnyilatkozatok, lobbistáktól kapott juttatások) nyilvánossága viszont nem megfelelően biztosított.

    A TASZ szerint a házelnök „elnagyoltan körülhatárolt rendfenntartási jogkört kap" azáltal, hogy kéthetes kitiltással is sújthatja azt a sajtószervet, amely az Országgyűlés elnöke által meghatározott magatartási szabályokat megsérti. „A kitiltás lehetősége alkalmas a sajtószabadság indokolatlan és tartalmi alapú korlátozására". Ezért a TASZ szerint a javaslatnak egyértelművé kell tennie, hogy a sajtó munkatársait nem lehet kitiltani a tudósítói munkával összefüggésben.

    A szervezet ezen felül azt is kifogásolta, hogy a javaslat fenntartja a zártláncú közvetítés kizárólagosságát. Emiatt - a TASZ szerint - az Országgyűlés tevékenységéről csak korlátozottan lehet tájékoztatni a nyilvánosságot, ezáltal ellehetetlenítik a média szerepét, és végső soron „az állam demokratikus működését ássák alá" - fogalmaztak. A TASZ álláspontja szerint biztosítani kell, hogy a média szabadon és saját eszközökkel közvetíthesse az Országgyűlés üléseit - tették hozzá.

    A TASZ a házelnök rendfenntartási jogköre kapcsán megjegyezte továbbá, hogy a javaslat szövegében jelzett fordulatok határozatlanok, ezért széles és önkényes mérlegelési lehetőséget adnak a házelnök kezébe. A TASZ úgy véli, ezek a rendelkezések indokolatlanul korlátozzák a képviselőknek a parlamenti vitában való érdemi, kritikus részvételét.

    Emellett a hatályos törvényhez hasonlóan, az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat szerint is csak a tárgyévben tett vagyonnyilatkozatokat kell közzétenni a parlamenti honlapon. Ennek kapcsán a TASZ azt javasolja, hogy a képviselők által a mandátumuk alatt tett összes vagyonnyilatkozat legyen állandóan elérhető az Országgyűlés honlapján, mert - mint írták - „így biztosítható a vagyongyarapodás hatékony állampolgári ellenőrzése".

    A TASZ arra is kitért, hogy a képviselők a megbízatásukkal összefüggésben ingyenes juttatást fogadhatnak el. A javaslat viszont kizárólag a képviselői tiszteletdíj egytizenkettedét meghaladó összeg (hozzávetőleg 62500 forint) felett írja elő a nyilvánosságra hozatali kötelezettséget. Továbbá a javaslat értelmében a képviselőket nem terheli beszámolási kötelezettség arról, kitől és milyen ellentételezésért kapják a juttatást. A TASZ szerint a parlamenti lobbizás átláthatósága miatt az ingyenes juttatások szigorúbb szabályozása szükséges.

    Az Országgyűlésről szóló új törvény javaslatát és a hatályos házszabály módosítását március 14-én nyújtotta be a parlamentnek Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Gulyás Gergely fideszes képviselő.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat egyes elemei korlátozzák a nyilvánosságot.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector