Startlaphoz Csatlakozz!

Olasz munkaerőpiac reform

A szakszervezetek továbbra is elutasítják a szabályozást

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 26. hétfő, 08:07

Ugyan az olasz szakértői kormány és a szakszervezetek tárgyalásai nem jártak eredménnyel, Mario Monti miniszterelnök útjára indította az előzőleg tervezettnél puhább munkaügyi reformcsomagot.

     Útjára indította pénteken az olasz munkaerőpiac reformját Mario Monti szakértői kormánya, de a vártnál kevésbé radikálisan. A múlt hét elején a miniszterelnök még azt közölte, hogy mivel a szakszervezetekkel nem tudják elfogadtatni a tervezett új szabályozást, lezárják a vitát és a kormány a maga felelősségére folytatja tovább a reformot. A legegyszerűbb megoldás ezek után egy kormányrendelet lett volna − ez azonnal életbe lépett volna és a parlament csak módosíthatná −, Monti azonban inkább a törvényhozás elé viszi az ügyet. Ez egyrészt kétségkívül növeli majd a változás erejét − ha elfogadják −, másrészt viszont a kétkamarás parlamentben hónapokig is eltarthat a vita, miközben a legnagyobb szakszervezeti szövetség, a hatmillió munkavállalót képviselő CGIL sztrájkokra készül.

     A szívós konfliktuskezelői képességeit korábban versenyügyi uniós biztosként bizonyító Monti feltehetően azzal is számol, hogy a piacok jól fogadták eddigi reformlépéseit és nyilván már a szándékot is pozitívumként értékelik, hogy évtizedek óta nem látott mértékű változásokat készül végrehajtani a növekedést lebénító munkajogi szabályokon. A szakszervezetek részéről a 18-as paragrafus néven emlegetett szabály megváltoztatása ütközik a leghevesebb ellenállásba: a 15 főnél nagyobb vállalatokra vonatkozó előírás értelmében ma ha valaki elbocsátása után bíróság előtt bizonyítani tudja, hogy az jogtalan volt, akkor nemcsak hogy vissza kell őt venni, hanem a teljes kiesett fizetését is meg kell kapnia. A reformtervek szerint a jövőben csak a bizonyítottan diszkriminatív elbocsátásokra maradna meg ez a szabály, a gazdasági indíttatású leépítéseknél csak anyagi kompenzációra számíthatnának az érintettek.

    A szakszervezetek annak ellenére is elutasítják az új szabályozást, hogy ezzel párhuzamosan a mainál szélesebb körre kiterjesztenék a munkanélküli-ellátást, a vállalatokat pedig ösztönöznék a határozatlan idejű foglalkoztatásra (ma a fiatalokat jellemzően ideiglenesen vagy próbaidőre veszik fel). Ez a reform nem teremt egyetlen új munkahelyet sem − jelentette ki egy szombati vállalkozói konferencián a CGIL vezetője, Susanna Camusso −, az csak a növekedéstől várható, amihez a beruházásokat serkentő politikára volna szükség. Monti viszont azt fejtette ki ugyanott, hogy nem tudják négy-öt hónap alatt megoldani az évtizedek óta halogatott problémákat, de senkinek ne legyenek illúziói: Olaszország nincs jó állapotban. A kormányfő figyelmeztetett: a spanyol államkötvényhozamok ismét megugrottak és nem kell sok ahhoz, hogy olyan trend éledjen újra, amely megfertőzheti az olasz papírok piacát is.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szakszervezetek továbbra is elutasítják a szabályozást.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector