Startlaphoz Csatlakozz!

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Gyorsan kell fizetniük a friss diplomás munkanélkülieknek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 07. hétfő, 17:31

Másfél hónap áll rendelkezésükre azoknak a friss diplomásoknak a járulékfizetési kötelezettség beváltásához, akik nem jutnak azonnal munkához. Azok, akik azonban sikerrel járnak, a szülői háttértől is függnek kezdő fizetésük meghatározásukkor – írja a NapiGazdaság.
     A hallgatói jogviszony megszűnése után 45 nappal kell elkezdenetek fizetni a havi 6810 forintos járulékot. Bár a diákigazolványok március 31-ig voltak érvényesek, a hallgatói jogviszony már a záróvizsga-időszak utolsó napján megszűnik, ha megszerezték a diplomát - figyelmeztet az eduline.hu. A járulékfizetési kötelezettséget a hallgatói jogviszony megszűnését követő 15 napon belül jelezni kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatán: ehhez a 14T1011 számú nyomtatványra van a volt hallgatóknak szüksége.

   Nem kell fizetnni, ha munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban áll az érintett, esetleg álláskeresési támogatásra, táppénzre, terhességi-gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra vagy segélyre, gyermeknevelési támogatásra, ápolási díjra jogosult. Munkanélküliként akkor kaphatnak álláskeresési támogatást, ha az elmúlt három évben legalább 360 napot dolgoztak bejelentve.
 
   Az állami ösztöndíjas hallgatók - ha felsőoktatási szakképzésre vagy osztott képzésre, így például BA- vagy BSc-képzésre járnak - legkésőbb az első félév végén hagyhatják félbe tanulmányaikat anélkül, hogy fizetniük kellene. Az osztatlan képzésre járók két félévet kapnak arra, hogy átgondolják, nekik való-e az adott szak. Ha ezután hagyják ott az egyetemet vagy főiskolát, az állami ösztöndíj 50 százalékát kell visszafizetni: ugyanez vonatkozik azokra is, akik a képzési idő másfélszerese alatt nem szerzik meg az oklevelet.

   A friss diplomások közül a férfiaknak és a jó családi háttérrel rendelkezőknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy sikeres karriert fussanak be - ez derült ki az Educatio Nonprofit Kft. legfrissebb, nyári tanulmányából, amelynek összegzését az MTI-hez is eljuttatták. Jobban képzett szülők gyermekei frissdiplomásként többet keresnek. A legfeljebb 8 általános iskolai osztályt vagy szakmunkásképzőt végzett apák gyermekeinek fizetése diplomás pályakezdőként 160 ezer forint alatt marad, míg az egyetemi végzettségű szülők esetében átlagosan több mint 207 ezer forintot keres a frissdiplomás.
 
   A család anyagi helyzete is tükröződik a friss diplomások kereseti mutatóiban. A kedvezőbb anyagi helyzetű családokból származók ugyanis később a munkaerőpiacon magasabb saját jövedelemről számolnak be. 
 
   Azok a friss diplomások is többet keresnek, akik felsőfokú tanulmányaik alatt részt vettek nemzetközi képzésben. A külföldi tanulás egyik feltétele a családi háttértámogatás, ahhoz az esetek egyharmadában a család anyagi erőforrásainak mozgósítására is szükség volt - írták. A férfi és női friss diplomások között éles a határvonal nemcsak a minden egyes szakterületen belüli átlagjövedelmek tekintetében, hanem a munkaerő-piaci átmenet és a korai karrierút szempontjából is. A friss diplomás férfiak hamarabb találnak munkát, mint a nők; átlagosan 3,6 hónap alatt sikerül elhelyezkedniük, míg az azonos végzettségű nőknek ez valamivel több mint négy hónapjukba telik - olvasható az anyagban.
 
   Kitértek arra is: a nem szakterületen végzett munka nagyobb mértékben jellemzi a női diplomásokat, a végzés utáni években 23,5 százalékuknak nem sikerült ugyanis a végzettségével egybevágó munkát találnia, a férfiak esetében ez az arány 19 százalék. Az is erősíti a különbségeket, hogy a nők diplomájuk ellenére nagyobb arányban végeznek olyan munkát, amely nem igényel felsőfokú végzettséget, ez 20 százalékukra jellemző, a férfiaknál ez az arány 15 százalék.

Forrás: NapiGazdaság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Gyorsan kell fizetniük a friss diplomás munkanélkülieknek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector