Startlaphoz Csatlakozz!

Bármelyik fél azonnali hatállyal felmondhatja

A tanulmányi szerződés megszüntetése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 08. kedd, 10:23

Egy munkavállaló fél év után abbahagyta a tanulmányait, mert nem indult végül az a specializáció, amit el szeretett volna végezni. Ebben az esetben szüntessük meg a tanulmányi szerződését? – a kérdésre a munkajog.hu szakértője válaszolt.
 
   A tanulmányi szerződést bármelyik fél azonnali hatállyal felmondhatja, ha körülményeiben olyan lényeges változás következett be (értelemszerűen a szerződéskötéskori helyzethez képest), amely a szerződésből folyó kötelezettségek teljesítését lehetetlenné tenné, vagy az aránytalan sérelemmel járna számára.
 
   A munkavállaló felmondása esetén a munkáltató a nyújtott támogatást visszakövetelheti [Mt. 229. § (7) bek.]. Vagyis még teljesen jogszerű felmondás esetén is vissza lehet követelni a munkavállalótól a nyújtott támogatást, ami természetesen csak egy lehetőség a munkáltatónak, nem köteles azt érvényesíteni.
 
   Emellett természetszerűleg, a felek közös megállapodással is megszüntethetik a tanulmányi szerződést.
 
   Vannak munkavállalóink, akiknek a tanulmányait a tandíj 75 százalékának kifizetésével támogatjuk. Egyes esetekben az egyetem/főiskola a tandíj 100 százalékát számlázza ki felénk, mi pedig 25 százalékot visszavonunk a munkavállaló béréből. Amennyiben ez a visszavonás nem történt meg (akár több féléven keresztül), ezt visszamenőleg megtehetjük vagy hónapok elteltével már nem? Amennyiben a munkavállalóval megállapodást kötünk a visszafizetésre vonatkozóan, akkor levonhatjuk a béréből a tandíjak önrészét?
 
   Igen, de kizárólag a munkavállaló írásbeli beleegyezése alapján lehetséges a tandíj önrészének levonása a munkavállaló munkabéréből, akár hónapokkal később, mivel az Mt. 161. § (2) bekezdése alapján a munkáltató követelését a munkabérből levonhatja a munkavállaló hozzájárulása alapján a levonásmentes munkabérrészig.
 
 
   Amennyiben a munkavállaló nem hajlandó beleegyezését adni a levonáshoz, akkor fizetési felszólítással tudja érvényesíteni a még el nem évült követeléseit, amennyiben annak összege nem haladja meg a mindenkori minimálbér (a kötelező legkisebb munkabér) háromszorosának összegét.
 
   Amennyiben a követelt összeg meghaladja a kötelező legkisebb munkabér háromszorosának összegét, akkor bírósági úton tudja érvényesíteni a munkavállalóval szembeni követeléseket [Mt. 285. § (1)-(2) bek.].
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A tanulmányi szerződés megszüntetése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector