Startlaphoz Csatlakozz!

Háromszor akkora a túlhajszoltságok, mint egy más átlagos alkalmazotté

A német pedagógusoknak sem könnyű az élete

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 08. kedd, 16:47
 
Németországban a tanárokon egyre nagyobb kimerültség lesz úrrá és ez erősen érezteti hatását az iskolai oktatásban is. Noha a tanárok átlagos heti munkaideje alig lépi túl a 30 órát, ténylegesen legalább 40 órát töltenek az osztályokban. Mindezt megtetézi az otthoni felkészülés a másnapi órákra. A tanárok csaknem 30 százaléka túlterheltséggel küzd és az iskolai problémák otthonra is elkísérik, ezért szinte képtelenek a felüdülésre és új energia gyűjtésre a szabadidejükben. Egy most készült felmérés alapján kimutatható, hogy a pedagógusok túlhajszoltsága háromszor akkora, mint egy átlagos alkalmazotté – írja az inforadio.hu.

   A jelenség nem teljesen új-keletű. De míg korábban a tanároknak lehetőségük nyílt a korai nyugdíjra, ezt a lehetőséget ezredfordulót követőén megszüntették és így a legtöbben valóban csak 65 éves korukban vonulnak vissza. Az utolsó években azonban betegség címén feltűnően gyakran maradnak otthon.

   A tanulmány megállapítja, hogy a tanárok átlagos munkaideje 31 és fél óra, de a legtöbben mégis legalább 40 órát dolgoznak, ugyanis az órákra való felkészülés is beleszámít a munkaidejükbe. 

   Ez azonban egy további problémát jelent, mert elvben ugyan otthon készülnek fel a másnapi anyagra, de ezáltal szinte teljesen összemosódik a munka és a szabadidő. Tehát a tanárok zöme csak nehezen tud ténylegesen kikapcsolódni és felüdülni. 

   Nem könnyíti a helyzetet a gyakori tanreform sem, mert ezáltal a pedagógusokra ismételt továbbképzések várnak, amelyeket sok esetben hétvégén vagy a szünidőben tartanak. Következésképpen még jobban megrövidül az az időszak, amelyben alkalmuk nyílna új energiával való feltöltődésre. 

   A tanulmány összeállítói mindebből azt a tanulságot vonják le, hogy a tanárok helyzetének gyors javítása nélkül veszélybe kerül az iskolai oktatás színvonala, ami nagy kárt okozhat a jövő nemzedéknek.

Forrás: inforadio.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A német pedagógusoknak sem könnyű az élete.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector