Startlaphoz Csatlakozz!

Nem következett be növekedési fordulat

A közmunkások 200 ezres tömege elfedi a piaci munkahelyek számának

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 15. kedd, 12:49

A magyar gazdaságban a szerény elmozdulás ellenére nem következett be növekedési fordulat. A tavalyi éves bővülés számszerű értékeit a bázishatás determinálta, de még így is a mezőgazdaság húzta magával a GDP indexet – írja az Infovilág rendelkezésére bocsátott friss elemezésében dr. Katona Tamás, okleveles matematikus, a demográfia-tudomány kandidátusa, a közgazdaság-tudomány habilitált doktora.
   
   Az idén az exportkilátások kedvezőek, és a belső keresletet is élénkíti az uniós projektek tavaly felgyorsított végrehajtásának idei folytatása és befejezése. Ez évben érvényesül a választási gazdaságpolitika lakossági fogyasztást növelő hatása is. Így 2014-ben két százalékkal emelkedhet a bruttó hazai termék, ugyanakkor ez a dinamika a jelenlegi konfrontatív, dilettáns gazdaságpolitika mellett jövőre szükségszerűen lassulni fog.
 
   Tartós növekedés csak akkor képzelhető el, ha gyökeresen módosul a kormányzati gazdaságpolitika, ha kiszámítható lesz az adópolitika és a szabályozási környezet, ha visszatér hozzánk a működőtőke. Addig a lecsúszás vár a magyar gazdaságra. Nemcsak az európai centrumtól távolodunk, hanem a környező országoktól is. A mértékadó prognózisok a jövő évre a magyar gazdaság lassuló bővülési ütemét jelzik, miközben a visegrádi, a balti és a balkáni országok egyaránt gyorsulással számolhatnak.
 
   Nem véletlen, hogy az Európai Unió gazdasági fejlettségi rangsorában már csak Románia, Bulgária és a legutóbb csatlakozott Horvátország van mögöttünk; tíz évvel ezelőtt a térségből csupán Szlovénia és Csehország előzött meg bennünket.
 
   Javuló statisztikai mutatók mellett stagnál a foglalkoztatás. A közmunkások 200 ezres tömege elfedi a piaci munkahelyek számának évek óta látható stagnálását. A rendelkezésre álló adatok szerint 300 ezren tartósan külföldön vállalnak munkát, ebből 100 ezret hazai foglalkoztatottként számol el a munkaügyi statisztika. A munkanélküliségi ráta csökkenésében – a közfoglalkoztatás egészen szokatlan méretű kiszélesítésén kívül – a statisztikai számbavételnek is szerepe van: mivel a KSH eddig nem nézett szembe a külföldön élők egyre növekvő számával, és a 2011. évi népszámlálás továbbvezetett adatait veszi alapul, így a munkanélküliségi ráta nevezőjében a valóságosnál 300 ezerrel nagyobb szám szerepel az ország lakónépességeként.
 
   A közszférában – a választás közeledtével – részleges illetményemelést hajtottak végre, amellyel az alkalmazottak teljes körét tekintve a kereset vásárlóértéke elérte a három évvel korábbi szintet, ugyanakkor a közigazgatásban…
 
   A teljes tanulmány itt olvasható.

Forrás: Infovilág
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közmunkások 200 ezres tömege elfedi a piaci munkahelyek számának.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector