Startlaphoz Csatlakozz!

A munkavállalók harmadának az állásába kerülhet a vizsga halogatása

Vagyonőrök: oktatók és érdekvédők háborúja

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 02. péntek, 15:49

Egy 2012-ben elfogadott törvény értelmében 2014. január elsejéig minden személy- és vagyonőri igazolvánnyal rendelkező munkavállalónak és vállalkozónak speciális tanfolyamon kellett volna részt vennie, majd a továbbképzés anyagából sikeres záróvizsgát tennie. A vizsga határidejét később május 31-re módosították, de az érintettek harmada még nem vizsgázott. Sokan még a tananyagért sem jelentkeztek. A továbbképzés elmulasztása a vagyonőrök igazolványának bevonásával jár, ami azonnali állásvesztést jelent – írja a Népszabadság.

  A kötelező továbbképzés és vizsga bevezetése már a törvény elfogadása után kivágta a biztosítékot, főleg amiatt, hogy a Belügyminisztérium a kötelező kamarai tagság megszüntetése után a tagsága nagy részét elvesztő Személy, Vagyonőri és Magánnyomozói Szakmai Kamarát bízta meg az oktatás és a vizsgáztatás lebonyolításával, s így a képzésért fizetett pénzek egy része a kamara kasszájába vándorolt.
  
   A tananyag elsajátítása egy bírói, ügyészi és ügyvédi szakvizsgával rendelkező vagyonvédelmi cégvezető szerint szakvizsgázott jogászoknak is komoly kihívást jelentene, már ha tényleg meg kellene mindent tanulni. De a vizsgán szinte kizárólag olyan kérdéseket tettek fel, amelyeket elvileg előtanulmányok nélkül is bármelyik gyakorló vagyonőr megválaszolhat. „Kevés elméletet, sok praktikus tudást akarunk átadni a vagyonőröknek, hogy a gyakorlatban magabiztosan és gyorsan felismerjék, mikor és hogyan kell intézkedniük, és képesek legyenek ezt jog- és szakszerűen elvégezni” – magyarázta még az év elején lapunknak Német Ferenc, a kamara elnöke. Azt igyekeznek tudatosítani a vagyonőrökben, hogy folyamatos önképzés nélkül a tudásuk gyorsan elavulhat, és csak egyre kisebb presztízsű, vagyis mind rosszabbul fizetett munkakörökben tudnak elhelyezkedni, ha nem követik a szakma változásait. Német szerint ma a vagyonőrök 10-15 százaléka képzi magát folyamatosan, külső presszió nélkül is.
 
   A Belügyminisztérium adatai szerint 60 ezer vagyonőrnek kell vizsgát tennie. További tizenötezer igazolványtulajdonos törvényi mentességet kapott, mert korábban rendőrként vagy hivatásos katonaként szolgált. A vizsgára kötelezettek közül eddig 59 ezren regisztrálták magukat a kamaránál, de csak 57 ezren jelentkeztek a képzésre. Az oktatásban való részvétel és a vizsga előfeltételét, a tandíjat azonban már csak 46 ezren fizették be. Eddig 40 467 vagyonőrnek sikerült levizsgáznia, és mindössze tizenöten buktak meg. Utóbbiak közül némelyek ittasan mentek vizsgázni, mások „viccelődtek”, és arra a kérdésre, hogy „mi a teendő gumibothasználat esetén”, azt felelték: „Letöröljük a gumibotról a vért.” Ám még ők is újra próbálkozhatnak.
 
  Német Ferenc szerint a kamaramegyei szervezetei elvileg képesek lennének május 31-ig levizsgáztatni a még hátralévő csaknem húszezer vagyonőrt, ha időben regisztrálnak, felkészülnek és jelentkeznek vizsgára.
 
   Ám még mindig vannak, akik abban bíznak, hogy a végén mégsem jár majd állásvesztéssel, ha nem teszik le a vizsgát. Az eddigi vagyonőrképzés korábbi szereplői „még ma is sokan támadják a rendszert”, és azt sugallják, hogy nem is kell komolyan venni a vizsgát. Az egykor az ország egyes régióiban szinte monopolhelyzetben lévő cégek számára igen jó üzlet volt a vagyonőroktatás, főleg ott, ahol a munkaügyi központok minden 18–49 év közti férfit vagyonőr-továbbképzésre küldtek, függetlenül attól, hogy a megyében volt-e kereslet a munkájukra. Az állam jelentős összeggel támogatta a szakszerű és törvényes intézkedésre nem mindig képes biztonsági őröket kibocsátó „iskolákat”. Érthető hát, ha utóbbiak mindent megtesznek piacuk megőrzése érdekében. Nemrég még a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának OKJ-s oktatással és vizsgákkal foglalkozó illetékesét is megfenyegették egy cég nevében telefonon azzal, hogy milyen alapon mernek vagyonőröket oktatni és vizsgáztatni, mert erre nincs joguk. Ez persze nem igaz, s mivel a telefonáló a kamara elnökének adta ki magát, ő lett feljelentve.
 
   Egyes, magukat vagyonvédelmi érdekvédelmi szervezeteknek tartó csoportok is fúrják a rendszert. Ők elsősorban azért, mert nem érdekük, hogy kiderüljön, hány vagyonőr dolgozik valójában Magyarországon. A KSH adatai szerint ugyanis lényegesen kevesebben vannak, mint amennyit a kamara kötelező oktatásán regisztráltak. Ha egyértelművé válik, hogy mekkora is valójában a vagyonvédelemben működő érdekképviseletek potenciális tagsága, egyes szervezetek elveszíthetik reprezentatív szakszervezeti státuszukat az azzal járó jogosultságokkal együtt.

Forrás: Népszabadság
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vagyonőrök: oktatók és érdekvédők háborúja.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector