Startlaphoz Csatlakozz!

Kónya Péter: Állampolgári jogok néhány ,,ezüstért"

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 20. péntek, 14:00
Kónya Péter független országgyűlési képviselő, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társadalmi elnöke a rendvédelmi szakszervezetek vezetőivel, valamint a Korkedvezményes és Korengedményes Nyugdíjasok Országos Egyesületének (KNOE) elnökével egyeztetett a Képviselői Irodaházban a szolgálati törvények módosításáról, az új életpályamodellről, valamint a szolgálati járandóságosok helyzetéről.

A rendvédelmi szakszervezetek vezetői tájékoztatták a képviselőt arról, hogy az érintett tárcák vezetői, bár leültek a tervezett változtatásokról egyeztetni, az inkább tájékoztató és nem egyeztetés volt, mert a szakszervezetek javaslatait egy-két kivétellel nem vették figyelembe. Kiderült az is, hogy a Kormány által a közvélemény által hangoztatott 30%-os bérfejlesztés is csak szépen csengő ígéret. Idén a rendőrök, tűzoltók, börtönőrök bértömegben kapnak 30%-os emelést, de ez csak a végrehajtó állománynál jelent 30%-os bérfejlesztést, a parancsnoki állománynál ez már csak 15-20%-os emelést jelent majd, miközben 10 éve még csak az inflációval sem emelték a béreiket. A beígért további 5-5% bérfejlesztésre pedig a tervezet semmilyen garanciát nem ad. Ráadásul a pótlékok megszüntetése és egy új bértábla bevezetése azt jelenti, hogy mindenkinek személyi bért kell majd megállapítani, bérkiegészítéssel, hogy a jelenlegihez képest senkinek ne csökkenjen a bére. Ennek viszont az lesz a következménye, hogy akinek eltérítették a bérét, 5-10 évig hiába emelkedik majd a rendészeti alap, az ő bérük mindaddig nem emelkedik majd, amíg a bértáblában meghatározott bérek el nem érik az eltérített béreket.

A Kormány ugyanakkor a bérfejlesztés mézesmadzagába csomagolva tovább csorbítja a rendvédelmi dolgozók, illetve a katonák állampolgári jogait.Többek között tiltani kívánják a magán mobiltelefon használatát a szolgálati helyeken, tilos lesz az internetes közösségi portálokon akár fotót, akár olyan írást feltenni, amelyből kiderülhet, hogy valaki rendőr, vagy épp tűzoltó, de a tervezet tiltaná azt is, hogy szakszervezetet lehessen létrehozni a nemzetbiztonsági szolgálatoknál. A képviselő és az érdekképviselők egyetértettek abban, hogy a Fidesz-kormányzat a korábbi módosításokkal és a jelenlegi tervezett változtatásokkal a rendszerváltás előtti állapothoz tér vissza. A 70-es 80-as években volt a fegyvereseknek olyan jogi szabályozása, amikor az volt a törvény, amit a parancsnokok mondtak. A jog nem védte a rendőröket, katonákat, tűzoltókat, börtönőröket, hanem kiszolgáltatottá tette, feleslegesen túlkorlátozva állampolgári jogaikat.

A tervezett változtatások a rendvédelmi szerveknél megszüntetné a közalkalmazotti státuszt, a jelenlegi közalkalmazottak vagy kormánytisztviselők, vagy a munkatörvénykönyv alá tartozó munkavállalók lesznek. A mai napig nem tisztázott, hogy a fegyveres szervek specialitásából adódó különleges elvárásokat jogszabályilag hogyan fogják majd a munkatörvénykönyve alapján például kötelezővé tenni.
Miközben a kormányzat mindenhol azt hangoztatja, hogy Magyarország jobban teljesít, a tárcák vezetői mégis mereven elzárkóznak attól, hogy olyan előterjesztést tegyenek a kormány elé, amely eltörölné a szolgálati járandóságosok 16%-os ,,büntetőadóját”.

Az egyeztetés végén Kónya Péter képviselő vállalta, hogy kihasználva a 8 havonta rá jutó interpellációs lehetőséget, az új szolgálati életpályamodellről, illetve a szolgálati járandóságosok helyzetéről a napokban be fogja nyújtani interpellációját. Megegyeztek abban is, hogy amint a kormány a Parlament elé terjeszti a törvénymódosításokat, újabb egyeztetést fognak tartani, és Kónya Péter független képviselőként a szakszervezetekkel egyeztetett javaslatokat nyújt be törvénymódosításként.

Budapest, 2015. február 20.

Kónya Péter
független országgyűlési képviselő
a Magyar Szolidaritás Mozgalom társadalmi elnöke
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kónya Péter: Állampolgári jogok néhány ,,ezüstért".
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector