Startlaphoz Csatlakozz!

A KSZSZ és az MKKSZ köszönet mond a Magyar Helsinki Bizottságnak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. július 18. szerda, 12:37
A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot a tisztességes eljáráshoz való jog megsértése miatt egy indoklás nélkül kirúgott kormánytisztviselő keresetére. A Bíróság kimondta, hogy az indokolás nélküli elbocsátás megfosztotta a panaszost a valódi jogorvoslat lehetőségétől, ezért nem vagyoni kártérítést ítélt meg részére.

   A kormánytisztviselőt a Magyar Helsinki Bizottság képviselte Strasbourgban.
 
      A strasbourgi bíróság egyhangú döntésében elfogadta a Magyar Helsinki Bizottság által felkarolt panaszos érveit, mely szerint indokolás hiányában értelmetlen a felmondás jogellenességének megállapítását kérni a magyar bíróságoktól, ugyanis érvek hiányában szinte lehetetlen sikeresen vitatni a felmondást. Az indokolás hiánya a valódi jogorvoslat lehetőségétől fosztja meg a munkavállalót, ami sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében biztosított „tisztességes eljáráshoz való jogot”, ezen belül a „bírósághoz fordulás jogát’”.
 
A 2010. évi választások után az egyik leggyorsabban elfogadott törvény a kormánytisztviselőkről szólt, amelyben lehetővé tették az indoklás nélküli felmentést. A statáriális gyorsasággal elfogadott törvényt abszurdnak tartotta a jogi és a munkaügyi szakma egyaránt. A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete minden lehetséges fórumon kezdeményezte az ún. „egyéni képviselői indítványként” előterjesztett törvényjavaslat elfogadásának megakadályozását. 2010. júliusában kérték az Alkotmánybíróság felülvizsgálatát. Az AB 2011. februárjában megsemmisítette az adott jogintézményt, de csak három és fél hónap múltával léptette hatályba.
 
   Az európai normákat súlyosan sértő törvény jogorvoslására két évre volt szükség. Isten malmai – ha lassan is, de – európai szinten őrölnek.
 
   Az eset is azt tanúsítja, hogy az egyéneknek és a munkavállalói érdekképviseleteknek nem szabad feladniuk az igaz ügyért folytatott küzdelmet. A szakszervezetek, a jogsegélyszolgálatok, a hazai és a nemzetközi szervezetek összefogásával mindig van lehetőség az igazságtételre.
 
 
   Megköszönjük a Magyar Helsinki Bizottságnak, hogy felvállalta a panaszos kormánytisztviselők strasbourgi képviseletét!
 
   Felkérjük mindazon érintett politikusokat, akik közreműködői voltak e törvény megalkotásának, hogy – a „jó állam” eszményébe vetett hit szellemében – a nyilvánosság előtt ismerjék el súlyos tévedésüket.  Legyenek kezdeményezői az érintettek morális és anyagi kárpótlásának megvalósításában.
 
 
Budapest, 2012. július 18.
 
 
 
            Dr. Agg Géza                                                                     Fehér József
           KSZSZ elnök                                                                     MKKSZ főtitkár
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A KSZSZ és az MKKSZ köszönet mond a Magyar Helsinki Bizottságnak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector