Startlaphoz Csatlakozz!

Megelégelték a BKK hatalmát

Az ombudsmanhoz fordul a BKV-s szakszervezet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. január 29. szerda, 09:16

 Megelégelte a BKV-nál uralkodó tehetetlenséget, a Budapesti Közlekedési Központ túl erejét az egyik szakszervezet, s az ombudsmanhoz fordult a cég igazgatótanácsának – szerintük – aránytalan összetétele miatt. A 7 tagú testületben ugyanis a megrendelőnek, a BKK-nak van többsége, 4:3 az arány. A BKV vezetése kisebbségben nem tudja érvényesíteni a munkavállalói jogokat. A szakszervezet a bizottsági arány megváltoztatását követeli.
 
Az alapvető jogok biztosától vár állásfoglalást a BKV egyik szakszervezete az igazgatóság aránytalan, a megrendelői szerepet betöltő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) többségét biztosító összetétel miatt. A 7 tagú grémiumban négy helyet kapott az erőszakosan eredményre, drasztikus bevételnövelésre törekvő BKK, míg a szolgáltatást biztosító, s elvileg a munkavállalói jogokat is képviselő BKV ennek megfelelőn csupán három küldöttet delegálhatott – írja közleményében a cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).  Gyakorlatilag az történik, amit a megrendelő, a BKK akar, többségi szavazattal mindent rá tudnak erőltetni a cégre, függetlenül attól, hogy az adott esetben jogszerűtlen, vállalhatatlan, és akár teljesíthetetlen is – érvel Nemes Gábor, az EKSZ elnöke. Így alakult ki az a helyzet is, amely a járművezetők háromszoros túlterheléséhez – sofőrök, pénztárosok és jegyellenőrök is egyben –, és a sorozatos büntetések miatt általános feszültséghez és rossz hangulathoz vezetett, de a buszjáratok átgondolatlan kiszervezése, s számos szakmailag vállalhatatlan, rendezetlen állapot is a BKK „egyeduralmával” magyarázható – sorolja az elnök.

Az aránytalanságot és az ebből következő tehetetlenséget a közlekedési cég vezetősége is többször elismerte az érdekvédőknek – igaz, nem hivatalosan, és nem is nyilvánosan –, de nem tehetnek semmit, mondják, ezt kényszerítette rájuk a tulajdonos, a Fővárosi Közgyűlés. 

A szakszervezetet felháborítja a tehetetlenség, s nem hajlandó beletörődni a hosszú távon vállalhatatlan helyzetbe, ezért Nemes az ombudsmantól kér segítséget. Ebben a felállásban ugyanis egyszerűen képtelenség a dolgozók érdekeit képviselni, és mostanra az is kiderült, hogy semmi esély arra, hogy végre egyértelmű szakmai utasítást, pontos leírást kapjanak a megrendelő által a dolgozókra zúdított plusz feladatokra – magyarázza az elnök.

A szakszervezet az igazgatóság összetételi arányának a megváltoztatását követeli, s ennek eléréséhez minden eszközt bevet, akár a tiltakozó akcióktól sem riad vissza. Egyelőre azonban megvárják az alapvető jogok biztosának az állásfoglalását – szögezi le az elnök.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az ombudsmanhoz fordul a BKV-s szakszervezet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector