Startlaphoz Csatlakozz!

Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet:

Németország Amerika után a legnépszerűbb bevándorlási célpont

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 21. szerda, 07:16

Németország a második legnépszerűbb bevándorlási célpont a fejlett ipari államok körében, csak az Egyesült Államok előzi meg - mutatta ki kedden ismertetett felmérésben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

    Az OECD 2012-es adatokon alapuló vizsgálata szerint Németország a hazájukból elköltözők minden korábbinál népszerűbb célországa, az OECD-tagállamok rangsorában a 2009-ben elfoglalt 8. helyről feltört a 2. helyre, megelőzve olyan hagyományos befogadó országokat, mint Kanada és Ausztrália.

    Az elemzésben az úgynevezett tartós bevándorlók körét vizsgálták, amelybe az új országban legkevesebb egy évet eltöltő személyek tartoznak, leszámítva a diákokat. 2012-ben 399 900 ilyen bevándorló érkezett Németországba, ami 38 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, és majdnem a kétszerese a gazdasági világválság előtti utolsó évben, 2007-ben regisztrált 232 800-nak. 

    Németország kiugró népszerűségét jelzi, hogy a rangsor harmadik helyén álló Nagy-Britanniába a németországinál több mint 100 ezerrel kevesebb, 282 600 tartós bevándorló érkezett, a negyedik helyen álló Spanyolországban pedig 275 ezer főt regisztráltak 2012-ben.

   „Minden túlzás nélkül beszélhetünk robbanásszerű növekedésről” - mondta Thomas Liebig, az OECD kutatója a tanulmány berlini bemutatóján, rámutatva, hogy 40 százalék körüli növekedés egy Németország méretű állam esetében rendkívülinek számít és eddig igen ritkán fordult elő. 

    „Németország az európai migrációs folyamatok egyik fő motorja” - tette hozzá a kutató, kiemelve, hogy minden harmadik tartós bevándorló az Európa Unió valamely tagállamából érkezik Németországba. Ennél nagyobb uniós arányt csak Svájcban és Ausztriában mértek.

    A Németországba irányuló vándormozgalmat az EU és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) térségén belüli letelepedési és munkavállalási szabadság kiteljesedésének folyamata - mindenekelőtt az EU-hoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárait sújtó munkavállalási korlátozások megszűnése -, valamint az euróövezeti pénzügyi, gazdasági válság elhúzódása és a német gazdaság fellendülése ösztönzi. Mindennek hatására a korábbinál többen kötöznek Németországba és tovább maradnak, és a korábbi bevándorlási hullámokhoz képest nagyobb az EU-ból származók aránya.

    Az uniós társországokból érkező bevándorlás élénkülése Németország hasznára válik. „Az EU-ból érkező bevándorlók, köztük a közép- és kelet-európaiak is képzettebbek és könnyebben elhelyezkednek a munkaerőpiacon, mint korábban” - emelte ki Thomas Liebig. 

    Az OECD adatai szerint az EU-ból érkezett tartós bevándorlók foglalkoztatottsági aránya a 2009-es 66 százalékról 69 százalékra emelkedett 2012-ig, már csak 5 százalékponttal marad el a német lakosság egészét jellemző 74 százalékos foglalkoztatottsági aránytól. A felsőfokú végzettségűek aránya pedig meghaladja a Németországban születettek körében regisztrált szintet, 34 százalékos, míg a németországi születésűek körében jóval alacsonyabb, 26 százalékos a diplomások aránya.

    A tanulmány szerint nemcsak Németországra, hanem a teljes OECD-térségre jellemző, hogy a bevándorlás kedvező hatást fejt ki a befogadó ország gazdaságára. A bevándorlóktól származó adó- és járulékbevétel meghaladja a bevándorlók által igénybe vett egészségügyi és szociális ellátás értékét, viszonylag magas képzettségük és alacsony átlagéletkoruk révén pedig hozzájárulnak az ország szellemi tőkéjének növekedéséhez, a munkavállaló népesség elöregedésének megfékezéséhez és a társadalom technológiai előrehaladásához.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Németország Amerika után a legnépszerűbb bevándorlási célpont .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector