Startlaphoz Csatlakozz!

Nem szűkül a cégvilág

Kétszer annyi új cég alakul, mint amennyit felszámolnak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 22. vasárnap, 14:36

A nagyszámú felszámolás ellenére nem szűkül a cégvilág, az elmúlt egy év során is több mint kétszer annyi cég kapott működési engedélyt Magyarországon, mint ahányat felszámoltak - mutat rá a feketelista.hu portál.

    Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott, tizennégy állami nyilvántartás adatait összevető adatbázis alapján készített  elemzésben ismertetik: az elmúlt 12 hónap során, 2013 júniusa és 2014 májusa között 33 563 új vállalkozás kezdte meg működését Magyarországon, ugyanebben az időszakban 14 683 vállalkozást számoltak fel. Az alakulók száma tehát 229 százaléka volt a felszámoltakénak.

    Hosszabb időszakot tekintve is hasonló az arány: az elmúlt öt évben összesen 211 750 új cég lépett be a piacra, több mint kétszer annyi, mint amennyi „rolóját” lehúzatták a felszámoló bíróságok. Az elmúlt fél évtizedben évente átlagosan 42 000 új cég alakult, az utóbbi két évben azonban lassult az ütem.

    Az utóbbi öt év alatt 88 585 céget iktattak ki a piacról felszámolási eljárással. Ennek az üteme is lassul: a legutóbbi 12 hónap adata az egy évvel korábbitól 21 százalékkal marad el.

    Ez a folyamat átírta az egyes országrészek, települések cégszerkezetét is - jegyezték meg.  Az elmúlt évben a közép-magyarországi régió tovább erősödött. Budapest és Pest megye körzetében egy év alatt 6075 céget számoltak fel ugyan, viszont az összes új vállalkozásnak több mint a felét (18 305) ebben a körzetben jegyezték be.  

    Az új cégalapítások száma egyébként minden megyében meghaladta a megszűntekét, Veszprém, valamint Komárom-Esztergom megyében például több mint háromszorosan. Veszprém megyében 224 céget töröltek felszámolással, eközben 734 újat alapítottak. Komárom-Esztergomban 259 felszámolt cég helyére 789 új vállalkozás lépett.

    A felszámoltak és újonnan alakult cégek száma közötti legkisebb különbséget Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye statisztikája mutatja, de ezekben a megyékben is 35, illetve 32 százalékkal többen kezdtek új vállalkozásba, mint ahányan „becsukták a boltot”.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kétszer annyi új cég alakul, mint amennyit felszámolnak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector