Startlaphoz Csatlakozz!

Egészségkárosodást okoz az állandó ülés

Az ülőmunka veszélyesebb lehet, mint a fizikai

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 06. vasárnap, 16:46

 Manapság sokon dolgoznak irodában, számítógép előtt, naponta akár 8 órát is ülve. Ez azonban több dolog miatt is ártalmas lehet szervezetünkre, nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is. Én is sok időt töltök a gép előtt ülve, ezért összegyűjtöttem pár hasznos tanácsot, hogyan lehet kibírni és egészségkárosodás nélkül megúszni az állandó ülést – írja hir6.hu.
 
   Gondoljunk csak bele, egy nap mennyi idő megy el ülve. Munkába menet és hazafele is ülünk az autóban, a buszon, de még a biciklin is, bár azért ott közben mozgunk, de otthon is ülve étkezünk, tévézünk, beszélgetünk, filmet nézünk, ülve nézzük át a leckét a gyerekekkel és még a munkába, iskolába is ülésre kényszerülünk. 

   Az emberek többségének sajnos nincs kellő információja a helyes ülésről, pedig komoly következményei lehetnek a nem megfelelő tartásnak. Aki naponta több órát ül, jó ha tudja, hogy az ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás. A helytelen üléskor majdnem kétszeresen terhelődnek a porckorongok az álláshoz képest, és valljuk be, legtöbbször nem egyenesen ülünk, hanem hol jobbra, hol balra dőlünk. Mindennek hatására alakulhat ki a porckorongsérv vagy a meszesedés.
 
   Ráadásul a helytelen tartás az izmokra és a szalagokra is rossz hatással van, amely szintén fájdalmat okozhat. A túlterhelés miatt a szövetek keringése és anyagcseréje is rossz lesz. Ha vállunk és a nyakunk folyamatosan előre esik, akkor gyakori esetben fordul elő fejfájás.
 
  Hogy még ijesztőbb adatokkal szolgáljunk: az állandó ülés és a mozgásszegény életmód sok egyéb más mellett a daganatok kockázatát is növeli – ezt a bélrák és az emlőrák esetében is kimutatták.
 
   Azt hiszem, ezek már elég ijesztő adatok voltak ahhoz, hogy most mindenki, aki a székében ülve olvassa a cikket, kihúzza magát egy időre. De nézzük hosszútávon, mit tehetünk még:
 
   - A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki munkája miatt egész nap ül, legalább óránként álljon fel és végezzen néhány aktív gyakorlatot. Ez például egy hosszú utazáskor is fontos, nemcsak a hétköznapokban.  A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a hat órát meghaladó munkaidővel rendelkező alkalmazottakat legalább egy 20 perces, egybefüggő szünet illeti meg, ezt pedig úgy osztja fel, ahogy akarja.
 
   - Székünk kiválasztása sem elhanyagolható, aminek olyannak kell lennie, hogy teljes mértékben megtámassza a gerincünket és a derekunkat is, de legjobb választás a fitt-ball labda, ami rákényszerít minket a helyes testtartásra, de az ellustult testnek ez hosszútávon megterhelő lehet.
 
   - Ha számítógéppel dolgozunk, akkor jól jöhet egy zselés csuklótámasz az egérhasználathoz, ami tehermentesíti a vállunkat és a csuklónkat.
 
   - Utolsó tanács, hogy soha ne tegyük keresztbe a lábunkat, mert az akár trombózishoz és visszérhez is vezethet. Húzzuk ki magunkat, üljünk egyenesen, lábunk pedig lehetőleg derékszöget zárjon be felsőtestünkkel.
 
  Egy kis odafigyeléssel nagy terheket vehetünk le szervezetünkről, ami hosszútávon hálás lesz ezért. Sétáljunk minél többet a friss levegőn, hétvégén mozogjunk együtt a barátokkal, családdal, szakadjunk ki a dolgos hétköznapok mókuskerekéből. Legyünk aktívak és maradjunk pozitív gondolkodásúak. Ehhez hasonló gondolatokat tartalmaz az itt találhatóeddig legjobb kisfilm a helyes testtartásról és a mozgásgazdag életmódról, igen elgondolkoztató.
 
Forrás: hir6.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az ülőmunka veszélyesebb lehet, mint a fizikai.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector