Startlaphoz Csatlakozz!

Egyetemeket és nemzeti parkokat is sújthat az agrárpénzek elvonása

Nem lesz igazságosabb, de ezrek kerülhetnek utcára

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 23. szerda, 18:07

 Egyetemeket és nemzeti parkokat is sújthat az agrárpénzek elvonása. Az intézkedés miatt több tízezer munkahely kerül veszélybe az egyik gazdaszervezet szerint – írja a Magyar Nemzet.

   Egyetemek és nemzeti parkok is támogatástól esnek el a területalapú mezőgazdasági támogatások átcsoportosításával Torba Tamás agrárközgazdász szerint. Magyarország élőben című műsorunkban kijelentette: az új rendszer nem lesz igazságosabb, viszont több ezer munkahely szűnhet meg, a kisgazdaságok ugyanis nem tudják majd alkalmazni a nagyüzemektől elbocsátottakat.
 
   Az agrárközgazdász szerint az sem felel meg a valóságnak, hogy az ágazatban extraprofit termelődött volna, de vitatja azt az érvet is, hogy a nagygazdálkodók kizárólag növénytermesztéssel foglalkoznak, állattartással nem. 


  „Azt a modellt rombolni, miszerint én ha befektetek egy gazdaságba, akkor az elvárható hasznot, ha bizonyos szintet elérek, akkor elveszik tőlem, az nem feltétlenül egy piacgazdaságnak az alapja. Ez az egyik probléma. A másik probléma, hogy a mezőgazdaságban nincsenek ilyen extra profitok, amelyekre a miniszter úr itt utalt. A mezőgazdaságban van egy olyan tényező, amit valószínűleg a miniszter úr is nagyon jól ismer, az időjárás. Az egyik évben egy növénytermesztő gazdaságnál jó a termés, a másik évben pedig rossz, mert teszem fel szárazság volt” – mondta a közgazdász Magyarország élőben című műsorunkban.
 
  Hátrányba kerülhetnek a magyar nagygazdaságok a területalapú EU-s pénzek átcsoportosítása miatt a külföldi versenytársakkal szemben – erről a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára beszélt az ATV-ben. Horváth Gábor azt mondta: a német, a francia, a cseh és a szlovák nagyüzemektől sem von el forrást az ottani kormány, de a magyar gazdaságoknak azonos árakon kell eladniuk termékeiket a világpiacon. A gazdaszervezet képviselője szerint az elvonások miatt csak a munkaerőn tudnak spórolni az érintett vállalatok, ezért több tízezer embert bocsáthatnak el.
 
   Mint ismert, a kormány a vártnál is több pénzt csoportosít át a nagybirtokoktól a kisgazdaságoknak a területalapú támogatásokból, 1200 hektár felett egyetlen fillért sem kapnak a gazdaságok. A nemzetgazdasági miniszter szerint még változhat a szabályozás. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége úgy számol, hogy az agrárpénzek elvonása miatt több tízezer dolgozó elbocsátása várható.
 
Forrás: Magyar Nemzet
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem lesz igazságosabb, de ezrek kerülhetnek utcára.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector