Startlaphoz Csatlakozz!

Amelkedik a szakképző intézményeknél beiratkozók száma

A legnépszerűbb szakmák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 01. hétfő, 13:30

Meredek emelkedésnek indult a szakképző intézményeknél beiratkozók száma a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után, érdemes mielőbb jelentkezni, egyes képzésekre ugyanis csak korlátozott számban tudnak tanulókat felvenni – hívta fel a figyelmet a közelmúltban közleményben Virág Gergő, a Klebelsberg Kunó Szakközépiskolát fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. A szakmunkásképzésről, a népszerű szakmákról, a kétkezi munka becsületéről beszélgettünk az elnökkel – írja a munkajog.hu.

Mi a különbség a szakiskola, a szakközépiskola és a szakmunkásképző között?
 
   A mai megnevezés: szakiskola (korábban szakmunkásképző). A szakiskola 3 éves, 8. osztály befejezését követően kezdhető meg, és a befejezéskor szakmai vizsgát tesz a tanuló, amely után OKJ-s szakmája lesz, de érettségije nem.
 
   A szakközépiskola 4 vagy 5 éves lehet és érettségivel zárul, de szakmát nem ad. Ez után az iskolatípus után lehetőség van 1 vagy 2 év alatt OKJ-s szakmai végzettséget elvégezni, vagy továbbtanulni a felsőoktatásban.
 

   Tehát természetesen van szakmunkás-képző, bár ezt a kifejezést már nem használjuk, helyette lépett be a modernebb „szakiskola” kifejezés. A szakközépiskola neve és fogalomköre viszonylag változatlan maradt. A képzések egységesen az OKJ alá vannak besorolva, bármilyen formában szerzi meg a végzettségét a tanuló, a kimenet teljesen egyenértékű lesz – akár szakiskolában, szakközépiskolában, vagy tanfolyami rendszerű felnőttképzésben tanul.
 

Melyek ma a legnépszerűbb szakmák?
 
   Zömmel azok, amelyek „kézzelfoghatóak”, amelyeket a munkaerő-piac is komoly kereseti és karrier-lehetőséggel visszaigazol. Egyre kevésbé választják a fiatalok a homályos jövőképű, nehezen aprópénzre váltható képzéseket, illetve azokat a területeket, ahol érezhetően nincs számottevő perspektíva, nehéz az elhelyezkedés vagy alacsonyak a bérek.
 
   Ebben szerepet játszik, hogy az állam már nem támogat mindenféle szakképzést, még az első szakma megszerzése esetén sem, hanem a hiányszakmákat helyezi előtérbe, ezekre lehet ösztöndíjat is kapni. De az iskolák is tűrt-támogatott-tiltott szakmák kereteiben gondolkodnak, ahol a tiltott azt jelenti, hogy az adott képzésre „normatívát” – aktuális nevén átlagbér alapú támogatást – egyáltalán nem lehet igényelni. Illetve léteznek korlátozott keretszámú képzések is, ez területi szinten, a helyileg illetékes MFKB-k (Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságok ) döntései alapján dől el.
 
  A népszerűségi listán a szolgáltatásban dolgozók mintha vegyülnének a klasszikus „munkás”szakmákkal, a gyógymasszőr a karosszéria lakatossal, a forgácsoló a műkörmössel…
 
  Képzésben legalábbis igen. A legnépszerűbb szakmák jelenleg a gépiparban a hegesztő, CNC-forgácsoló, CAD-CAM informatikus, PLC programozó, a szépségiparban a fodrász, kozmetikus, kutyakozmetikus, műkörmös, az egészségügyben az ápoló, a gyógymasszőr, a vendéglátásban a szakács, pincér, cukrász, az informatikában a rendszergazda és a programozó.
 
   Népszerűek még az autóipari szakmák, autószerelő, autóvillamossági szerelő, karosszéria-lakatos, fényező. Reneszánszát éli a bútorasztalos szakma is, az építőipari területről még a villanyszerelő képzés emelhető ki a jelentkezők számát tekintve. Az elektronika területén hangsúlyos az elektronikai műszerész, a mobiltelefon szerelő, számítógép-szerelő szakterületek népszerűsége, és a vagyonvédelmi rendszer-szerelő szakképzés. Az sem mellékes, hogy a legtöbben már szaknyelvi képzéssel összekötött felkészítést igényelnek és kapnak, mert a kedvező fizetési lehetőségek miatt jelentős arányban gondolkodnak a tanulók külföldi munkavégzésben.
 

Ma kit nevezhetünk munkásnak Magyarországon?
 
  Azt gondolom, már a „munkás” mint szó, kifejezés is szinte zavarba ejtő napjainkban, valóban annyira nem használjuk. Talán nem trendi most ez a kifejezés, és sokak számára nem divatos maga az életforma sem. Az a legfőbb probléma, hogy a kétkezi munkás társadalmi megbecsültsége még mindig nem éri el a diplomás emberét, jóllehet a munkaerő-piac és a kereseti lehetőségek már réges-rég alátámasztják a szakmunka tanulásának létjogosultságát.
 
   Nem egyszer a szorgalmas fiatal munkás néhány év alatt el tud költözni otthonról, önálló egzisztenciát képes teremteni, nem ritkán autót, lakást, esetleg házat tud vásárolni a keresetéből, míg „tucatdiplomás”, vele egykorú társa még egy albérletet sem tud egyedül fenntartani.
 
Lesz-e a valaha a kétkezi munkának újra becsülete?
 
   Nyugati szomszédunknál, Ausztriában a metallerek – a fémipari szakmunkások külön társadalmi kasztja ez – a mai napig a legmagasabb nyugdíjat kapják, ami sokszor politikai viták forrása is. Mi ettől a fajta megbecsüléstől még messze vagyunk, noha a fejlődés folyamatos. A fiatalok fejében már elindult a változás, talán nem kell sok idő hozzá, hogy a munkának újra becsülete legyen, büszkeség legyen a dolgos, kérges tenyér, és egy ezermester a háznál a mondás szerint többet érjen három diplománál.
 
Olykor be kell koszolni a kezünket…
 
  Mert ezt a típusú munkát, amíg világ a világ, valakinek el kell végeznie, akkor is, ha mindig lesz olyan réteg, aki inkább megfizeti, minthogy bekoszolja a kezét. Olyan ez, mint a mezőgazdaság: be kell látni, hogy mindig szükségünk lesz olyan emberre, aki felszántja és beveti a földet, neveli, levágja a jószágot, akkor is, ha nekünk nem fűlne hozzá a fogunk. Meg kell tehát becsülnünk az értünk dolgozó embereket, tudomásul kell venni a munkájuk értékét. Talán ebbe az irányba haladva sok egyéb társadalmi feszültséget, problémát is legyőzhetünk.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A legnépszerűbb szakmák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector