Startlaphoz Csatlakozz!

Az inaktívak és az eltartottak aránya is csökkent a 60 éven felüliek körében

Aktivizálódnak az idősek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 19. vasárnap, 11:00

Miközben egyre több az idős ember, az inaktívak és az eltartottak aránya is csökkent a 60 éven felüliek körében az utóbbi évtizedekben: 2011-ben 170 ezren dolgoztak hatvanon túl, és míg 1990-ben az időskorúak között 7-9 százalék volt az eltartottak az aránya, addig 2001-ben már csak 2-3, 2011-ben pedig mindössze 0,7 százalék – összegezte friss tanulmányában a KSH. Magyarországon ugyanakkor jelenleg a nyugdíj a legstabilabb jövedelem, rendszeressége és kiszámíthatósága miatt az idősebb korosztályt kevésbé érintik a fiatalabbakat sújtó nehézségek. Míg a 65 év felettieknek mindössze a 4,4 százaléka él jövedelmi szegénységben, addig az ennél fiatalabbak körében ez az arány 16,1 százalék – írja a Világgazdaság.

   Amióta népszámlálást végeznek Magyarországon, folyamatosan emelkedett a 60 év felettiek népességen belüli aránya. Míg 1870-ben a lakosság csupán huszada, addig a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor már csaknem negyede számított idősnek. Ez azt jelenti, hogy 2 millió 331 ezer ember töltötte már be a 60. születésnapját – mutatják azok az adatok, amelyeket Az időskorúak jellemzői című friss kiadványában közölt a KSH.
 
   Ehhez képest az utóbbi években mind az eltartottak, mind pedig az inaktívak aránya is mérséklődött az idősek körében. Míg 1990-ben az időskorú népesség minden korcsoportjában 7–9 százalék volt az eltartottak az aránya, addig 2001-ben már csak 2-3 százalék körül mozgott ez az érték, 2011-ben pedig mindössze 0,7 százalék volt.

   Az inaktív keresők aránya az időskorúak között 2001 óta összességében 3 százalékponttal csökkent. Alapvetően a 60–64, illetve a 65–69 évesek között csökkent az inaktívak aránya. 2011-ben közel 180 ezren számítottak a 60 év felettiek közül gazdaságilag aktívnak. A 60 éveseknek még több mint negyede, de a 61 éveseknek is az ötöde, a náluk idősebb korcsoportoknak viszont már jóval kisebb hányada tartozott a ebbe a körbe. 2011-ben tehát a 60–61 éveseknek még viszonylag jelentős hányada volt jelen a munkaerőpiacon elsősorban aktív keresőként, másodsorban pedig nyugdíj mellett dolgozóként.

  2011-ben a mintegy 4 millió foglalkoztatott 4,3 százaléka, 170 ezer ember töltötte már be a hatvanat. Ezt az országos arányt csupán Budapest és Csongrád megye haladta meg. A skála másik végén Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye állt. Általában az ország középső és déli területeire az időskorúak magasabb, az északkeleti területekre pedig alacsonyabb foglalkoztatása jellemző, miként általában a többi korosztály esetében is.

  Az időskorúak nagy többsége, mintegy 2 millió 152 ezer ember ugyanakkor gazdaságilag inaktívak volt 2011-ben. Gazdasági aktivitás tekintetében, mint arra a tanulmány készítői rámutatnak, az időskorúak csoportja a legkevésbé sem homogén. Határozottan elkülönülnek a 2011-ben 60–61 évesek, akiknek többsége saját jogú öregségi nyugdíjas, de egy jelentős részük még jelen van a munkaerőpiacon. A rokkantsági nyugdíjasok részesedése, továbbá az eltartottak és az egyéb inaktív keresők aránya is ebben a két évjáratban a legjellemzőbb. Egy további határozottan elkülönülő csoportot alkotnak a 80 év felettiek, ahol ugyan a saját jogú nyugdíjasok aránya a legmagasabb, de a hozzátartozói jogon nyugellátásban részesülők aránya is jelentős.

   A KSH a közelmúltban egy másik tanulmányt is készített, amiből az is kiderül: Magyarországon jelenleg a nyugdíj a legstabilabb jövedelem, rendszeressége és kiszámíthatósága miatt az idősebb korosztályt kevésbé érintik a fiatalabbakat sújtó nehézségek. Az Idősek Világnapja alkalmából megjelentetett összegzésben a KSH megállapítását egyebek mellett arra alapozza, hogy míg a 65 év felettieknek mindössze a 4,4 százaléka él jövedelmi szegénységben, addig az ennél fiatalabbak körében ez az arány 16,1 százalék. A jövedelmi különbségek is mérsékeltebbek a nyugdíjasoknál: az alsó és felső jövedelmi ötöd közötti eltérés itt 2,8-szeres, szemben az aktívaknál mért 4,5-szeres szorzóval. Orbán Viktorminiszterelnök az Idősügyi Tanács alakuló ülésén a kormány legfontosabb feladatai közé sorolta a nyugdíjak értékének megőrzését.
 
Forrás: Világgazdaság Online

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Aktivizálódnak az idősek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector