Startlaphoz Csatlakozz!

A szakszervezet nem elégedett a jelenlegi helyzettel

Mit tesznek a tűzoltók kiégése ellen?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 31. péntek, 15:02

Az OKF szerint erősödött az állomány pszichológiai ellátása, a szakszervezet nem elégedett a jelenlegi helyzettel – írja a langlovagok.hu.

   Idén márciusban került nyilvánosságra az a jelentés, amely szerint a tűzoltóknál rendkívüli módon megemelkedett a szorongás, barátságtalanság, depresszióra hajló hangulat, gátlásosság, impulzivitás, pánikhajlam és a reményvesztettség szintje, ami gyenge teljesítménnyel párosul. Mintegy 1100 időszakos pszichikai vizsgálat alapján a katasztrófavédelemnél azt a következtetést vonták le, hogy a tűzoltóknál a burnout szindróma, azaz a kiégés tünetei tapasztalhatók.
 
   A kiszivárgott jelentés szerint a tűzoltók a munkavégzésük során állandó fenyegetettségben érzik magukat a katonai büntetőeljárás hatálya alá tartozás, így cselekedeteik szigorúbb szankcionálásának kilátása miatt. Sokan hiányolják a vezetői eszköztárból a beosztotti állományra szánt kellő időt, odafigyelést, érdeklődést, valamint az elismerést, és a motiválást is. Az ellenőrzések magas száma teljesítménycsökkentő és hangulatromboló hatású számukra.
 
Azonnali beavatkozás sürgettek
 
  A katasztrófavédelemnél a szakemberek azonnali beavatkozást sürgettek. Az állomány pszichés egészségének megőrzése céljából javasolták a motiválást, az információk áramlásának javítását, az adminisztráció ésszerűsítését, egyértelmű és elérhető célok kitűzését, az elvárások egyértelmű megfogalmazását. Nem maradhat el a konfliktusok kezelése, illetőleg felvállalása az állomány érdekében, a feladatkörök és hatáskörök egyértelmű elhatárolása, definiálása szakterületenként, valamint az, hogy az állományt megerősítsék abban, a vezető őértük és nem ellenük munkálkodik.
 
   A tűzoltók továbbra is mindennapi fenyegetettségben érzik magukat, miközben hiányzik az erkölcsi, szakmai és anyagi megbecsültség - közölte a Lánglovagok.hu érdeklődésére Antalfi Zsolt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ)  alelnöke. Ameddig olyan eset megtörténhet, mint Veszprém megyében, ahol megnehezítik azt, hogy a tűzoltók az érdekvédelmi szervezeteknek beszéljenek a problémáikról, vagy mint a mohácsi tűzoltóságon, ahol azért indultfegyelmi eljárás egy tűzoltó ellen, mert a megyei igazgatóság ellenőrzése során a szerelési feladathoz nem vett fel mászóövet, addig nem gondolom, hogy minden rendben - jelentette ki a HTFSZ alelnöke.
 
Újabb egészségügyi központok
 
   A katasztrófavédelem állományában dolgozók fizikai és mentális egészségi állapotának megőrzése érdekében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) 2012-ben területi egészségügyi, pszichológiai és munkabiztonsági központokat (TEPMEK) hozott létre - közölte Hajdu Márton, az OKF szóvivője. Jelenleg országosan nyolc TEPMEK gondoskodik az állomány egészségének ellátásáról, annak magas szinten tartásáról. A közeljövőben újabb, az orvosi és a pszichológiai ellátásnak helyet adó központok átadása várható, és még további központok megnyitását is tervezi a szervezet.
 
  Hajdu Márton elmondása szerint az új központok megnyitásával csökken az egy központra jutó létszám, így több idő jut a pszichológusoknak az állomány mentális egészségét erősítő tevékenységére. A katasztrófavédelem dolgozói számára tartott pszichológiai tájékoztató előadások, tanácsadások, coaching foglalkozások, autogén és egyéb pszichológiai tréningek száma is folyamatosan emelkedik.
 
Fontos a felkészült parancsnoki állomány
 
  A beavatkozók stabil pszichés állapotának másik alapja a felkészült parancsnoki állomány, amelynek tagjai a vezetői gondoskodás keretében az állomány tagjait folyamatosan monitorozzák pszichés szempontból is - folytatta a szóvivő. A parancsnoki állomány ilyen irányú képzését az OKF folyamatosan végzi. A katasztrófavédelem vezetői állománya számára a BM Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság (BM OKTF) is tart tréningeket, ezek célja a vezetői képességek és készségek erősítése. A BM OKTF-en zajlanak a mestervezetői kurzusok, ezeken a magasabb beosztást betöltőket készítik fel. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban pedig a próbaidős tiszti állomány vesz részt olyan tréningeken, amelyek a stressz kezelésében segítik őket.
 
  A felkészítéseknek köszönhetően a vezetői gondoskodás hangsúlyos része az állomány mentális állapotára való odafigyelés, ennek köszönhetően erősödött az állomány pszichológiai ellátása.
 
   A szóvivő arról is beszámolt, hogy megnőtt azon tűzoltók száma, akiket pszichológushoz irányított a parancsnoka, megelőzve azt, hogy később esetleg súlyosabb pszichés problémák alakuljanak ki: még időben olyan hatékony feszültségoldó, feszültségleküzdő stratégiákat tanulhatnak, amellyel elejét lehet venni kiégésnek, illetve egyéb pszichés panaszok kialakulásának. Érezhető mindemellett az állomány fokozottabb érdeklődése is a különböző pszichológiai szolgáltatások iránt.
 
  Hajdu Márton azt is elmondta, hogy elkészült és a napokban megjelent a vezetői állomány parancsnoki munkáját segítő Katasztrófavédelmi Vezetői Kézikönyv, amely sok más mellett a pszichés támogató és monitoring szerepük betöltésében is segíti a vezetőket.
 
Elégedett újoncok
 
  Az OKF felmérte azt, hogy a parancsnokok mennyire elégedettek a modulrendszerű képzésben végzett állománnyal, illetve az állomány munkahelyi elégedettségét is vizsgálta a főigazgatóság. Hajdu Márton ismertetése szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kiképzett tűzoltók könnyen beilleszkednek új munkahelyi környezetükbe, elégedettek az ott tapasztaltakkal és a parancsnokaik is jónak ítélik a felkészültségüket és a feladatokhoz való hozzáállásukat.
 
  A jövőben a fenti lehetőségek további szélesítésével kívánják erősíteni az állomány pszichés állapotát, mentális terhelhetőségét - közölte az OKF szóvivője.
 
Forrás: Lánglovagok.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mit tesznek a tűzoltók kiégése ellen?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector