Startlaphoz Csatlakozz!

A kormány harcot hirdetett a bürokrácia ellen?

Agg Géza: 200 ezer ember elbocsátása elképzelhetetlen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 20. csütörtök, 11:30

 Dr. Agg Gézával, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnökével a közszolgálati leépítésekről szóló hírekről beszélgetett a műsorvezető a Klubrádió műsorában október 29–én.

-A kormány harcot hirdetett a bürokrácia ellen, mert a bürokrácia túl magas és mindezt az adófizetőknek kell megfizetni, persze ez megint az a kategória, hogy mihez képest. Egészen magas számok repkednek a kormányzati kommunikációban, de hogyha visszafejtjük a 20-30 %-os leépítést, az akár 200 ezer közszolgát is jelenthet. Pontos számokat nem ismerünk. Dr. Agg Géza, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnöke a mai vendégünk, ő van a vonalban. 20 – 30 %-os leépítésről, illetve mint lehetőségről beszélnek. Ez egy olyan nagymérvű, annyi embert érintő leépítést jelent, hogy ebből feltételezhető, hogy valami egyeztetésnek kellett lennie a Kormányzat és Önök között. Van-e ilyen, tárgyalnak róla?
- Hivatalosan még semmit nem tudunk, csak a különböző hírportálokból, álhírekből vannak információink. Ez a 200 ezer fő irreálisan magas szám. Magyarországon elképzelhetetlen. Ez a hír a „jereváni rádió színesei” közé való, úgy gondolom. Három statisztikai érvet szeretnék felsorolni ennek az irrealitását illetően. Ma a költségvetési, központi igazgatási, helyi igazgatási illetve a közszférában 680 ezer fő dolgozik. Ebből 200 ezer ember elbocsátása – úgy gondolom – mindenki számára elképzelhetetlen. Csak ha azt nézzük meg, hogy hányan dolgoznak ma a közszférában és ezt összehasonlítjuk a 13 évvel ezelőtti adattal, akkor azt láthatjuk, hogy körülbelül 100 ezer emberrel kevesebb látja el most ezt a feladatot. Én szeretem a különböző országok statisztikai adatait összehasonlítani a miénkkel. Amíg az OECD adatai (a fejlett államok hitelesített adatai) szerint az összes dolgozóhoz képest a közszférában dolgozók aránya 24 %, addig Magyarországon ez 22 %. Egyébként hivatalos információkat még nem kaptunk az elbocsátások számára vonatkozóan, tehát egyelőre várjuk az OKÉT (Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács) és más fórumok összehívását ezzel összefüggésben.

-Mégis, ha a 20 %-os létszámleépítést nézzük, mint kormányzati  szándékot,  - és ez elhangzott - ez a szám akkor is magas, hiszen 130 – 140 ezer embert is érinthet. Ha úgy nézzük, ez a szám is irreális.
-Igen, ez is irreális az előbb elmondott OECD adatokhoz képest és a statisztikai adatokból az is látszik, a fejlett országokban számos feladat már nem a költségvetésből van ellátva, ami nálunk még mindig a költségvetésből fizetendő és azok a dolgozók látják el. A másik többlet feladat, ami még nálunk jelentkezik, az elmúlt 4 évben 500 új törvény jelent meg, minden igazgatási szerv át lett szervezve, ami többletmunkával jár. Hogy ennek az állása már milyen szinten van és hogy még létszámot is lehet-e csökkenteni, azt én nem látom. Amit Lázár János úr mondott az Államreform 2. program bejelentésekor: egyszerűbb ügyintézés, kisebb bürokrácia és a feladatok áttekintése, amit majd követhet létszámcsökkentés is. Várjuk az OKÉT összehívását, aminek múlt szerdán volt ülése a 2015. évi bér és létszámokról, ahol az hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős  államtitkára szájából, hogy központilag tervezett közszférás létszámcsökkentés nincs a költségvetésben tervezve.
Egyébként Lázár János úrnak írt gratuláló levelünkre egy nagyon kulturált választ kaptunk, azt kérte, hogy az önkormányzati választásokig halasszuk el a tárgyalásokat és azzal a javaslattal élt, hogy az ősz folyamán bátran keressük a párbeszéd folytatásának lehetőségeit. Mi bátran várjuk a párbeszéd lehetőségeit.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Agg Géza: 200 ezer ember elbocsátása elképzelhetetlen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector