Startlaphoz Csatlakozz!

A nőtlenségi adótól a mobiladótornyok megsarcolásáig

Segély helyett adó: márciusban derül ki, kinek nem marad ennivalóra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 22. hétfő, 09:40

Januártól szabad kezet kapnak, és települési adót vethetnek ki a polgármesterek, akik már hetekkel ezelőtt el is kezdték az ötletelést a nőtlenségi adótól a mobiladótornyok megsarcolásáig. Nem feltétlenül jószántukból teszik ezt, inkább rákényszerülnek – írja a vs.hu

 A kormányok ugyanis az elmúlt években zsákutcába lavírozták a településeket. Az állam először elvonta a helyben befizetett adókat és illetékeket, utána megnyirbálta a támogatásokat, most pedig azt mondja, ahol pénzre van szükség, oldják meg egy új adóval. A legkritikusabb helyzetbe az amúgy is legszegényebb települések vezetői kerülhetnek: éppen azokat kellene megadóztatniuk, akik maguk is támogatásra szorulnak.Kétféleképpen tud bekerülni a hírekbe az ország legelmaradottabb térségéhez tartozó bodrogközi falu, Tiszakarád. Jó esetben focistáinak köszönhetően, akik a megyei másodosztályban egészen tűrhetően rúgják a bőrt. Rossz esetben viszont a bűnügyi rovatot tölti meg a 2600 lelkes község. Garázdaságverekedő nőkláncfűrésszel önbíráskodók - csak néhány az elmúlt hónapok terméséből.
 
   De az is megesett, hogy a rendőrök körözött Lamborghinire akadtak. Na nem a sportautóra, hanem csak egy használt traktorra, ám ott az nagy érték. Más vagyon nem is igen adódik, csak ami elengedhetetlen a gazdálkodáshoz. Vontatók, lassú járművek, amelyeknek az üzembentartói a napokban elfogadott új törvény alapján januártól már adóalanyok lehetnek.
 
  Nem véletlenül vizslatták ezekben a hetekben szerte az országban az önkormányzati vezetők, melyik portán milyen járművek, garázsok, sufnik húzódnak meg, hol bővítették a tetőteret, kinél alszanak meg nem helybéli albérlők, mennyi föld van a határban, mennyi autó megy át a patak feletti hídon, vagy milyen magas a víztorony. Megannyi objektum, amelyre januártól települési adót lehet kivetni.
 
  Fel sem merült, hogy új adót vezessünk be, a lakosság teherbíró képessége ezt nem teszi lehetővé!”
 
  Tiszakarád polgármestere, Karászi Zoltán ezzel hárította a VS.hu kérdését, hogy milyen bevételekre számíthat a falu, miután bővül azoknak az adótárgyaknak a köre, amelyek után közterhet lehet kiróni a helybéliekre. Az iparűzési adó már így is maximális szinten van, kommunális adót is szednek, ám a behajtási arány idén még az elmúlt években tapasztaltaknál is rosszabb volt.
 
   A 2600 emberből eddig 400-an az állam által finanszírozott rendszeres szociális segélyen éltek. Ehhez persze még az önkormányzatnak is hozzá kellett járulnia lakhatási, temetési és egyéb alkalmi támogatásokkal, ami el is vitte a település büdzséjének egyharmadát.
 
  Januártól azonban megszűnik a rendszeres szociális segély, és bár a járási hivatalok ezentúl is állami forrásból folyósítják a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat vagy a beteg gyermekeket nevelők ellátását, ez már egy szűkebb keret lesz. A kormány ugyanis azzal számol, hogy jövőre az eddigieknél is többen vesznek részt a közfoglalkoztatási programokban, a további támogatási igényeket pedig az önkormányzatok elégíthetik majd ki. A kormány útmutatást is ad az önkormányzatoknak, hogy a rendeletben megállapított települési támogatásokra elsősorban az iparűzési adóbevételeket használják fel. Ahol ez nem haladja meg az egy főre jutó évi 22 ezer forintot, ott az állam kiegészítő pénzt ad.
 
   Nem mintha az önkormányzatoknak eddig nem lett volna mire költeniük azt a pénzt, amelyet az a néhány helybéli, aki vállalkozásra adta a fejét, iparűzési adóként beadott a közösbe. Az állam azonban ezt a körülményt sem hagyta figyelmen kívül: az újonnan lehetővé tett települési adónak köszönhetően a települések további bevételekre tehetnek szert.
 
Éppen az tudna adót behajtani, akinek nincs rá szüksége
 
  A kényszerű ötletelés tehát már november utolsó napjaiban beindult, és a poénból bedobott nőtlenségi adótól kezdve a már eddig is létező építmény- és kommunális adók kiterjesztésén keresztül egészen a víz- és mobiladótornyok megadóztatásáig igen találékonynak bizonyultak a képviselő-testületek. Pedig nem volt könnyű dolguk - állította a PriceWaterhouseCoopers adótanácsadó igazgatója a VS.hu-nak.
 
   Laki Gábor szerint kevés olyan potenciális adótárgy van, amely befér a törvény adta keretek közé. Ilyen lehet egyes esetekben az út- vagy közműfejlesztésre kivetett eseti adó, vagy azoknak a járműveknek a köre, amelyek nem tartoznak a gépjárműadó hatálya alá, vagyis például a vontatók és lassú (mezőgazdasági) járművek. Feltéve, hogy ebben az esetben üzembentartóként vállalkozó is lehet adóalany. Az adótanácsadó arra számít, hogy ezekről az önkormányzati rendeletekről még óriási viták lesznek, ha közvetetten a vállalkozókat is meg akarják adóztatni. A döntő szót a kormányhivatalok és a bíróságok mondják majd ki törvényességi eljárás keretében.
 
  A települési adó mértékét a törvény nem korlátozza, tehát csak az önkormányzat mohóságán vagy politikai félelmein múlik, mennyit vállal be. A probléma azonban éppen az, hogy ahol a lehetséges adóalanyoknak nem okozna túl nagy megrázkódtatást évi néhány ezer forintos többletköltség, ott nincs szükség további adóbevételre. Győrött például - az Audinak köszönhetően - csak a turistákon hajtanak be több pénzt jövőre. Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András elégedetten jelentette be, hogy annyi az iparűzésiadó-bevétel, hogy még a telekadót is kivezetik, a lakosokat pedig már eddig sem sarcolták meg. Az osztrák határ mentén fekvő, nyaranta több száz idénymunkásnak szállást adó Jánossormorja képviselő-testülete pedig ugyancsak úgy ítélte meg, hogy nem kell adót emelniük.
 
  Az ország eldugottabb szegleteiben viszont nem tudnak ilyen nagyvonalúak lenni a képviselők, még akkor sem, ha kormánypártiakról van szó. Kaposvárott jövőre 36 millió forinttal több bevételt várnak az építmény-, a telek- és a magánszemélyek kommunális adójának az emelésétől, és arról is döntöttek, felmérik, milyen lehetőségek nyílnak az új települési adó kivetésére. Baján az ellenzéki Jobbik és a civilek is keményen ostorozták a fideszes többséget, hogy januártól legalább 50 százalékkal, egyes tételeknél viszont kétharmaddal nő a magánszemélyek kommunális adója.

   A keleti és déli végeken pedig már éltek is az új adó kivetésével.Mindszenten aranykoronánként 150 forintos földadóról, valamint a gépjárműadó kiterjesztéséről döntött a képviselő-testület a mezőgazdasági vontatókra és a lassú járművekre. Zsombón a 20-30 méter magas építményekre vetnek ki évente 1 millió 250 ezer forint közterhet. A településen egy víztorony és három telefontorony van. Mezőtúron és Hajdúnánáson is földadót vezetnek be.
 
   A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő arra számít, hogy a települési adó felfutásának éve az idő rövidsége miatt inkább 2016 lesz. Mint a VS.hu-nak elmondta, a települések addig tájékozódhatnak, milyen lehetőségeik vannak, de a legtöbb önkormányzatnak valójában egyáltalán nincs mozgástere, miután a települések mindössze egytizedénél van lehetőség érdemi saját bevételre.
 
Márciusra bombát jósolnak
 
  Az elmúlt években ugyanis egyre zsugorodott az önkormányzatok forrása. A személyi jövedelemadó helyben maradó részét már 2010-re megcsapolta a kormány, mára pedig már egyáltalán nem épülhet-szépülhet a településünk abból az adóból, amelyet a bérünk után dobunk be a közösbe. Ugyanez igaz az illetékbevételekre, és már a gépjárműadónak is csak 40 százalékával gazdálkodhat az önkormányzat.
 
   Eközben viszont folyamatosan nő a helyi adók aránya. Ezen belül változatlanul az iparűzési adó viszi a prímet, ami annak is köszönhető, hogy tavaly már valamelyest magára talált a gazdaság. Mindez összességében azt jelenti, hogy az állam erőteljes visszavonulót fújt az önkormányzatok finanszírozásából. Igaz, párhuzamosan számos feladatkört is elvett az iskolák és kórházak fenntartásától az építésügyig.Azzal még nem is lenne probléma, hogy az önkormányzatok nagyobb önállóságot élveznek, csakhogy a kiegyenlítő mechanizmusok a jelek szerint egyáltalán nem működnek. Miután jövőre éppen azok a települések kényszerülnének új adók kivetésére, amelyeknek a segélyekre sincs elég pénzük, míg a gazdagabb települések lakói egy fillér helyi adó fizetése nélkül ússzák meg a közteherviselést, ezért borítékolható, hogy az egyenlőtlenségek tovább nőnek a következő években.
 
   A szakértők március elejére jósolják az első olyan eseteket, amikor a megszokott támogatások már nem jutnak el a rászorulókhoz, és így a segélyezésből apránként kieső százezrek közül többeknek már a betevő falatra sem jut. Az eddigi szociális segélyeket ugyanis február végéig még folyósítják, március elejétől viszont már az új önkormányzati rendeletek alapján történik a kifizetés. Az emberek akkor szembesülnek azzal, hogy az önkormányzatnak nincs elég saját bevétele ahhoz, hogy a borítékba továbbra is a szokásos összeg kerüljön.
 
Forrás: vs.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Segély helyett adó: márciusban derül ki, kinek nem marad ennivalóra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector