Startlaphoz Csatlakozz!

50 napra más megyébe helyezhetik át őket

Nem baj, ha napi három órát utaznak a gyerekes kormánytisztviselők

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 10. kedd, 13:23

 A családbarát Orbán-kormány meglepő törvényjavaslattal állt elő: április elsejétől lazítanák az áthelyezés szabályait a kormánytisztviselők esetében. Egy szülőnek, akinek tíz éves kor fölötti a gyereke, el kell fogadnia, hogy akár három órát is kell utaznia a munkahelyére oda-vissza naponta. A megyei hivatalokban ahhoz sem kell a hivatalnok belegyezése, hogy egy évben legfeljebb 50 napra más megyébe helyezzék át – tudta meg a HVG.

   Egy településen belül akkor lehet áthelyezni egy kormánytisztviselőt a belegyezése nélkül, „ha az új munkahely és a lakóhely között – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje naponta a három órát, tíz éven aluli gyermeket nevelő kormánytisztviselő esetében a két órát nem haladja meg”– ez szerepel a Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott új törvényjavaslatban. A jelenlegi szabályozás két, illetve másfél órás távolságot enged meg. Az indoklás „gyakorlatban felmerült munkaszervezési kérdésekre” hivatkozik, és arra, hogy manapság napi egy-egy óra utazás se Budapesten belül, se vidéken nem ritka. Emellett a szaktárca szerint a módosítás „munkahelymegtartó erővel bírhat”, bár ezt nem magyarázza meg.
 
   A megyei kormányhivatalokban ahhoz se kell a jövőben a hivatalnok beleegyezése, hogy egy másik hatósághoz rendeljék ki, ha az „feladatát más módon nem tudja hatékonyan ellátni”. Ez történhet úgy, hogy a dolgozó munkahelye változatlan, csak a másik hivatal ügyeit intézi, de legfeljebb évi 50 napra más helységbe is átirányíthatják, ha ez „elengedhetetlenül szükséges”. Ez egyik megyeszékhelyről a másikra való átjárást jelenthet, de ennél az új paragrafusnál nem korlátozzák a munkába járás időtartamát, és nem adnak kedvezményt a kisgyerekeseknek sem.
 
   Ugyanez a tervezet tartalmazza azt, ami ellen a közszolgálati szakszervezetek már tiltakoztak: megtiltja a szakszervezeti tisztségviselőknek, hogy a Magyar Kormánytisztviselői Karban testületi tagok vagy tisztségviselők lehessenek. Az indoklás szerint ez „az érdekképviselettel összefüggő tevékenységek ellátása során felmerülő, összeférhetetlenséggel járó helyzetek elkerülése érdekében” szükséges, a szakszervezetek azonban szerepük gyengítését látják benn.
 
   Mindez, ha az országgyűlés elfogadja, április 1-től lép hatályba.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem baj, ha napi három órát utaznak a gyerekes kormánytisztviselők.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector