Startlaphoz Csatlakozz!

Felére csökken a közfoglalkoztatottak száma Budapesten

A közmunkától is elveszik a pénzt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 03. kedd, 10:15

A fővárosban a tervek szerint a felére csökken a közfoglalkoztatottak száma – derül ki dokumentumokból. A Belügyminisztérium még nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy ennek mi a magyarázata, s arra sem, hogy országosan is lesz-e ilyen megszorítás – írja a Népszabadság.
 
 Megoldhatatlannak tűnő feladatot adott a Belügyminisztérium az önkormányzatoknak. Egy a Demokratikus Koalícióhoz (DK) „berepült” levél szerint drasztikusan csökkentik a közmunkaprogramban részt vevők számát még ebben az évben – jelentette be Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi önkormányzati képviselője.
 
  A Belügyminisztérium „munkaidőn túl” kiküldött pénteki levelére hivatkozva tájékoztatta a budapesti munkaügyi kirendeltségeket a fővárosi kormányhivatal arról, hogy csak augusztus 31-ig tervezhetnek közmunkát. De addig is legfeljebb feleannyi közmunkást alkalmazhatnak, mint amennyit terveztek. Rá adásul a költségeket illetően az eddigi húsz- helyett harmincszázalékos önrésszel számolhatnak, s az anyagköltség fele helyett csak tíz százalékra kapnak támogatást. Eddig rövid távú közfoglalkoztatás esetén a közmunkások bérére és járulékaira, valamint a dologi kiadásokra a központilag megállapított összeg 95 százalékát kapták meg az önkormányzatok. Ugyanakkor a hosszú távú, 2–12 hónapig tartó, napi 6–8 órás foglalkoztatás esetén a támogatás „intenzitása” hetven–száz százalék lehetett.
 
  A támogatás szűkítése nehéz helyzetbe hozza a településeket. A közmunkaprogram visszafogása növelni fogja a szociális segélyekért folyamodók számát, miközben a kormány ezek egy részét márciustól az önkormányzatok hatáskörébe utalta, de a fővárosi kerületek ilyen célra semmilyen támogatást nem kapnak.
 
  Az intézkedés miatt a fővárosban ezres nagyságrendben maradhatnak korábbi közfoglalkoztatottak munka, ezzel együtt jövedelem nélkül. Több kerületben szívesen alkalmaznának akár állami támogatás nélkül is embereket, mert lenne igény a közmunkára. De ha kizárólag saját forrásból finanszíroznák az ilyen foglalkoztatást, legalább minimálbért kellene fizetniük. Erre pedig nem képesek.
 
   A Belügyminisztériumtól szerettük volna megtudni, hogy a közfoglalkoztatottak számának radikális csökkentését csak a fővárosban tervezik-e, és ha igen, miért. Választ mára ígértek. Annyit azonban nem hivatalosan megtudtunk, hogy idén is – a korábbiakkal megegyezően –több mint 200 ezer főt alkalmazhatnak közmunkásként. Vagyis: szerintük nincs visszalépés. Az átszervezést látszik viszont alátámasztani, hogy a Start munkaprogramra tavaly 183 milliárdot költöttek, míg az idén 270 milliárdot szánnak erre.
 
  Kérdésünkre vidéki polgármesterek is megerősítették: a közmunkát csak augusztus végéig tervezhetik, de nekik nem jelezték a létszám felezését. Viszont bizonyos programokra már nem kaptak támogatást, így egyelőre tényleg kevesebb embert foglalkoztathatnak. Nem tudják, hogy később mi történik.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közmunkától is elveszik a pénzt .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector